Özel Neslin Değişen Sesi İlköğretim Okulu ve Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi işbirliği ile gerçekleştirilen "Bilinçli ve Sağlıklı Bir Nesil İçin Elele" eğitim seminerinde uzmanlar başarı faktörlerini ele aldılar. Seminerde, Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) öncesinde dengeli ve doğru beslenmenin yanı sıra sınava bakış açısının da başarıyı önemli ölçüde etkilediğini söylediler.
Sekiz yıllık zorlu bir eğitim sonrası ilköğretim öğrencilerinin, ailelerinin ve öğretmenlerinin karşılaştıkları ilk önemli sınav Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), 21 Şubat Salı günü Notre Dame de Sion Lisesi Eğitim Vakfı Kuruluşu Özel Neslin Değişen Sesi İlköğretim Okulu bünyesinde Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi uzmanlarının verdiği eğitim semineri ile masaya yatırıldı.
Konu başlıkları "Sınav stresi ve korkusu ile yaşanan psikolojik sorunlar", "Bu dönemde öğrenci-öğretmen-veli ilişkisi", "Sınav döneminde öğrencilerin nasıl beslenmeleri gerektiği" olan seminerde, VKV Amerikan Hastanesi Psikiyatri ve Psikoloji Bölüm Şefi Dr. A. Zafer Atasoy ve VKV Amerikan Hastanesi Diyet ve Beslenme Bölümü Uzmanı Dyt. Zuhal Güler Çelik konuşmacı olarak katıldı.
Sınav stresi ve korkusunun hayatlarının ilk sınavı olan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı öncesinde öğrencilerin başarısında önemli ölçüde etkili olduğunun altını çizen VKV Amerikan Hastanesi Psikiyatri ve Psikoloji Bölüm Şefi Dr. A. Zafer Atasoy ailenin, okulun ve öğrencinin sınava bakış açılarının bu sıkıntıları önemli ölçüde değiştirebileceğini söyledi. OKS'ye hazırlık aşamasında öğrenci, öğretmen ve velinin sınava bakış açılarının farklı özellikler taşıdığını ifade eden Dr. A. Zafer Atasoy: "Bu sınavda öğrenci, öğretmen ve veli için ortak olan ve sınavı olduğundan daha büyük ve önemli kılan yönü tekrarı olmamasıdır. OKS sınavı ilköğretim çağı öğrencilerinin ve velilerin ilk kez karşı karşıya geldikleri ve tecrübesiz oldukları bir alandır. Öğrenci, veli ve hatta öğretmen ve okullar ülke çapında bir ölçme ve yarışma içine girmişlerdir. Bu durumda, özellikle öğrenci üzerinde ağır baskı oluşmuş, hem veli hem de öğretmen, öğrenciye verdiği emeğin karşılığını görmek üzere bir beklenti içine girmişlerdir"dedi.
Bu durum ile birlikte sınava hazırlık döneminde öğrencinin rehberlik hizmetine ihtiyaç duyabileceğini belirten Dr. A. Zafer Atasoy: "Sınavın tekrar edilmeyecek olması nedeniyle kazandığı önem hak ettiğinden ne fazla ne de az olmamalıdır. Bu sınav tekrar edilmeyecektir ancak yaşam boyu karşılaşacağımız sınavlara baktığımızda OKS yaşamsal bir önem taşımamaktadır" diye konuştu.
OKS öncesi nasıl sağlıklı beslenileceği, bu dönemde öğrencinin alması gereken ve gelişimini etkileyen besinler üzerinde duran VKV Amerikan Hastanesi Diyet ve Beslenme Bölümü Uzmanı Dyt. Zuhal Güler Çelik de şunları söyledi: "Beyin gelişimini ve hafızayı etkileyen faktörler beslenme ile ilintilidir. Yediğimiz besinlerin insan hafızası, zekası ve konsantrasyon gücü üzerinde etkisi büyüktür. Gingo biloba, avakado, havuç, ısırgan otu, yaban mersini ve limon hafızaya katkı sağladığı için sınav hazırlığı dönemlerinde tüketilebilir. Bununla birlikte dengeli beslenmek için, az ve sık yeme alışkanlığı oluşturulmalı, aşırı basit şekerli ve yağlı besin tüketmemeye de özen gösterilmelidir."
Çocukların beslenmesine özen göstermek gerektiğini, doğru ve dengeli beslenmenin de sınav başarısında önemli bir etken olduğunun altını çizen Dyt. Zuhal Güler Çelik, alınması gereken besinleri şöyle sıraladı:"Fosforlu besin maddeleri; süt, yoğurt, omega -3 yağı; balık, badem, B vitamini; tahıllar, bulgur, et, demir; yumurta, kırmızı et, pekmez, E vitamini; bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, ölçülü kafein ve kakao ; kahve, çikolata..."