HABER

OKS'de fiziksel engelliler için önlemler

Fiziksel engeli veya sürekli hastalığı bulunan adaylar, OKS'ye sınıflarda tek kişi olarak ve özel eğitimli görevliler eşliğinde katılacaklar.

OKS'de fiziksel engelliler için önlemler

Milli Eğitim Bakanlığı'nca 11 Haziran 2006 Pazar günü gerçekleştirilecek Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na (OKS) 622 engelli aday katılacak. MEB, OKS'ye girecek engelli adaylarla ilgili bazı önlemler aldı. Başvurular sırasında adaylardan engel durumlarına ilişkin bilgileri isteyen MEB, durumlarını sağlık raporuyla belgeleyen adaylara yönelik düzenlemeler yaptı.

Söz konusu adaylar, hastalık ve engel durumlarına göre OKS'ye şu şekilde katılabilecekler:

  • Süreğen hastalığı (epilepsi, diyabet gibi) olan adaylar, 1 kişilik salonlarda sınava alınacaklar ve yardımcı olması için 1 öğretmen görevlendirilecek. Dikkat eksikliği ve özel öğrenme güçlüğü çeken adaylardan disleksi (okuma yitimi) olanlara yardım etmeleri için 2 öğretmen görevlendirilecek. Disgrafi (yazma yitimi) olan adayların
    cevap kağıtlarını işaretlemek için 1 öğretmen görev alacak.

KENDİ KULLANBİLDİKLERİ ÖZEL HESAP MAKİNELERİNİ SINAVDA KULLANABİLECEKLER

  • Görme engeli bulunan adaylardan hiç görmeyenler 1 kişilik salonlarda sınava alınacaklar. Her bir adaya yardımcı olması için 2 öğretmen okutman ve yazman olarak görevlendirilecek. Kısmen gören adaylara verilecek soru kitapçıkları ve cevap kağıtları okuyabilecekleri puntolarda basıldı. Kısmen gören adaylar diğer adaylarla birlikte aynı salonlarda sınava alınacaklar. Görme engelli adaylar kendi kullanabildikleri özel hesap makinelerini sınav sırasında kullanabilecekler. Görme engelli adayların sorulara verdikleri cevaplar kendi grupları içerisinde değerlendirilecek.

ENGEL DURUMUNA GÖRE SALON YA DA OTURMA DİZAYNI YAPILACAK

  • Ortopedik engelli adaylar sınav binalarının giriş katlarındaki salonlara yerleştirildi. Ellerini kullanamayan engelli adayların cevap kağıtlarını işaretlemede yardımcı olması için 1 öğretmen yazman olarak görevlendirildi. Sınav binasına gidemeyeceğini belgelendiren adayların sınavı tedavi gördükleri merkezlerde uygulanacak. Diğer ortopedik engelli adayların engel uzvuna göre salon ya da oturma dizaynı yapılacak.

  • İşitme engelli adayların salonlara yerleştirilmesi ve salonda karşılaşabilecekleri sorunlarla ilgili yardımcı olmaları için işaret dili bilen personel sınav binalarında görevlendirilecek. Diğer engelli adaylarla ilgili önlemler de bina sınav komisyonlarınca alınacak.

Kaynak: AA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler