HABER

Okul bütçeleri internet ortamına aktarılıyor

Okul bütçeleri internet ortamına aktarılıyor

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kamu yönetiminin şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesine dayanması gerektiğini belirterek, "Kamuda hesap verilebilirlik ve şeffaflık olmazsa kesinlikle şaibeden kurtulamazsınız" dedi.

Bakan Çelik, TÜBİTAK ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen Türkiye'de Eğitimin Finansmanı ve Eğitim Harcamaları Yönetim Sistemi projesinin tanıtımında yaptığı konuşmada, velilerin bundan sonra okullara yaptıkları bağışları güven içerisinde görebileceklerini söyledi.

Çelik, eğitim harcamaları konusu üzerinde birçok tespitlerde bulunduklarına işaret ederek, eğitim finansmanının ve eğitim harcamalarının konsolide bütçeden ibaret olmadığını söyledi.

Bakan Çelik, proje kapsamındaki eğitim-öğretim kurumları için ağ tabanlı bir gelir ve gider yönetim bilgi sisteminin tasarlanması ve kurulmasının gerektiğini ifade etti. Çelik, tasarlanacak ve uygulamaya konulacak söz konusu yeni süreç ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tahsis edilen yıllık bütçenin yanısıra, çeşitli kaynaklardan elde edilen nakdi ve ayni yardımlar ve döner sermaye gelirleri ile çeşitli ulusal ve uluslararası fonlar aracılığıyla sağlanan gelirlerin bir taraftan kayıt altına alınması ve şeffaf süreçler sayesinde gönüllü vatandaş ve kurumların daha fazla bağış yapmasının desteklenmesi ve ulusal uluslar arası diğer eğitim finansmanına ilişkin veri sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Proje sonunda MEB ve merkezi yönetimin Türkiye genelinde toplam eğitim harcamalarını daha hızlı ve ayrıntılı bir biçimde tespit edilebileceğinin altını çizen Çelik, planlama ve denetim faaliyetlerinin de daha etkin bir şekilde yürütülebileceğini ifade etti. Projenin eğitimde fırsat ve imkan eşitliğinin sağlanmasına da büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Çelik, kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verilebilirliğin önemli olduğunu vurgulayarak, kamu yönetiminde şeffaflık olmadığı durumunda şaibelerden kurtulmanın mümkün olamayacağını söyledi.

Yerinden yönetim anlayışının güçlendirildiğini belirten Çelik, özel idarelerin gelirlerinin arttığını ve bu sayede eğitime ayrılan finansmanın güçlendiğini ifade etti. TOKİ'nin yaptığı okul sayısının 250'ye çıktığını ve 12 dersin altında olmadığını, Milli Piyango İdaresi'nin de her yıl okul yaptığını belirtti. Telekom'un özelleştirilmesinden sonra Milli Eğitim Bakanlığına 100 milyon YTL aktardıklarını belirten Çelik, aktarılan kaynakla 17 ilde okul yapılacağını söyledi.

OECD ülkeleri arasında eğitim harcamalarında Türkiye'nin ilk sıralarda yer aldığını belirten Çelik, kamuda yapılan eğitim harcamalarının bütün veliler tarafından görülmesi gerektiğinin altını çizdi. Yapılan yeni düzenlemeyle her okulda bulunan okul aile birliklerinin bir hesabı olduğunu belirten Çelik, okul aile birliğinin aldığı her bağışı kayıt altına alındığını belirtti. Bakan Çelik, Talim Terbiye Kurulunun da e-kitap projesi üzerinde yeni bir çalışmaya başladıklarını öğrencilerin bütün ders kitaplarını internet ortamında bulacabileceklerini belirtti.

Bakan Çelik, yaklaşık 14 milyon öğrencinin 26 Ocak Cuma günü karne alacağını hatırlatarak, velilere çocuklarını karne ve diplomaları için para vermemelileri uyarısında bulundu. Çelik, "Veliler kesinlikle karne parası vermesinler. Diploma parası vermesinler. Bir veli okula geldiği zaman bağışta bulunmak isterse bu gönüllülük esasına göre olacak.

Hali vakti yerinde olan insanlardan olacak. Muhtaç olana da okul aile birliğinin kendisi katkı sağlaması lazım. Okul aile birliği sosyal yardımlaşma kurumudur. Veliler ödenen paraların yerini bulduğuna inanması için biz e-okul bütçesini geliştirdik" dedi. Bakan Çelik, Dışişleri Eski Bakanı İsmail Cem'in vefatını da değerlendirerek, Cem'in siyasi kimliğinin yanısıra bir kalem ve edebiyat insanı da olduğunu belirtti. Çelik, Türkiye'de insanların öldükten sonra değerinin anlaşıldığını belirterek, Cem'in ailesine ve yakınlarına başsağlığı diledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler