YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Okul Çağındaki Çocuklarda Alerjik Nezleye Dikkat

En sık görülen alerjik hastalıklardan olan alerjik nezle nüfusun yüzde 10-20'sini etkiliyor. Toplumda hayatı tehdit...

En sık görülen alerjik hastalıklardan olan alerjik nezle nüfusun yüzde 10-20'sini etkiliyor. Toplumda hayatı tehdit eden bir hastalık olmamasına rağmen insanların yaşam kalitesini önemli oranda etkileyen bir hastalık olan alerjik nezle, burun kaşıntısı, aksırık, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi sık görülen yakınmalar yanında damakta, kulakta, boğazda kaşıntı, baş ağrısı, halsizlik, kulaklarda tıkanıklık, gibi daha seyrek görülen yakınmalara neden olur.

Özel Yüzüncüyıl Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Damla Güçlü Güven, özellikle alerjisi olan çocukların okullarda dikkat etmesi gereken unsurlara değinerek, toza alerjisi olan çocukların tahtadan uzak oturtmak gerektiğini alerjik bünyeye sahip olduğunun bilgisinin öğretmenlerine aktarılması gerektiğini söyledi. Güven, kırtasiye malzemelerinde Çin malı boyalı ürünlerdense sağlık açısından zararlı olmayan ürünlerin tercih edilmesini özellikle en çok kullanılan silgi kalem ve boya gibi malzemelerin alerjileri artırabildiğini bunların seçiminde güvenilir ürünlerin alınmasına dikkat etmek gerektiğini belirtti.

Çin malları başta olmak üzere, okul malzemeleri imalatında yoğunlukla yararlanılan plastik ürünlerde, atık plastikler kullanılabildiğini ifade eden Dr. Güven, plastikleri yumuşatmak için kullanılan malzemelerin sonradan böbrek karaciğer bozukluğu, cinsel gelişim problemleri, büyüme bozuklukları ve hormon yapısında değişiklik yapabileceğine değindi.

Özellikle boya kalemlerinde kullanılan ''azo boyar'' maddelerin kanserojen olduğunu belirten Güven, bunun ciltte alerjik rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtti. Çantalarda kullanılan buruşmazlık, su geçirmezlik özelliği sağlayan ve yine ağaç kırtasiye ürünlerinde kullanılan su itici özelliği sağlayan formaldehit, deride alerjik reaksiyon, göz ve solunum yollarında tahrişe neden olabilmektedir. Önlem olarak kaliteli ve güvenilir markaların ürünlerini almak gerektiğini söyledi.

Güven şunları kaydetti: "Okul çağı çocuklarında görülen sık solunum yolu enfeksiyonları, gelişme geriliği, baş ağrısı, göğüs ağrısı, sık ve uzun süreli nezleler de alerji kaynaklı olabileceği için uyanık olunmalıdır. Çocuklar bu nedenlerle derslerde başarısızlık, konsantrasyon eksikliği, uyku bozukluğu, buna bağlı sık tekrarlayan otit ve sinüzitler yaşayabilmektedirler. Ülkemizde alerjik nezlenin en sık nedeni ev tozu akarlarıdır bunların dışında gözle görülmeyen küçük canlılar, hayvan tüyleri, giyecekler, takılar, kimyasallar ve aklınıza gelebilecek daha birçok şey alerji etkeni olabilir.ve sonrasında çayır ve ağaç polenleridir. Alerjik reaksiyon kişiye özel bir durumdur. Farklı kişiler farklı maddelere farklı alerjik reaksiyonlar gösterebilirler veya hiç alerjik reaksiyon göstermeyebilirler.Alerjiye yatkınlık kalıtsaldır ve genetik faktörler rol oynar. Alerjik nezle tanısında en önemli adım aile hikayesini ve hastaya daha önce uygulanmış tetkik ve tedavileri içeren ayrıntılı sorgulamadır. Genetik yatkınlık söz konusu olduğundan aile hikayesine de dikkat etmek önemlidir. Bunun dışında hastada burnun dış kısmında enine deri çizgisinde kırışıklık olabilir. Bu durum çocukluk çağında burnun sürekli olarak yukarı doğru ovulmasından sonra ortaya çıkar ve ''alerjik selam'' olarak adlandırılır. Burun mukozasında ödeme bağlı olarak gözaltlarında koyu renkli değişim olması ''Allerjik göz halkaları (SHİNER)'' olarak adlandırılır. Tanı amaçlı yapılan deri testeleri ve diğer kan testleri alerjenin ne olduğunu anlamaya yöneliktir".

Güven, alerjik rinit tedavi metodlarını şöyle sıraladı:

"1 -Alerjenden korunma Alerjenden korunma alerjik rinitin temel tedavi yöntemidir. Tozlu ve dumanlı ortamlarda bulunmamak, eğer zorunlu ise maske takmak, Isı ve nemim ayarlanması , Polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde mümkün olduğunca içeride olmak ve kapı pencerelerin kapalı tutulması , Ev içinde mümkün olduğunca halı, kilim battaniye yerine deri, vinlex ve plastik eşyalar kullanılmaması , Evde bitki ev hayvan bulundurulmaması , Özel hazırlanmış nevresim ve çarşaflar kullanılması eğer temin edilemiyorsa tüm çarşaf ve nevresimlerin düzenli olarak sıcak su ile yıkanması, Elektrik süpürgesinin dışarıya toz vermediğine dikkat edilmesi . Tüylü oyuncaklardan uzak durulması gibi yöntemler önemlidir. Eğer çocuk spor yapıyorsa alerji nedeniyle spor yapması engellenmemelidir. Eğer spor esnasında öksürük ve nefes darlığı oluyorsa tedavisi yetersiz demektir, tedavi düzenlenip spora devam edebilir.

2- İlaç tedavisi en sık kullanılan madde hap şeklinde verilen antihistaminikler ve kortizonlu burun spreyleridir

3 -İmmünoterapi: Aşı, hastanın alerjik olduğu maddeyi düşük dozdan başlayarak artacak şekilde hastanın vücuduna verme tedavisidir. Ve alerji semptomlarını azaltır.

Alerjik nezleyi önlemezsek çocukta verimlilik ve okul başarısı azalır, uyku kalitesi bozulur, astım gelişebilir, geniz eti ve bademcik büyümesi olabilir, sık sinüzit ve orta kulak iltihabı ve buna bağlı işitme kaybı ve diş çürümeleri ortaya çıkabilir".

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler