HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Okul çocuğunun beslenmesi nasıl olmalı?

Gelişmekte olan birçok ülkede sütten kesilme döneminde besinsel değeri yüksek ek gıdaların yeterli miktarda tüketilememesi nedeniyle okul çağındaki çocuklarda boy kısalığı sağlık sorunu oluştururken, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bir bölümünde özellikle okul çocuğu döneminde yapılan beslenme hataları yüzünden obezite ve erişkin yaşta artmış damar sertliği, tip2 diyabet riski tehdidi oluşturuyor.

Okul çocuğunun beslenmesi nasıl olmalı?

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Durmaz Süoğlu, okul çocuğunun beslenmesi konusunda gereken önemin gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Okulların yemekhane ve kantinlerindeki gıda seçeneklerinde doymuş yağdan zengin olanlar ağırlık kazanıyor, bu da çocuğun sağlığı için önemli bir risk oluşturuyor. Türkiye'de yuva ve okul çocuklarının beslenme durumu ile ilgili veriler gözden geçirildiğinde vitamin ve mineral eksikliklerinin yüksek oranda görüldüğü, özellikle çinko eksikliğinin büyümeyi olumsuz etkilediği görülüyor" dedi.

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA BESLENME

Doç. Dr. Özlem Durmaz Süoğlu, şişmanlık, kansızlık ve diş çürüklerinin, okul çağındaki çocuklarda görülen beslenmeyle ilgili sorunlar olduğunu ifade ederek, "Okul çocukları her gün 2-3 porsiyon et, balık ya da kümes hayvanları gibi protein içeriği yüksek besinler tüketmelidir. Süt ve süt ürünleri de iyi birer protein kaynağıdır. Okul çocukluğu döneminde alınan vitamin ve mineraller büyümeyi, gelişmeyi destekler. Çocukluk çağında tüketilen kalsiyum miktarı, kemik ve diş gelişiminin yanı sıra ileri yaşlara kemik erimesinin önlenmesi açısından da önem taşır. Küçük çocuklarda süt ve süt ürünlerinden ya da koyu yeşil yapraklı sebzelerden alınan kalsiyum genellikle günlük gereksinim için yeterlidir. Ama adolesan çağa (10-24 yaş grubu) yaklaşıldığında artan kalsiyum gereksinimini her zaman karşılayamayabilir. Büyüme sırasında kan hacminin hızla artması nedeniyle demir gereksinimi de artar. Kızlarda adet döneminin başlamasıyla artan demir kayıplarının karşılanması gerekir. Et, balık, kümes hayvanları, demirle zenginleştirilmiş ekmek ve tahıllar en iyi demir kaynaklarıdır" diye konuştu.

ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?

Okul çağındaki bir çocuğun, günde en az 6 porsiyon ekmek, tahıllar yemesi gerektiğinin altını çizen Süoğlu, "En az 2 porsiyon meyve ki bu orta boy bir elma muz, bir dilim kavun yarım kap çilek, bir porsiyon olarak kabul edilir. 3 porsiyon sebze ki bunda da bir porsiyon yarım kap pişmiş sebze olarak hesaplanır. 2-3 porsiyon et, balık veya buna eşdeğer yumurta, kuru baklagiller yemelidir. 2 porsiyon süt içmeli, peynir veya yoğurt yenmelidir. Diğer besin gruplarından alınması gereken miktarları tükettikten sonra da eksik kalan enerji gereksinimi için biraz tatlı yiyebilir" açıklamasında bulundu.

En Çok Aranan Haberler