Uzmanlar, okula yeni başlayacak çocuklarda aileden ilk kez ayrılmaları nedeniyle bazı psikolojik sorunlar yaşanabileceğini belirterek, "Çocuk okula gitmek istemeyebilir. Zorlandığı takdirde mide bulantısı, kusma, ağlama gibi şikayetler baş gösterebilir. Bazıları zorlamalara dayanamayıp yola çıkar, yarı yoldan döner, ya da sınıftan çıkar eve gelir. Başlangıç bazen sinsidir. Ön belirtiler günlerce sürebilir. Çocuk neşesizdir, uykuya dalmakta güçlük çeker. İştahı kesilir, ödevlere karşı ilgisi azalır. Başı,
karnı ağrır, midesi bulanır. Bir gün okula gitmeyeceğini bildirir. Neden olarak, öğretmenden korktuğunu ya da arkadaşının kendisini rahatsız ettiğini söyleyebilir. Bazıları da tanımlayamadıkları bir korkudan söz ederler. Çoğu zaman evde rahattırlar. Şiddetli vakalarda evde de huzursuz olabilirler" dedi.
DAHA ÇOK ANAOKULU VE 1. SINIFLARDA GÖRÜLÜYOR
Okul fobisinin daha çok anaokuluna ya da ilköğretim 1. sınıfa gidecek çocuklarda görüldüğünü ifade eden uzmanlar, "Okul fobisi anaokuluna ve ilkokula başlayan çocuklarda sık görülür. Yaş büyüdükçe görülme sıklığı azalsa da tedavisi güçleşir. Okul korkusunu ortaya çıkaran etkenler ne olursa olsun kaynağı genellikle anneden ayrılma korkusudur. Bu hastalık bir aile nevrozudur. Aile bireyleri birbirine bağlı ve bağımlıdır. Biri ötekine ve kendisine bir şey olacak korkusunu yaşar. Okul korkusu geliştiren
çocuklar genellikle başarı kaygısı olan, uslu, uyumlu, aşırı onay bekleyen, ailesine bağımlı çocuklardır" şeklinde konuştu.
"ÇOCUK ÜZERİNDE BASKI KURMAYIN"
Uzmanlar, okul fobisinin ailenin uygulayacağı birkaç teknikle aşılabileceğini de dile getirerek, "Okula gitmediğinden dolayı çocuğu suçlamaktan kaçınılmalıdır. Ona bu durumun birçok çocukta görüldüğü, tedavi edilebileceği anlatılır. Onun güvenini kazandıktan sonra her ne şekilde olursa olsun okula gitmesi gerektiği, zaman geçerse bu korkuya, derslerden geri kalma korkusunun ekleneceği söylenmelidir. Okulun ne kadar eğlenceli olduğu ve orada birçok yeni arkadaş edinerek oyunlar oynayabileceği konusunda telkinler verilebilir. Belli bir süre ailesinden birisinin, ki bu kişi anne, baba ya da kardeş olmazsa daha iyi olur, çocukla birlikte okula gitmesi ve çıkışta çocukla eve dönmesi sağlanabilir. Bu çocuğa bir güven duygusu verir. Küçük yaşlarda bu korkudan kurtulmak çok daha kolaydır. Bu nedenle aileler çocuklarının okula gitmeyeceği gibi bir korkuya kapılmamalıdır" açıklamasını yaptı.