sınıf çocuklar, hayatlarının hemen her alanında birçok değişikliğin eşiğinde bulunurlar. Ergenlik döneminin başlangıcında oldukları için koltukaltı ve kasık bölgelerinde tüylenmeler, cilt problemleri, kızlarda meme gelişimi ve erkeklerde fiziksel gelişme başlar.
Orta öğretimle birlikte yeni bir sosyal çevre içine girmeye hazırlanırlar.
Fiziksel Gelişimler
Kızlarda ve erkeklerde farklı farklı fiziksel gelişmeler beraberinde duygusal değişimler de yaşar: Heyecan, belirsizlik, korku ve utanç gibi. Çocuklar bu yaşta fiziksel görünümlerine önem vermeye başlar, akranlarıyla uyum sağlamak onlar için çok önemli hale gelir. Özellikle kız çocuklarının vücutlarında değişmeler başlar. Ebeveynler bu noktada çocukları vücut gelişimi hakkında sağlıklı bir şekilde bilgilendirmelidir. Bu dönemde çocukların vücut gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlamaları için örneğin sağlıklı beslenmeyle kilo almalarına engel olmak gibi önlemler alınabilir.
Bu yaşta çocuklarda ortaya çıkan mahremiyet duygusuna özen gösterilmelidir. 10 yaşına gelen çocukların vücutlarını incelemek için banyo ederken ve giyinirken gizliliğe yani yalnız kalmaya ihtiyaçları oluşur. Onlar için bu fırsatı sağlayacak ortam hazırlanmalıdır.
Yine bu yaşlarda çocuklarda arkadaşlarının düşünce ve giyim tarzına dikkat etmeye başlayarak kendi giyim ve saç tarzlarına daha fazla dikkat etmeye başladıkları görülür.
Özgüven
Bu yaştaki çocuklarının özgüvenlerinin sağlam olması kişiliğini inşa etmesinde yardımcı olmanın yanı sıra, arkadaş ortamlarında karşılaşacağı olası baskılara karşı da donanımlı olmasını sağlayarak kendisini korumasına yardımcı olur. Kendine güveni olan çocuklar, arkadaşlarının baskısıyla kötü davranışlar sergileyerek tehlikeli durumların içine girmez, istemedikleri şeyler yapmak durumunda kalmazlar.
Ruhsal Dalgalanmalar
Bu yaştaki çocuklar arkadaşlarıyla ilişkileri doğrultusunda çok sık ruhsal dalgalanmalar yaşar, bu dalgalanmaları engellemek için doğru bir iletişim kurarak sıkıntılarını anlatmaları sağlanmalıdır. Ruh halleri çok sık değişkenlik gösterir.
Ergenliğin başlamasıyla birlikte hormonal değişiklikler başlar. Bazen neşeli bir ruh haline bazen de karamsar ruh haline sahip olabilir. Ruhsal dalgalanmaların sebeplerinden birisi de bedenindeki ve hayatındaki değişiklerdir. Düşündüğünüz zaman 10 yaşındaki bir çocuk için hem ergenlik dönemindeki fiziksel değişimlerle, hem arkadaşlarla sosyalleşmek hem de okulla başa çıkmak oldukça zorlayıcı bir süreçtir. Bu yaşta bir çocuğun bu kadar şeyle baş etmeye çalışırken duygusal dalgalanmalar yaşaması hiç de şaşırtıcı değil.
Eğer çocuğunuz, aşırı agresif tavırlar ve sürekli karamsar bir hal içindeyse çok endişelenmenize gerek yok. Fakat daha keskin davranışlar ve kişilik değişimleri yaşıyorsa örneğin uyku ya da yemek sorunu veya okula gitmek istememek gibi, çocuğunuzu uzman bir doktora götürmenizde fayda var.
Bu gibi durumlarda aşırılık görürseniz çocuk doktorunuzdan destek almalısınız.