YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Okul Kazaları Geliyorum Demez

Okul döneminde ailelerin sık sık karşılaştığı sorunlardan birinin okul kazaları olduğunu belirten Özel Medline Aydın...

Okul Kazaları Geliyorum Demez

Okul döneminde ailelerin sık sık karşılaştığı sorunlardan birinin okul kazaları olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Tıbbi Hizmetler Direktörü Op. Dr. Serkan Kurnaz, yaralanmalar, burun kanamaları, kırık ve çıkıklar konusunda uyarılarda bulundu.

Okullarda en sık rastlanan kazalar arasında yaralanmaların yer aldığına işaret eden Dr. Serkan Kurnaz, “ Bu gibi durumlarda eğer kanama varsa öncelikle, kanamanın olduğu yerde üzerine temiz bir gazlı bezle baskı uygulanarak kanama durdurulmalı, daha sonra yaranın etrafı dezenfekte eden solüsyonlarla dikkatlice temizlenip, üzeri daha büyük temiz bir gazlı bezle kapatılmalıdır. Eğer yoğun bir kanama varsa turnike sonrası, çocuk en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir. Burun kanamalarında, bilinen ve uygulananın aksine kanın genze dolmaması için kanaması olan kişi oturtulduktan sonra, başı öne doğru eğilmelidir. Daha sonra burun kanatlarının 10 dakika süreyle sıkılı tutulması ve kanama durmuyorsa en yakın sağlık kurumuna gidilmesi gerekir. Saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temizlendikten sonra yaranın üzerine temiz bir gazlı bez konarak bir müddet baskı uygulanmalıdır. Kafa travmalarında şuur kaybı, baş ağrısı ya da dönmesi, bulantı, kusma olup olmadığı mutlaka sorgulanmalı ve gözlenmelidir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı varsa çocuk acilen en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir. Ciddi kafa travmalarında boyunda da hasar olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve sağlık kurumuna gidene kadar boyunluk takılmalıdır” dedi.

Kırık ve çıkıklar konusunda da bilgiler veren Kurnaz, “Kırık ve çıkık belirtileri kendini kırığın olduğu yerde şiddetli ağrı, şiş/çürük (morarma), zarar gören bölgede hareket kısıtlanması, şekil bozukluğu, cildi dışa doğru iten bir çıkıntı ya da dönme şeklinde gösterir. Bu durumda yapılması gerekenler kırık ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonunu değiştirmemek, açık yara varsa üzerini kapatmak, sağlık kurumuna gitmeden önce kırığın olduğu bölgeyi bir atel, tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulamaktır. Eğer sadece çıkık mevcutsa çıkığın olduğu yeri askıya alıp, en yakın sağlık kurumuna gitmek en iyi ilkyardım yöntemidir. Merdivenleri hızla inen veya çıkan öğrenciler ayaklarının takılması sonucu merdivenden düşebilirler. Ciddi sonuçlara neden olabilecek bu durum karşısında çocuk vakit kaybetmeden en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir. Çocuklar sıklıkla düşer ya da çarparlar. Bunların sonucunda ön dişlerine zarar vererek yıllar boyunca rahatsız olacakları ya da sık sık diş hekimine gitmelerini gerektirecek problemlerle karşılaşırlar. Diş kırılması sonrası 30 dakika içerisinde diş hekimine gidilmelidir. Kırılan bölgede kanama meydana gelmişse temiz bir gazlı bez ile basınç uygulanmalıdır. Basınç uygulamasına rağmen kanama 15 dakika içerisinde durmazsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kırılan parçalar muhafaza edilmelidir. Bu uygulama tedaviye yardımcı olabilir” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler