Şanlıurfa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, okula güneş enerjisi sistemi kurdu. Okul, aylık güneşli gün sayısına göre 200 ile 250 liralık enerji üretiyor. İlde pilot olarak kurulan sistemin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Okulda kurulan sistemin, okulun 20 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğu belirtildi.
Şanlıurfa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, elektrik ve elektronik bölümü öğrencileri Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ve PEM Enerji Danışmanlık firmasının desteği ile okulun çatısına güneş enerji sistemi kurdu. BOSCH firmasından güneş paneli, SMA firmasından invertör alan öğrenciler kurdukları sistemi mevcut elektrik sisteme bağladı. Güneş enerjisi ve elektrik enerjisinin paralel çalıştığı sistemde öncelik güneş enerjisine veriliyor. Güneşin olduğu zamanlar okul enerji ihtiyacını güneş enerjisinden karşılıyor. Güneş enerjisinin yetersiz kaldığı zamanlar, TEDAŞ'tan alınan elektrik enerjisi devreye geriyor.
Elektrik ve elektronik bölümü öğrencilerinin öğretmenleri ile birlikte kurduğu sistem, için okul toplantı salonunda bir tanıtım yapıldı. Okulda kurulan enerji sisteminin günlük 25 kilovat enerji ürettiği kaydedildi. 3.40 KWh'lık invertörün kullanıldığı sistem ile yılda 2 bin 947 kilogram karbondioksit salımının da engelleneceği ifade edildi.
Proje tanıtımında konuşan Okul Müdürü Mehmet Demirok, okula kurdukları enerji sistemi ile aylık 200 ile 250 liralık enerji tasarrufu sağlandığını söyledi. Örnek bir proje olduğunu anlatan Müdür Demirok, "Belki de Türkiye'de ilk kez bu sistemi bizim okul kurdu." dedi.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin de okul ile firmalar arasında bir aracılık görevi üstlendiklerini dile getirdi. Şanlıurfa'da güneş enerjisi sistemini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydeden Ertekin, okulda kurulan enerji sisteminin örnek alınacak bir sistem olduğunu vurguladı. İlde güneş enerjisi sistemini yaygınlaştırmak için birkaç firma ile sürekli irtibatlı olduklarını ifade eden Ertekin, ilk adımı attıklarını belirtti.
Sistemin kurulumunda görev alan okul öğretmeni Fatih Yılmaz ise şunları söyledi:
"16 panelimiz var. 16 panelin toplam gücü 3 kilovat. Panellerde üretilen enerji, içeride kurduğumuz invertör cihazına iniyor. İnvertör, üretilen enerjiyi aktif hale getiriyor. Yani kullanacağımız hale getiriyor. Bizim panellerden ve TEDAŞ'tan paralel gelen enerjimiz var. Bunlar paralel çalışıyor. Ama öncelik güneş panelinden geliyor, eğer bu enerji yeterli gelmese TEDAŞ'tan gelen enerjiyi kullanıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz