Çorum Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (ÇSTKB) adıyla oluşan platform, hazırlanan raporu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sundu. Raporda şiddete neden olan eksiklikler belirtilip, alınması gereken tedbirler şöyle sıralanıyor:
"Okulların çevresinde, okul güzergahlarında, öğrencilerin okula giriş-çıkış saatlerinde ve geceleri, konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nın Ekim ayı başlarında yayımladığı "Genelge" doğrultusunda, emniyet kuvvetlerimizin asayiş tedbirleri yoğunlaştırılmalıdır.
Okul Rehberlik Servisleri ve Rehberlik Araştırma Merkezinin (RAM) daha aktif, daha üretken hale getirilmesinin sağlanması gerekmektedir.
Okul-aile işbirliğinin istenilen düzeyde olmadığı, ailelerin okulla, etkin işbirliği içerisinde olmaları için gerekli altyapının sağlanması gerekmektedir.
Okullarda 'çoklu zeka programı çerçevesinde' öğrencilerin, ilgi alanları, yetenekleri doğrultusunda spora, sosyal ve kültürel faaliyetlere yönlendirilmesinin sağlanması gerekmektedir.
Okul idarelerinin, mazeretsiz devamsızlık yapan öğrencilerin durumlarını hemen aynı günün akşamı veya ertesi gün telefonla veya SMS sistemiyle ailelerine bildirilmesinin sağlanması gerekmektedir.
Her okuldan seçilecek 5-10 öğrencinin eğitim amaçlı olarak geziye götürülmesi sağlanmalıdır.
Okul çevresi ve bahçelerinin aydınlatılması sağlanmalıdır.
Okullardaki eğitim öğretimi olumsuz etkileyerek, öğrencilerin motivasyonlarının bozulmasına sebep olan hizmetli eksikliği sorununun giderilmesi için tedbir alınması gerekmektedir.
Okulların çevresinde, okul güzergahlarında, öğrencilerin okula giriş-çıkış saatlerinde ve geceleri, konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığının Ekim ayı başlarında yayımladığı 'Genelge' doğrultusunda, emniyet kuvvetlerimizin asayiş tedbirleri yoğunlaştırılmalıdır.
Orta ve uzun vadede, merkezi hükümet, valilik ve yerel yönetimler tarafından yetişme ve gelişme çağındaki gençlerin enerjilerini kullanabilecekleri, kapalı-açık spor alanları sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenebileceği 'kültür merkezleri', 'Gençlik Eğitim Merkezleri' planlanması ve inşa edilmesi gerekmektedir.
Toplumda, toplumun çekirdeği olan ailede, televizyon izleme kültürü oluşturulması adına ciddi çalışmalar yapılamalıdır.
Okullarda, öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırılması amacıyla, 'kitap okuma' saatleri düzenlenmelidir.
İnternet kafelerin ciddi bir şekilde denetlenmelerinin sağlanarak, bu mekanların amacı dışında kullanılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir.
15-18 yaşından küçüklerin bu mekanları kullanmalarının, ve öğrencilerin okul kıyafetleriyle bu mekanlara girmelerinin engellenmesi gerekmektedir.
Gençlerimizin ruhsal ve fiziksel açıdan gelişimlerine zararlı şiddet ve cinsellik içeren sitelere erişimlerinin engellenmesi gerekmektedir. Diğer taraftan uzmanlar, bu kadar dar bir alanda onlarca monitörden çıkan radyasyonun karşısında saatlerce oturan çocuklarda, gençlerde zamanla ciddi rahatsızlıkların oluşacağını dile getirmektedirler. Ayrıca komisyonumuz, bilgi ve teknoloji çağında, nesillerimizin söz konusu bu değerlerden uzak kalmamsı amacıyla açılan ruhsat verilen internetkafelerin, neredeyse her eve, okula, iş yerine internet bağlantılarının yapılmasıyla söz konusu bu mekanların bu anlamda, işlevlerini yitirdiği görüşündedir".
"Okul Çağındaki Gençler Arasında Meydana Gelen Şiddet Olaylarının Sebepleri ve Çözüm Önerileri" adlı rapor, Alperen Ocakları, Anadolu Gençlik Derneği Atatürkçü Düşünce Derneği, Aydınlar Ocağı, Çağrı Vakfı, Çorum Eğitim Sevenler Derneği Çorum Vakfı, Ensar Vakfı, Hacı Bektaşi Veli Derneği, Hitit Üniversitesi Yaşatma Derneği, İlim Yayma Cemiyeti, Milli Eğitim Hizmetleri Derneği, Spastik Zihinsel Engellileri Koruma Derneği, Uhuvvet Vakıfları'nca ortak hazırlandı. (İHA)