ANKARA (İHA) - Diyanet İşleri Başkanlığı, okullarda yaşanan şiddet olaylarını televizyon ve internete bağladı. Diyanet, bazı dizi ve programlarla internet üzerinden para karşılığı oynanan savaş oyunlarının gençleri ve çocukları şiddete yönlendirdiğini açıkladı.
Dizilerde evlilik dışı beraberliklerin doğal gösterilmesi ve bu şekilde çocuk sahibi olmanın özendirilmesinin, içkili sofraların, zararlı alışkanlıkların, lüks ve israfın, çete faaliyetlerinin ve kanun dışılığın öne çıkarılmasının şiddeti körüklediğini vurgulayan Diyanet, internet kafelerden de savaş ve şiddet içerikli oyunların kaldırılmasını teklif etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı, okullarda yaşanan şiddet olaylarını mercek altına aldı. İlköğretim ve lise öğrencileri arasında cereyan eden olayların kavgalara, kavgaların yaralanma ve cinayet boyutlarına ulaştığına işaret eden Diyanet, öğrenciler arasında çeteler kurulduğunu, silahların dolaştığını, cinayetlerin işlendiğini kaydetti. Olayların devamının üzüntü ve kaygıları arttırdığına vurgu yapan Diyanet, İslam dininin barış anlamı taşıdığını hatırlattı.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu ay ki dergisinde, eğitim çağı çocukları, gençler ve şiddet üzerine bir makale yazan Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı Bahattin Akbaş, okullardaki şiddet olaylarını televizyon ve internete bağladı. Yazıda, özellikle gelişme çağındaki gençleri etkilen televizyon dizi, program, yayın, sinema gibi enstrümanların gençleri şiddete yönlendirdiği ifade edildi. İlköğretim ve ortaöğretimde yaşanan şiddet olaylarının birçok nedeni olduğuna dikkat çekilen yazıda, en başta internet kafelerde oynanan savaş oyunlarının genç nesil üzerindeki etkisinin göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek olduğu kaydedildi. Bu tarz bağımlı hale gelen çocuk veya gençlerin, zamanlarının büyük bölümünü internet başında oyun oynayarak geçirdiği belirtilen yazıda, özellikle internet üzerinden para karşılığı oynanan savaş oyunlarına karşı önlem alınması istendi.
Diyanet, şiddet olaylarının önüne geçmek için alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:
"İnternet kafelerden savaş ve şiddet içerikli oyunların kaldırılması, internet kafelerin oyun yerleri olmaktan çıkarılıp, daha çok araştırma, inceleme yapılan merkezler haline getirilmesi toplumumuz adına elzem hale gelmiştir.
Çocuklarımız savaş ve şiddet içerikli oyunlar yerine futbol, basketbol veya eğlenceli oyunlara teşvik edilmeli, enerjilerini kendilerini geliştirecek alanlarda sarf etmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca film ve dizilerin de şiddetin arkasında büyük rolü bulunduğu göz ardı edilmemelidir. Eğitim çağındaki çocukların bu tür dizileri, yabancı kültür değerlerini ön plana çıkaran veya şiddet içeren çizgi filmleri izlemek yerine sevgiyi, hoşgörüyü, anlayışı, yardımseverliği, sorunları sulhla çözmeyi, kendine ve başkalarına zarar vermemeyi anlatan, kültürümüzün değerlerini içeren programlar izlemesinin yararlı olacağı kuşkusuzdur.
Dizilerde evlilik dışı beraberliklerin doğal gösterilmesi, bu suretle çocuk sahibi olmanın özendirilmesi, dizilerde ikide bir kurulan içkili sofralar, zararlı alışkanlıklar, lüks ve israfın, çete faaliyetleri ve kanun dışılığın çıkarılması, oyuncuların ellerinde içkilerle dolaşması çocukları ve gençleri olumsuz etkilemektedir. Medya da reyting kaygısıyla hareket etmemelidir. Çocukların ve gençlerin ruh sağlığını korumak kamu yararıdır. Aileler de sorumluluklarının çocuklarına pahalı hediyeler alarak bittiğini düşünmemelidir. Onlarla dostluk kurmalı, harçlıklarını ne gibi alanlarda harcadıklarını takip etmelidir."