Son zamanlarda yapılan yasal düzenlemelerle denetimli serbestlik uygulamasının çerçevesi genişletildi. Değişik suçlardan bir yıldan az cezası kalmış çok sayıda hükümlü bu kapsamda cezaevinden tahliye oldu. Denetimli serbestliğe tabi hükümlüler kanun gereği hafta içi günde 4 saat ücretsiz çalışmaları gerekiyor. Savcılıklar, bu önemli potansiyeli değişik kurumlarla işbirliği yaparak yararlanıyor. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü yaptıkları protokol kapsamında hükümlüler, ihtiyaç duyulan okulların bakım ve temizlik işlerinde değerlendiriliyor.
Denetimli Serbestlik Müdürü Memet Aslan, 2006’da başlayan ve 11 Nisan ile 5 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren yasalarla denetimli serbestlik tedbirinin kapsamının genişletildiğini ifade etti.
Düzenlemeler doğrultusunda son altı ayda açık ceza infaz kurumlarında yatan ve cezaları bir yıl veya altında kalıp tahliye edilen ‘iyi halli’ yaklaşık bin 500 hükümlünün kuruma başvurduğunu hatırlatan Aslan, “İyi halden tahliyelerine karar verilen bu kişiler, kalan cezaları için denetimli serbestlik tedbiri uygulanıyor. Üç gün içinde müdürlüğümüze müracaat eden bu kişilerle uzmanlarımız gerekli görüşmeleri yaparak, risk gruplarına göre tabi olacakları yükümlülükler tespit ediliyor. Hazırlanan plana göre bu şahıslar için her gün kolluk kuvvetine gidip imza atma, ikametgâhını terk etmeme, bir meslek kursuna devam etme veya kamu hizmetinde çalıştırma gibi yaptırımlar öngörülmekte. Bu yükümlülüklerin biri veya bir kaçı aynı anda hayata geçirilebilmekte.” dedi.
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün yönde ilgili kurum ve kuruluşlarla yazıştığını ifade eden Aslan, yasanın ‘kamu hizmeti yaptırımı’ hükmü gerekçesiyle Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzaladıklarını açıkladı.
Anlaşmayla ihtiyaç duyulan okullarda hükümlülerin temizlik, onarım, bahçe düzenlemesi gibi işlere yaptığını anlatan Aslan, böylece bu bireylerin topluma kazandırılmasının hedeflendiğine dikkat çekti. Beşerli ve 10'arlı gruplar halinde çalıştırılan hükümlüleri, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belirlediği okullara görevli bir memurun nezaretinde gönderdiklerini belirten Aslan, şu anda takip ettikleri yaklaşık bin hükümlünün 350’sinden bu ‘tedbir’ yöntemiyle faydalandıklarını aktardı.
Devletin her hangi bir suçtan cezaevine girmiş ve cezası sözü edilen sürenin altına düşen insanları ‘erken tahliye ederek’ onların yeni hayata adaptasyonunu sağlamayı amaçladığına işaret eden Memet Aslan, çalışma esnasında bu kişilere her hangi bir ücret ödenmediğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz