YURTHABER

Tekirdağ
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Okullarının bahçesini "rüzgar gülü" ile aydınlatıyorlar

Tekirdağ Hayrabolu'da lise öğrencileri, yaptıkları rüzgar gülü ile okullarının bahçesinin gece aydınlatmasını ücretsiz hale getirdi - Okul Müdürü Ali Ülkü: - "Elektrik, metal ve mobilya bölümlerimizin iş birliği ile 9 metre yüksekliğindeki rüzgar gülünün montajını okulumuzun bahçesine yaptık. Kapasiteli rüzgar gülü sayesinde elde ettiğimiz enerji ile okulumuzun aydınlatmasını sağlıyoruz"

TEKİRDAĞ (AA) - SEDAT KARA - Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde bir lisenin öğrencileri, yaptıkları rüzgar gülü ile okullarının bahçesinin gece aydınlatmasını ücretsiz hale getirdi.

Hayrabolu Ergün Korkmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin elektrik, mobilya ve metal bölümü öğrencileri, danışman öğretmenlerinin de katkılarıyla 9 metre yükseliğinde rüzgar gülü yaptı.

Rüzgar gülüyle üretilen 750 kilovat elektrik, okul bahçesindeki aydınlatmalarda kullanılıyor. Önceden 100 - 150 lira gelen elektrik faturası da artık gelmiyor.

Okul Müdürü Ali Ülkü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alternatif enerji kaynaklarının zor olmadığını göstermek amacıyla yapılan rüzgar türbininin öğrencilerin uygulama kapasitelerini artırmada önemli bir gösterge olduğunu söyledi.

Türbinin kapasite artırılabilir opsiyonda olduğuna dikkati çeken Ülkü, "Elektrik, metal ve mobilya bölümlerimizin iş birliği ile 9 metre yüksekliğindeki rüzgar gülünün montajını okulumuzun bahçesine yaptık. Kapasiteli rüzgar gülü sayesinde elde ettiğimiz enerji ile okulumuzun aydınlatmasını sağlıyoruz. Öğrencilerimiz bunu gördüğünde uygulanabilir olduğunu da görmekte. İstenirse kapasite artırımı da yapılabilir." dedi.

Elektrik bölümü öğretmeni Samet Tekeş de projedeki en önemli amacın öğrencilerde yenilenebilir enerji sistemlerine karşı ilgi uyandırabilmek olduğunu belirtti.

Türbinin tüm donanımlarını üç bölümün öğretmen ve öğrencilerinden oluşan ekibin üç ayda tamamladığını anlatan Tekeş, "Güneş paneli ve rüzgar türbinimizden oluşan hibrit sistemimizle tam kapasite yaklaşık 750 kilovat enerji üretebilmekteyiz. Ürettiğimiz enerjiyi okulumuzun bahçe aydınlatmasında kullanıyoruz. Akü ve panel takviyesiyle ürettiğimiz enerji miktarını artırabiliriz." dedi.

- "Birlikten güç doğdu"

Projede görev alan öğrencilerden Gökhan Saraçoğlu da birlikten güç doğduğunu vurguladı.

Projeyi anlatan Saraçoğlu, "Mobilya atölyemizde bobin kalıplarımız hazırlandı. Metal bölümümüzde de türbinin ana gövde, kanat ve direk üretimi yapıldı. Elektrik atölyemizde 12 bobin sararak saten oluşturduk. 16 mıknatıslı 2 motor diski oluşturduk. Daha sonra öğretmenlerimiz ile birlikte test ve ölçümlerini yaptıktan sonra yeraltı kablosuyla akü şarj kontrol ünitesi ve bağlantılarını yaptık." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler