YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Okutan “türkiye'nin Cari Açık Verdiği Alanlardan Biri De 'bitkisel Yağlar'”

GÜBRETAŞ tarafından Lüleburgaz’da düzenlenen Tarla Günleri etkinliğinde konuşan GÜBRTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, tarımın...

Okutan “türkiye'nin Cari Açık Verdiği Alanlardan Biri De 'bitkisel Yağlar'”

GÜBRETAŞ tarafından Lüleburgaz’da düzenlenen Tarla Günleri etkinliğinde konuşan GÜBRTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, tarımın Türkiye ekonomisine büyük katkısı olduğunu vurgulayarak Türkiye’nin cari açık verdiği alanlardan birinin de bitkisel yağlar olduğunu ifade etti.

Türkiye’de bitkisel yağlarının büyük oranının ithal edildiğini kaydeden Okutan, GÜBRETAŞ ile kanola bitkisindeki verimin, kalitenin ve üretimin arttığını belirtti.

Okutan şunları kaydetti:"Bitkisel yağ üretiminin 2011 yılında önceki yıllara oranla kısmen artmış olsa da sektör halen ithalatçı konumunda. 2.2 milyon ton olan ham yağ arzının 655 bin tonu yerli üretimle karşılanırken, geriye kalan kısmı ithal edildi. Yağlı tohum bitkilerinin üretiminde yetersiz olup yüzde 70 düzeyinde dışa bağımlıyız.

Ülkemiz yağlı bitkiler potansiyeline sahip ancak bunu kullanamıyoruz. Yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin arttırılması gerekiyor. Bu nedenle Tarım Bakanlığı, kanola gibi yağlı bitkiler için çok yüksek desteklemelerde bulunuyor. Buğdayın kilosuna 5 kuruş destekleme yapılırken, kanola için kilo başına 40 kuruş destekleme yapılıyor”

“Bilinçli Üretici Kazanır” başlıklı eğitim, bilinçlendirme ve deneme ekimleri kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Okutan, ticari boyutu olan ürünlere büyük önem verdiklerini ifade ederek, “Firmamız kanola tarımında yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilmesi amacıyla kanola bitkisine özel gübreler ile toprak analizi sonucuna göre özel gübreleme programı oluşturdu. Ve tarla şartlarında deneme ekimi oluşturuldu. Trakya’da bu kışın yoğun geçmesi nedeniyle kanola ekim alanlarında büyük zararlar görülürken, deneme ekimi yaptığımız bu tarlada uygun zamanda ekim ve doğru gübreleme yapılarak başarılı sonuçlar elde edildi. Verim ve yağ oranında bölgenin en yüksek değerlerine ulaşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Son 5 yılda Trakya’dan 2 bin 500’den fazla toprak numunesi analiz ettiklerini dile getiren Okutan, Trakya haritasını oluşturduklarını belirtti.

Türkiye’nin ilk gübre fabrikasının GÜBRETAŞ olduğunu, şirketin yüzde 32 pazar payı elde ettiğini ve sektörün lideri olduğunu da sözlerine ekledi.

Tarlasında deneme ekimi yapılan Ziraat Mühendisi Hüseyin Çetin, şirketin gübresini kullandığından bu yana üretimin ve verimin arttığını kaydetti.

Lüleburgaz Ayvalı Köyü yolu radar mevkiinde kanola deneme ekimi yapılan 15 dönümlük arazide düzenlenen etkinliğe GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan ile bölgedeki Tarım Kredi Kooperatifleri, önder çiftçiler ve kanola yetiştiriciliğiyle ilgilenen ziraat mühendisleri katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler