Genellikle oksjienin ve temiz havanın sadece insanlara etkisi olduğunda açıklamalar yapıldığını biliyoruz. Fakat yapılan yeni bir çalışmada, okyanusların artık kendi iç dünyasına dahi oksijen yetiştiremeyeceği ortaya çıkarıldı.
İklim değişiklikleri ve küresel iklim değişikliği etkilerini iyice göstermeye başlarken, insanlık atmosfere gönderdiği karbon gazının miktarını yavaşlamadan artırmaya devam ediyor.
Okyanuslar ise, dünya üzerinde, kuzey kutuplarında eriyen buzlar ve dip sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle bu gelişmelerden en çok zararı görmeye başlayan bölümlerin başında geliyor.
Deniz canlılarının çok büyük bölümünün hayatı, okyanuslar içindeki oksijene bağlı.
Okyanus çeşitliliğini çok şiddetli bir şekilde etkileyecek olan oksjien eksikliği, her bölgede aynı etkide olmayacak.
Amerikan Atmosferik Araştırmalar Kuruluşu uzmanlarından Matthew Long, yıllardır üzerinde çalıştığı bu konuya şöyle bakıyor:
"Okyanuslardaki oksijenin azalması, kuşkusuz küresel ısınmadan kaynaklı bir durum. Sıcaklığın çok büyük oranda yükselmesiyle, sıcak su akıntıları okyanusun iç bölgelerindeki soğuk suların üzerine akar.
Okyanusun üst kısımlarının ısınması ise, yüzeydeki sıcaklığı dengede tutmak amacıyla soğuk suyun okyanus altında kalmasını zorlaştırır.
Bu ne demek? Üst bölümlerin daha da ısınması, okyanus içlerinin ise soğuk kalması demek. Yani okyanus giderek artan bir şekilde tabakalaşır. Eğer oksijene ihtiyacınız varsa bu iyi bir durum değildir.
Okyanustaki oksijen, atmosferle etkileşim halindedir.
Ne kadar az karışım olursa o kadar az etkileşim olur. Bu da daha az oksijenin okyanuslara geçmesi anlamına gelir."
Uzmanların bu büyük problemin etkilerini bölüm bölüm görmeye başladıklarını ve ilk etkilenen bölgenin Pasifik Okyanusu olduğunu belirtirken esas darbenin 2030 yılı itibariyle olacağını öngörüyor.
2100 yılına geldiğimizde okyanuslarda hiç oksijen kalmayabilir.
Kaynak: The Oceans Could Soon Not Have Enough Oxygen To Support Marine Life