HABER

"Olasılıkları somut bir şekilde ele almalıyız"

ANKARA (İHA) - Başbakan Bülent Ecevit, Esenboğa Havaalanı'ndan İstanbul'a hareketinden önce basın mensuplarının sorularını cevapladı. Ecevit, basın mensuplarının sorularına karşı şu cevapları verdi:

"Soru: Türkiye Irak'a asker göndermek zorunda kalırsa bu kararı Parlamento mu alır, yoksa Bakanlar Kurulu kararıyla mı alınır?
Cevap: Şimdilik böyle olasılıkları düşünmek bile istemeyiz, düşünmemiz bile sakıncalı olur. Toplumda, kamuoyunda tedirginlik uyanır, kaygılar uyanır. Bu da özellikle ekonomimizi çok olumsuz yönde etkiler. Onun için bu gibi varsayımları, olasılıkları somut bir şekilde ele almak istemeyiz.
Soru: Muhtemel bir operasyonun tarihi konusunda son dönemde ABD ile temasınız var mı?
Cevap: Zaten sizinde belirttiğiniz gibi Tarık Aziz'in Ankara ziyareti sırasında gerekli görüşmeler yapıldı. Yeni görüşmeler yapılması için yeni bir fırsat geçmedi elimize.
Soru: ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın Türkiye'de temasları oldu. Kensisine operasyon sonrası Türkiye'nin zararlarının tanzimi konusunda net mesajlar iletebildiniz mi?
Cevap: Yalnız ABD'li sayın Bakana değil bütün ABD'li yetkililere bu konudaki olumsuz görüşlerimizi belirtiyoruz. Böyle bir harekattan sonra Türkiye'ye vadedilmiş olan katkılar konusunda bazı tereddütler var. Türkiye ekonomisine yük teşkil edebilecek eylemler olursa, harekat olursa elbette Türkiye'nin bu yüzden uğrayacağı zararların karşılanması için gerekli girişimleri kararlı bir biçimde yerine getireceğiz.
Soru: Bağımsız bir Kürt devletinin kurulması Türkiye için müdahale nedeni midir?
Cevap: Şimdi bu kadar ayrıntılı varsayımlar üzerine konuşmak istemem, fakat sınırlarımızın hemen yanıbaşında yeni bir bağımsız devlet kurulmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Ama bu konuda almamız gerekecek önlemleri zamanı geldiğinde somut olarak açıklarız.
Soru: Dünkü toplantıdan sonra ABD'ye net olarak uluslararası yasallığa dayanmayan bir müdahaleye Türkiye'nin karşı olduğu mesajı mı verilmek istendi?
Cevap: Biz bölgemizde her türlü askeri harekata karşı olumsuz düşüncelerimizi belirttik ve bu konuda çok dikkatli davranmamız gerektiğini belirtiyoruz. Onun için şu aşamada ayrıca bir şey eklememize gerek yok. Yani ister Irak'la ister başka bir konuyla ilgili olsun bölgemizde bir askeri harekat istemiyoruz. Bu haber yanlız Irak'la ilgili olarak değil İsrail Filistin çatışmaları konusunda da huzursuzluğumuzu , tepkilerimiz hem ABD yönetimine hem İsrail yönetimine hem de sayın Yaser Arafat'a her vesileyle iletiyoruz.
Soru: Irak'a müdahale için gerekli şartlar oluşmadı mı? Avrupa ülkelerinin Kürtt parlamentosuna destekleri oldu. Bunları nasıl değerlendiri yorsunuz?
Cevap: Ne niyetle ne ölçüyü amaçlayarak böyle bir mesaj gönderdiklerini bilmiyorum. Eğer ayrı devlet kurulması amaçlanarak böyle bir girişimde bulunduysa tabii bunu iyi karşılamayız ve dostça bir davranış olmaz. Böyle bir niyet olduğunu sanmıyorum.
Soru: Irak'a operasyona ilişkin olarak ABD'nin Türkiye'den başka konulardan talepleri oldu mu?
Cevap: Zaman zaman bölgemizdeki gerilimlerle ilgili olarak tedbirler alacağı zaman ABD Türkiye'den bazı destek taleplerinde bulunuyor. Öteden beri var olan bir durumdu. Eğer belli ölçüde kalınmışsa olağan sayılabilir. Fakat şu sırada böyle bir durum söz konusu değil".

En Çok Aranan Haberler