HABER

'Olaylarda toplam 76 kişi gözaltına alındı'

İçişleri Bakanı Muammer Güler, gözaltılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

'Olaylarda toplam 76 kişi gözaltına alındı'

ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanı Muammer Güler, bugünkü olaylarda toplam 76 kişinin gözaltına alındığını belirterek, "İstanbul'da çıkan olaylarda taşla veya çeşitli sebeplerle 22 polis memuru yaralandı. Bunlardan 5'inin hastanede tedavisi devam ediyor" dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Güler, bugünkü olaylarda toplam 76 kişinin gözaltına alındığını belirterek, "İstanbul'da çıkan olaylarda taşla veya çeşitli sebeplerle 22 polis memuru yaralandı. Bunlardan 5'inin hastanede tedavisi devam ediyor" diye konuştu.

İstanbul'daki bu olaylarda müdahale edilen veya edilmeyen grupların tamamının 8 ila 10 bin civarında olduğunu belirten Güler, "Bunun yaklaşık yarısı sendika yetkililerinden, işçilerden, emekçilerden oluşmaktadır, kalan bir bölümü de marjinal gruplardandır. Marjinal gruplar, sadece olay çıkarmak, taşkınlık yapmak, polise çeşitli şekillerde direnişlerde bulunmak ki bunların içerisinde demir bilyelerle, taşla ve sopayla saldırmak gibi eylemler var" şeklinde konuştu.

Güler, 'polise yönelik orantısız güç kullanıldığı' eleştirilerine ilişkin olarak, "Polise yönelik eleştirileri yapanlar önce polise karşı yapılan saldırıları ve bu kanunsuz eylemi bir soruştursunlar bakalım. Biz polisimizin kanunlar çerçevesinde zor kullanma yetkisini yine kanunun öngördüğü sınırlara göre kullanmasını talimatlandırıyoruz, böyle de gerçekleşiyor. Sonuç ortada, yapılanlar ortada" dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirdikleri toplantının ardından çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. Gazetecilerin İstanbul Taksim'de yaşanan olayları hatırlatması üzerine Güler, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle 76 ilde 122 ayrı etkinlik yapıldı. Birçoğu coşku içinde günün anlam ve önemine uygun şekilde heyecanla kutlandı. Bu etkinliklere de 210 binin üzerinde katılım oldu, emekçi kardeşlerimizin katılımını gördük. Tabi İstanbul'da Taksim alanının tahsis edilmeyeceği konusu, Valilik tarafından ilan edilmesine rağmen bazı gruplarının buraya çıkmak istemesi konusu nedeniyle bazı olumsuz olaylar da yaşandı" diye konuştu.

Şu anda İstanbul'da 72 kişinin gözaltına alındığını belirten Güler, Batman ve İzmir'de 2'şer kişi olmak üzere toplam 76 kişinin gözaltına alındığını ifade etti. İstanbul'daki olaylarda yaralananlarla ilgili bilgi veren Bakan Güler, şöyle konuştu:

"İstanbul'da çıkan olaylarda maalesef taşla veya çeşitli şekillerde 22 polis memuru arkadaşımız yaralandı. Bunlardan 5 tanesinin hastanede tedavisi devam ediyor ama 3 tanesinin ciddi yaraları var. 1 polis memurunun çenesi kırıldı, beyin kanaması geçirdi ve ameliyat edildi. Şimdi yoğun bakımda. Bir polis memurumuzun şakağının kırılması nedeniyle beyin ameliyatı geçirdi. 1 polis memurumuzun ayağında kırığı var. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yine 3 vatandaşımız da çeşitli şekilde yararlandılar. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

Muammer Güler, gazetecilerin "Bundan sonraki yıllarda Taksim Meydanı kutlamalara kapalı olacak mı?" sorusu üzerine de, "Şimdi bu seneki durumu İstanbul Valiliğimiz kendileri de uzun görüşmeler sonunda ifade etti. Bugün Türk-İş ve Hak-İş temsili mahiyette Kazancı yokuşunda çiçek bıraktılar, anıta çelenk koydular. Diğer gruplar gelmek istemediler, onlar da basın açıklamalarını belli yerlerde yaptılar. Ama bugün İstanbul'daki olaylarda müdahale edilen, edilmeyen grupların tamamı 8-10 bin civarındadır. Bunun yaklaşık yarısı sendika yetkilerinden veya işçilerden, emekçilerden, partililerden oluşmaktadır. Kalan önemli bölümü de marjinal gruplardandır ve marjinal guruplar sadece olay çıkarmak, taşkınlık yapmak, polise çeşitli şekilde direnişte bulunmak ki bunların içerisinde demir bilyelerle saldırmak, taş ve sopayla saldırmak gibi eylemler var. Biz bunları Emek ve Dayanışma Günü'nden uzaktan yakından ilgisi olmayan davranışlar olarak biliyoruz ve İstanbul Valimiz bir basın açıklaması yapacaktı ben toplantıdayken. Gerçekleştiğini duydum. Onlar da gerekli açıklamayı yapmışlar. Biz bu günlerin amacına uygun şekilde kutlanması için her zaman elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

Başka bir gazetecinin, 'Polise yönelik orantısız güç kullanıldığına dair eleştiriler var, neler söyleyeceksiniz' sorusuna Güler, "Polise yönelik eleştirileri yapanlar önce polise karşı yapılan saldırıları ve bu kanunsuz eylemi bir soruştursunlar bakalım. Biz polisimizin kanunlar çerçevesinde zor kullanma yetkisini yine kanunun öngördüğü sınırlara göre kullanmasını talimatlandırıyoruz, böyle de gerçekleşiyor. Sonuç ortada, yapılanlar ortada. Biz bunları sevgili halkımıza, İstanbullulara yaptığımız tespitlerle beraber önümüzdeki günlerde de açıkça ifade edeceğiz. Yine de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü yürekten kutluyorum, bu günü amacına uygun şekilde kutlayan çok değerli emekçi kardeşlerimi de kutluyorum" cevabını verdi.

Güler, "İşte hakların özgürlüklerinin kullanılması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin kullanılmasını engellememeli şeklindeki yaklaşımımız da bunu ifade ediyor. Bayram kutlaması yapılmalı ama genel hayatı da olumsuz yönde etkilememeli. Elbette adli soruşturma devam ediyor" diye konuştu.

Güncel haberler

En Çok Aranan Haberler