2 gün boyunca devam eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Konrad Adenauer Stiftung tarafından organize edilen, Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 60. Meslek İçi Eğitim Semineri sona erdi. Seminer değerlendirmesini yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto, gazeteciliğin bitmese de günden güne dibe vurduğunu belirterek; “Önceden gazeteler promosyon dağıtırdı, şimdi ise bağlı bulundukları holdingler gazeteyi promosyon olarak dağıtıyor” diyerek önemli bir konuyu dile getirdi.
2. günü bir hayli tartışmalı ve eleştirisel olarak geçen seminer Ramada Otel’de gerçekleştirildi. Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Kahramanmaraş, Muş, Mardin, Mersin, Sivas, Tunceli ve ilçelerinden 150 kişinin katıldığı seminerde yerel gazetecilere mesleki yönden karşılaştıkları sorunlar örnekleriyle dile getirilerek bunların yaşanmaması için yapılacak çalışmalar konunun uzmanları tarafından anlatıldı. Seminerin sonunda özellikle yerel medyanın karşılaştığı sorunlar, haklarında açılan davalar ile etik kurallar hakkında katılımcılara bilgiler verildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, seminer sonunda değerlendirmesini yaparken, gazetelerin ve gazetecilerin içerisinde bulunduğu durum itibari ile dibe vurma noktasına geldiğini vurgularken; ‘yeni medya’ olarak tabir edilen internet haberciliğinin ileride nasıl bir gelişme göstereceğini ve özellikle gazeteciliği nasıl etkileyeceğini kendilerinin de merakla beklediğini ifade etti.
“KOMPLO TEORİLERİNİN ALTINDA KALINMAMALI”
Olcayto, yerel basının yaygın medya denilen kavramdan farklı olduğunun altını çizdi. Yerel medyanın özellikle yaygın medyada yaşanan ve aksettirilen komplo teorilerine kanmaması gerektiğini belirten Olcayto, “Yerel basının önünde uzun bir zaman var. Yaygın medyada holdinglerin hükümetle, yönetimle bir işi olduğu zaman o kurumda bir oto sansür olduğu görülmektedir. Ancak yerel medyada bu pek fazla görülmez. Gazeteci, gazetecidir. Ancak yerel basının yaygın medyadaki komplo teorilerinin altında kalmaması gerekir. Eğer böyle olursa gazetecilik yapamazsınız. Ulusal anlamda zaten medya 2’ye hatta 3’e bölünmüş durumda” dedi.
BİRÇOK GAZETECİ İŞİNİ BIRAKTI
Bahsedilen ilişkiler nedeni ile birçok gazetecinin hapishanelerde olduğunu bazılarının da kendi istekleri ile işlerinden ayrıldığını belirten Olcayto; “Oto sansür nedeni ile çok sayıda gazeteci işini bıraktı. Herkes uzaklaştırıldıklarını ya da işten çıkarıldıklarını söylüyor. Ama bu yanlış. Çünkü o arkadaşlarımız işyerlerine verdikleri istifa dilekçelerinde “Gazetecilik yapamadıklarından dolayı’ işlerinden ayrıldıklarını belirttiler. Bunun böyle bilinmesi lazım. Tek sebep çıkar ilişkisinden dolayı ortaya çıkan oto sansürdür” ifadelerini kullandı.
UMUDUMUZU KAYBETMEYELİM
Olcayto konuşmasının son bölümünde insanların birbirinden artık uzaklaştığını, insanlarda bir yalnızlık hissinin olduğunu ifade ederek; “Bu ortamda basının topluma olumlu haberler vermesi bir görevdir. Basının yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen umudunu kaybetmemesi lazım. Emin olun ki; Türk basını bu sorunların da üstesinden gelir diye düşünüyorum” şeklinde sözlerine son verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz