HABER

Öldüren hatada cezaya öfke

Cihan Coşkun’ un ölümünde kusurlu bulunan doktorlar 2 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırıldı.

Öldüren hatada cezaya öfke

Yürümesi için 5 kez ameliyat edilen ve yanlış kan verilmesi sonucu yaşamını yitiren Cihan Coşkun’ un ölümünde kusurlu bulunan doktorlar 2 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırıldı. Cezayı az bulan baba “AİHM’ye giderim” dedi

Mersin’in Tarsus ilçesindeki hastanede yürümesi için yapılan 5’inci ameliyatta yanlış kan verilince yaşamını kaybeden 16 yaşındaki Cihan Coşkun’un ölümünde kusurlu bulunan doktorlar Ö.S. ve A.İ., 2 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezası para cezasına çevrilirken, ayrıca doktorlara meslekten 6 ay süreyle men kararı verildi.
İngiltere ‘de yaşayan 4 çocuk sahibi Zeynep ve Rahim Coşkun çifti, doğuştan omurgasındaki eğrilik nedeniyle yürüme engelli ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan oğulları Cihan’ı, yaklaşık 6 yıl önce Londra’da tedavi ettiremeyince Tarsus’taki ortopetik ameliyatlar ile ünlü özel bir hastaneye getirdi. Coşkun, 2002 ve 2003’te yapılan 2 ayrı ameliyatın ardından yürüteçle yürümesi sağlandı.
**‘Türk mucizesi’ denildi**
O dönemde Coşkun’un yürümeye başlaması, “Türk mucizesi” başlığıyla gazetelere konu olup, İngiliz doktorların yürüyemeyeceğini açıkladığı gencin, Türk doktorların başarılı ameliyatıyla yürümeye başladığı yazıldı. Ancak Coşkun’un beline takılan platinler bir süre sonra kırıldı. 2 ameliyat daha geçiren Coşkun’a takılan platinler yine kırıldı. Aynı hastanede 10 Kasım 2005’te, omurilikteki kırık 2 platinin değiştirilmesi için 5’inci kez ameliyata alınan Coşkun’a, iddiaya göre, yanlış gruptan kan verildi. Durumu ağırlaşınca Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen küçük çocuk, burada 24 Kasım 2005’te yaşamını yitirdi.
Ailenin şikayeti üzerine hastanenin sahibi Dr. Ö.S. ile Dr. A.İ. hakkında Tarsus 1 ‘inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan dava açıldı. 5 yıl süren dava sonunda her 2 doktor kusurlu bulunup, 2’şer yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Doktorlara meslekten 6 ay men cezası da veren mahkeme, Ö.S.’nin hapis cezasını 45 bin 500 lira, A.İ.’nün cezasını ise 38 bin lira para cezasına çevirdi.
**AİHM’ye giderim**
İngiltere’de taksicilik yapan baba Rahim Coşkun cezayı az bulup, temyiz edeceğini söyledi. 5 yıldır davaya yurt dışından gelip katıldığını belirten baba Coşkun şöyle devam etti: “Benim maddi ve manevi zararım çok büyük. Dr. Ö.S., ‘Çocuğunuzu 6 ay içinde gezdiririm. Top oynayacak ve hiç bir şeyi kalmayacak’ diye güvence vermişti. Ama oğlum öldü. Gencecik oğlumun ölümünden kusurlu bulunan doktorlara verilen cezayı az bulduk. Yargıtay’dan sonuç alamazsam davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar götüreceğim. Biz baştan beri adalete güvendiğimizi söylemiştik. Yıllardır takip ettiğimiz bu davamızda maalesef umduğumuz karar çıkmadı.” Aynı şekilde doktorların da kararı temyiz edeceği belirtildi.
**BAŞKA DAVA DA AÇILMIŞ**
Cihan Coşkun’un ölümünde kusurlu bulunarak cezaya çarptırılan Dr. Ö.S., daha önce de Mersin’de 42 yaşındaki Meryem Akyol’un 1.64 metre olan boyunu 1.5 santimetre uzaması için ameliyat yaparak sakat bırakması iddiası nedeniyle gündeme gelmişti. Ameliyattan sonra sakat kalan Akyol’un şikayet ettiği doktor, 417 TL cezaya çarptırılmıştı. Meryam Akyol davayı temyiz ederken, doktor aleyhine açtığı 105 bin TL’lik tazminat davası ise sürüyor.
DHA

En Çok Aranan Haberler