HABER

Öldürülüşünün 9. yılında Hrant Dink sözleri ve 52 yıllık yaşamı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 9. yılında çeşitli etkinliklerle anılacak. Biz de akıllara kazınmış Hrant Dink sözlerini ve hayatını Mynet okuyucuları için hazırladık.

Öldürülüşünün 9. yılında Hrant Dink sözleri ve 52 yıllık yaşamı

Bugün 19 Ocak 2007 tarihinde saat Agos gazetesinin önünde vurulan Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ölümünün 9. yıl dönümü. 52 yaşında çalıştığı Agos Gazetesi'nin önünde vurularak öldürülen ve vefatı geniş kitleler tarafından yankı bulan Hrant Dink 1909 yılından bu yana, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu. Bugün çeşitli etkinliklerle anılacak olan Hrant Dink'i sözleri ile anıyoruz. Haberimizin devamında Hrant Dink'in hayatını, gazeteciliğini aldığı ödülleri ve akıllara kazanmış Hrant Dink sözlerini bulabilirsiniz.

HRANT DİNK ANMA TÖRENLERİ

İstanbul: AKA-DER, DİSK BASIN-İŞ, Halkevleri, HDP İstanbul, Kaldıraç, Nor Zartonk, Yeniyol ve ÖDP 19 Ocak günü saat 13.30'da Taksim Meydanı'ndan Agos önüne yürüyecek. Saat 19.00'dan 21.00'e kadar Hrant Dink'in öldürüldüğü kaldırımda adalet nöbeti tutulacak.

Ankara: 19 Ocak’ta da, Hrant Dink’in vurulduğu saat olan 15.00’te, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir anma programı düzenlenecek. Saat 18.00’deyse, demokratik kitle örgütleri bir basın açıklaması yapacak.

Bursa:19 Ocak Salı günü saat 19:00'da Setbaşı Mahfel'den Heykel'e -yürünecek.

Ermenistan: 19 Ocak'ta Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Hrant Dink, bir yürüyüşle anılacak. Bu sene Ermenistan’da Hrant Dink anısına bir imza kampanyası da düzenleniyor. Yarın anma sırasında, Erivan'da sokaklarından birine Hrant Dink'in adının verilmesi için imza toplanacak. Anma bildirisinde ''Toplumumuz Hrant'a yapılmış suçu unutmamalı. Hrant'ın anısını yaşatmak için Yerevan'ın sokaklarından birinin Hrant Dink'in adı ile adlandırılmasına büyük önem veriyoruz'' ve ''Hepimiz Hrant'ız. Bu Hrant'a vefa borcumuzdur'' ifadeleri yer alıyor. Bildiride Ermenistan halkına 19 Ocak'ta saat 17.00'de imza kampanyasına ve ardından gelen yürüyüşüne katılma çağrısı da yapılıyor. İmza kampanyası Erivan belediye binası önünde gerçekleşecek. İmza toplanmasının ardından Cumhuriyet Meydanı’na yürünecek ve mum yakılacak.

Almanya: 17 Ocak'ta Köln Kulturforum'da Hrant Dink anısına bir oturum düzenleniyor. Petros Markaris, Karin Karakaşlı, Doğan Akhanlı ve Raffi Kantian'ın konuşmacı olacağı etkinlik saat 16.00'da başlayacak. Berlin'in Kreuzberg Mahallesi'ndeki meydanda, Kottbusser Tor'da yarın saat 18.00'de Hrant Dink anısına bir yürüyüş düzenlenecek. 'Hrant Dink Dostları' grubunun düzenlediği anmada flama açılmayacak, ortak pankartla yürünecek. Berlin'de bulunan Studio R isimli mekanda, Hrant Dink anısına bir konser düzenleniyor. Muammer Ketencoğlu, Stepan Gantralyan, Mareike Beykirch, Mehmet Yılmaz ve Deniz Utlu'nun Ermenice şarkılar çalacağı konser saat 20.30'da başlayacak.

İsveç: İsveç'in başkenti Stockholm'de de Hrant Dink anlılıyor. 19 Ocak'ta Sveavägen'de ABF House'da düzenlenecek anma töreninin başlama saati 18.00

Kanada: 24 Ocak günü, Ottawa'da 'Voices in Dialogue' isimli grup, ölümünün 9.yıldönümünde Hrant Dink'i ve Kasım 2015'te öldürülen Tahir Elçi'yi anacak. Ottawa kent kütüphanesinde gerçekleşecek programda film gösterimleri ve 'Hrant Dink ve Tahir Elçi'nin ayak izinde tanıma ve barış' başlıklı bir toplantı düzenlenecek. Toplantı saat 14.00'te başlayacak.

Fransa: 8 Şubat günü, L’ACORT, CRC, AEC-HCA ve RSF, Hrant Dink anısına ortak bir etkinlik düzenliyor. Paris 10. Bölge Belediye binasında düzenlenecek toplantı ‘Türkiye’de gazeteci olmak: Gerçeğin değeri’ adını taşıyor. Saat 19.00’da düzenlenecek toplantıya Hrant Dink eşi Rakel Dink, tutuklu bulunan gazeteci Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar ve 1993 yılında cinayete kurban giden gazeteci Uğur Mumcu’nun oğlu Özgür Mumcu katılacak.

Hrant Dink'i anma töreninde kapatılacak yollar

Şişli'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i anmak için düzenlenecek program nedeniyle bugün bazı yolların trafiğe kapatılacağı bildirildi.İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 19 Ocak Salı günü Şişli Halaskargazi Caddesi'nde düzenlenecek "Hrant Dink Ölüm Yıldönümü" anma programı nedeniyle saat 11.00'den anma etkinliğinin bitimine kadar, Tavukçu Feti Sokak, Saksı sokağın Ergenekon Caddesi girişi, Pangaltı 2236 nolu ışıklar, Özgür Sokak ve Zafer sokaklarının Şişli istikametleri trafiğe kapatılacak.
Kapatılan yollar nedeniyle Taksim’den gelen trafik akımı Valikonağı Caddesi'ne, Şişli istikametine gitmek isteyen sürücü ve yayalar, Valikonağı ve Rumeli Caddesi Osmanbey Kavşağı'ndan Şişli istikametine, Şişli istikametinden gelen akım ise Osmanbey Kavşağı'ndan Ergenekon Caddesi istikametine yönlendirilecek.

HRANT DİNK HAYATI

Hrant Dink, 15 Eylül 1954 ile 19 Ocak 2007 yılları arasında yaşamış gazetecidir. Hrant Dink 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15:00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı neticesinde 52 yaşında yaşamını yitirdi.
Hrant Dink, 1954 yılında Malatya’da dünyaya geldi. Babası Sivas'ın Gürün ilçesinde, annesi Gülvart ise Sivas'ın Kangal ilçesinde doğup büyümüştü. Anne ve babası 1961 yılında İstanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi.

Hrant Dink bu sırada Türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilendi ve Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. O yıllarda, örgüt ile Ermeni cemaatinin ilişkilendirilmesini önlemek amacıyla ismini mahkeme kararı ile Fırat olarak değiştirdi. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde zooloji eğitimi alan Hrant Dink bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi. Hrant Dink kardeşleriyle birlikte açtığı yayınevi ve kırtasiye işlerini sürdürürken, eşi Rakel’le kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koydu. Askerliğini Denizli Piyade Alayı'nda sekiz ay kısa dönem er olarak yaptı.

Bazı gazetelerde kitap eleştirileri ile yazı hayatına başladı Hrant Dink basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmeler ile adı duyulmaya başladı. İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne, "Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır" diyerek bu amaçla Türkçe ve Ermenice bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesinin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman ve Birgün gazetelerinde yazdı. Yazılarında Türkiye'deki her etnik topluluğun barış içinde yaşaması gerektiğinin altını çizen Dink, aynı zamanda Ermeni cemaatinin patrikhane dışında sivil bir merkezi olması gerektiğini de söylüyordu.

DAVALAR

Ermeni Diasporası'na 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulundu. Bunlara karşılık 2002 yılında Urfa'da verdiği bir konferansta "Ben Türk değil Türkiyeliyim ve Ermeniyim" dediği için "Türklüğü aşağılamaktan" üç yıl yargılanarak, beraat etti. 13 Şubat 2004'te yayımlanan bir makalesindeki ""Türk"ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni'nin Ermenistan'la kuracağı asil damarında mevcuttur." sözleri nedeniyle 301. maddeden "Türklüğe hakaret" suçlamasıyla yargılandı ve aksi yönde verilen bilirkişi raporuna rağmen 6 ay hapis cezası aldı ancak cezası ertelendi. Dink, bu dava için AİHM'ye başvurmaya hazırlanmaktaydı. Dink' in yargılanmakta olduğu iki dava daha vardı.

Reuters'a "Evet 1915’te olan bir soykırımdı çünkü dört bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halk ve onun uygarlığı artık yok" biçiminde bir demeç verdi. Bu, 1915-1918 yıllar arasında Osmanlı'da Ermeni Kırımı'ndaki olayları konusunda Ermeni diasporasına yakın tutum sergilediğini gösterdi; ancak onlardan ayrıştığı nokta şuydu: Bu iddiaların temelini oluşturan Vahakn N. Dadrian'ın, Ermeni toplumuyla Türk toplumunun arasının açılmasından Osmanlı yönetimini sorumlu tutmasına rağmen; Hrant Dink, bu durumun esas sorumlusunun Avrupa ülkeleri olduğunu iddia ediyordu.

HRANT DİNK SUİKASTİ

Hrant Dink 19 Ocak 2007'de Şişli'de Halâskârgazi Caddesi üzerindeki Agos Gazetesi'nin çıkışında, 14:54'de yakın mesafeden yapılan üç el silah atışıyla öldürüldü. Katil zanlısı olarak, 19 yaşındaki Ogün Samast adlı bir kişi, güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerin yayınlanmasından sonra, kendi babası tarafından polise ihbar edilerek, Samsun otogarında sivil giyimli jandarma ve polis ekipleri tarafından yakalandı. Hrant Dink, Türkiye'de 1909 yılından bu yana, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu.

Hrant Dink'in cenazesi, 23 Ocak 2007 Salı günü Şişli'de Agos Gazetesi önünde bir törenle başladı. Cenazeye katılanlar DİSK tarafından hazırlanan Türkçe, Ermenice ve Kürtçe "Hepimiz Hrant Dink'iz, hepimiz Ermeniyiz!" yazılı dövizler taşıdı. Ayrıca topluluğun taşıdığı dövizlerin bazılarında ise Türk Ceza Kanunu 301. maddesine atfen "Katil 301" yazmaktaydı. Topluluk Kumkapı'ya kadar yürüdü. Burada Meryem Ana Kilisesi'nde yapılan dinî törenin ardından Hrant Dink Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.

ÖDÜLLERİ

Hrant Dink, 2005 yılında Türkiye’de İnsan Hakları Derneği "Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü"nü aldı. 2006’da Alman Stern Dergisi "Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik Ödülü"ne layık görülen Hrant Dink 18 Kasım 2006'da "Pen Award fikir ve düşünce özgürlüğü ödülü"nü aldı. Hrant Dink'e 24 Kasım 2006'da "Bjornson İnsan Hakları Ödülü" 2007'de öldürüldükten sonra kendisine TGC Basın Özgürlüğü Ödülüverildi.

HRANT DİNK SÖZLERİ

Biliyorsunuz bazıları Başkan Bush gibi demokrasiyi ihraç etmek için başka yöntemlerle çalıştılar. Bunun için de bombaları kullandılar. Irak'ı bombaladılar. Onun silahlı kuvvetleri vardı. Ama dünyadaki insanların bir de silahsız kuvvetleri var. O silahsız kuvvetler bizleriz. Bizim silahımız bomba değil, bu ödüller. Keşke biz, Bush'tan önce davransaydık. O Irak'a bombaları yollamadan önce biz Irak'a ödüller yollasaydık. Ben onun için size şunu hatırlatmak istiyorum. Biz çok güçlüyüz gücümüzün kıymetini bilelim.
(“Pen Award” ödülünü alırken)
Türkler Ermenilerin, Ermeniler Türklerin doktoru, başka çare yok.
Eğer Türkiye demokratikleşmezse, Ermenistan hiçbir zaman güvende olmaz. Türkiye'nin, boğulmanın eşiğinde olan bu genç devlet için bir şans olabileceğine inanıyorum. Bu ütopya gibi görülebilir ama Ermenistan yarın, Türkiye sayesinde, AB'ne ait bir komşuya sahip olma şansına kavuşacak.
Ermeni halkını bir kuyunun 1915 metre dibinde tutmaya çalışanlar var. O travma içinde onu tutmak istiyorlar. Oysa artık kuyunun ağzındaki ışığa erişmesi, bu kuyudan kurtulması gerekir. (23.09.2000, Milliyet, Naki Özkan ile röportaj)
Ermeni kimliğini 1915 mezarlarının arasında aramamak lazım. Ben acımı her gün içimde taşıyorum.
Evet, biz Ermenilerin bu topraklarda gözümüz var. Var, çünkü kökümüz burada. Ama merak etmeyin. Bu toprakları alıp gitmek için değil. Bu toprakların gelip dibine gömülmek için...
Evet kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim, ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz. Güvercinler kentin ta içlerinde, insan kalabalıklarında dahi yaşamlarını sürdürürler. Evet biraz ürkekçe ama bir o kadar da özgürce. (19 Ocak 2007'de Agos Gazetesi'nde yazdığı makaleden)
Hükümetler, yurttaşlarının taleplerini dikkate almak ve çözümler bulmak yerine bu talepleri görmezden geliyor ve bu talepleri dış müdahalelerin malzemesi, sermayesi haline dönüştürüyor.
Kendi kimliğini ötekinin varlığına göre konumlamak hastalıktır. Kimliğini yaşatabilmek için sana bir düşman gerekiyorsa, senin kimliğin hastalıktır.
Konuşalım, okuyalım, muhakemeyi kendimiz yapalım. Böyle bir ortamda hiçbir dayatma imkan bulamaz. (Yıl: 2000)
Son on yıllık dış politikasını daha ziyade ABD ile Rusya'nın bölgedeki çıkar çatışmasının ardına gizleyen, iki gücün bölgedeki çıkar dengeleri arasında tutunmaya çalışan Ermenistan'ın bu politikası artık sıfırı tüketmek üzere, çünkü artık sığınabileceği bir ABD-Rusya gerginliği veya güç çatışması yok.
Türklerle Ermeniler arasında bir diyalog, bir normalleşme isteniyorsa bu ancak konuşmayla olur. Susarak olmaz, engellenerek olmaz.
Ya ben tehlikeyi çok sevdim, ya tehlike beni. Ama inanılmaz derecede de masumdum.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler