SPOR

Olimpiyatlara 2 Türk hakem

Türkiye Yelken Federasyonu'na bağlı 2 hakemimiz 2012 Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunlarında görev alacak.

Olimpiyatlara 2 Türk hakem

Türkiye Yelken Federasyonu Uluslararası hakem ve yarış yöneticisi İlker Bayındır 2012 Londra Olimpiyat Oyunları RS:X windsurf sınıfı start botunda teknik üye olarak görev alacak.

[

* MYNET SPOR'U FACEBOK'TAN TAKİP EDİN](http://www.facebook.com/spormynet)

CANLI MAÇ SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

Pınar Coşkuner Genç ise 2012 Paralimpik Oyunlarında ISAF Parkur Temsilcisi olarak görevlendirildi. Kendisi IRO sıfatıyla Paralimpik oyunlarında görev alan ilk kadın hakemimiz oldu.

Pınar Coşkuner Genç:
- Yelken geçmişiniz ve görevlerinizle ilgili kısaca bilgilendirirmisiniz ?

Kucuklugumden beri ailemle yelken yapiyordum ama yarismaci yelkencilige lise caglarinda Istanbul Yelken Kulubu sporcusu olarak basladim. 7 yil milli takimda yer aldim ve cesitli uluslararasi yarislarda, agirlikli 470 sinifinda yarisarak Balkan Sampiyonu oldum. Milli takimin son yillarinda yatlarda yarismaya basladim. Halen yurt ici ve disinda yat yarislarinda yer aliyor ve her yil trofelerde derece yapiyorum. Antrenorluk belgem de var ama duzenli olarak antrenorluk gorevinde bulunmuyorum. Hakem olarak ise Turkiye'de ve yurtdisinda Dunya Sampiyonalari dahil cesitli yarislarda gorev yaptim.

- 2012 Paralimpik Oyunlarında görev alacak ilk kadın Türk hakem oldunuz ? Bu görev sizin için ne ifade ediyor ?
Aslinda yelken hakemligi 3 ayri tip ve ben kendi konumda yani 'Yaris Yoneticisi' olarak gorev yapan sadece ilk kadin Turk hakem degil, ilk Turk hakemiyim. Yaklasik 400 Uluslararasi Hakem arasindan gorev yapacak olan 20 Uluslararasi Hakem'den biri olarak secildigim icin kendim, ailem ve ulkem adina gurur duyuyor ve ileriki yillarda olimpiyatta goreve almayi umuyorum.

- Uluslar arası kadın hakem (IRO) olmak nasıl bir duygu ? burada da erkek egemen bir yapı söz konusu mu ?
Ne yazik ki dunyada neredeyse her konuda oldugu gibi bu konuda da aynen yariscilarin arasinda kadinlarin azinlikta olmasi gibi kadin hakemler de azinlikta. Yalniz yelken, kadinla erkegin beraber ayni teknede veya ayni parkurda yaristigi ve zekanin da en az guc kadar gerekli oldugu bir spor oldugu icin, kadinlar yelkende diger sporlara gore erkeklerle daha esit. Turkiye'de ise, Federasyon Baskani'mizin(hem de Uluslararasi Federasyon Asbaskani), olimpiyata gidecek 5 sporcumuzdan birinin ve Uluslararasi Hakemlerimizin neredeyse yarisinin kadin olmasi, biz Turk kadinlarinin en azindan Turkiye'de erkek egemen yapida yasama sansi buldugunu gosteriyor. Bu durumu kesinlikle Ataturk'un baslattigi devrimlere borcluyuz.

- Uluslar arası arenada yaşadığınız tecrübelere göre Ülkemizdeki yelken sporunun gelişimini nasıl değerlendirirsiniz?
Hem yarisci,hem antrenor, hem hakem, hem de organizator olarak, devamlilik saglamak ve uzun vadeli plan yapmakta ulusal yetersizligimiz yelkende de goze carpiyor. Ekipmanli spor oldugu icin pahali, dolayisiyla sponsorluga gereksinim duyan bir spor ve henuz kurumlar, yelkenin dunya capinda en buyuk sponsorluk butcesine sahip ve en elit kesimi ceken spor oldugunun farkina varamadilar.

Eklemek istedikleriniz;
Umarım deneyimlerimle yarışçılara, antrenörlere, hakemlere ve organizatörlere Türkiye'de Olimpiyat düzenlendiğinde ve öncesinde faydalı olabilirim.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler