HABER

Ölüm izni ne kadar? Ölüm izni kaç gün kullanılabilir?

Özel sektör ya da kamuda çalışan kişilerin birinci derece yakınlarının vefat etmesi durumunda izin kullanma hakkı vardır. Vefat sonucu, talep edilir ise ölüm izni adı verilen ücretli izin kullanılır. Ölüm izni hakkında merak edilen soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Ölüm izni ne kadar? Ölüm izni kaç gün kullanılabilir?

İçindekiler

  • Ölüm İzni Nedir?
  • Memurlara Verilen Ölüm İzni 2020 Yılında Kaç Gündür?
  • SGK İşçilerine Ölüm izni Kaç Gün Verilir?
  • Çalışanlar İçin Ölüm İzin Süresi Arasındaki Farklar
  • Yıllık İzin ve Ölüm İzni Hangi Durumlarda Değişir?
  • Hangi Durumlarda Ölüm İzni Kullanılamaz?

Çalışan kişilerin birinci derece yakınları olan anne, baba, eş ya da çocuklarının vefat etmesi durumunda ölüm izni kullanma hakkı doğar. Ölüm izni memur ya da özel sektör çalışanları için farklı süreleri kapsar. Ölüm izniyle ilgili tüm detayları sizin için araştırdık...

Ölüm İzni Nedir?

Ölüm izni, yakın birisini kaybettiğiniz zaman çalıştığınız şirket tarafından verilen izin olarak tanımlanabilir.
Yakın kişilerin vefat etmesi durumunda yapılması gereken birtakım hazırlıklar, yerine getirilmesi gereken prosedürler bulunabilir. Cenaze işlemleri, vefat eden kişi hastanede ise hastane ve defin işlemleri gibi hazırlıkların yakınları tarafından yapılabilmesi için ölüm izni kullanmak gerekir. Her sektörde izin günü farklı olabilir. Memurlar ve özel sektör arasında da izin günü olarak farklılıklar görülebilir. Hangi iş grubuna ne kadar izin tanınıyor birlikte bakalım.

Memurlara Verilen Ölüm İzni 2020 Yılında Kaç Gündür?

4857 sayılı iş kanununa ve 657’ye tabi olan devlet memurları, birinci derece yakınları vefat ettiğinde 7 gün ücretli olacak şekilde ölüm izni kullanabilir. Memurlar için ölüm izni ne zaman başlar diye soracak olursak, kişinin ölüm gününden itibaren izin süresi başlamaktadır. Vefat sonrasında yazılı bir dilekçe ile memur kişi izin talebinde bulunur. Ölüm izninin kullanılabilmesi için kişilerin vefat eden yakının birinci derece akraba olduğunu da kanıtlar şekilde belge sunması da gerekli prosedürler arasındadır. Ölüm izni birinci derece yakınları kapsadığı için bu izne eşinin anne ya da babası yani kayınpeder ve kayınvalide ölümleri de dahil edilmektedir.

SGK İşçilerine Ölüm izni Kaç Gün Verilir?

Çalışan kişiler için belirli kurallar içeren 4857 sayılı iş kanunu, pek çok alanda memur ya da işçiler için farklı seçenekler belirlemektedir. Bunlardan biri de izin süreleridir. Yakınlarının vefatı durumunda kullanılan ölüm izni işçiler için memurlara göre daha az olacak şekilde belirlenmiştir. SGK kurumuna bağlı olarak sigortalı çalışan işçiler için yasal olarak belirlenen ölüm izni süresi 3 gündür. İzin, memurlarda olduğu gibi yine aynı şekilde ölümün gerçekleştiği gün başlar ve devamında 3 ücretli izin günü olacak şekilde kullanılır. İşçilerin bağlı olduğu bir sendika var ise izin süresi değişiklik gösterebilir. Sigortalı çalışan işçiler de dayı, amca, hala, teyze gibi akrabalarının vefat etmesi sonucu ölüm izni kullanamaz. Kişi bu durumlarda izin talep ediyor ise mevcut yıllık izin hakkından düşülerek izin kullanması sağlanabilir. Bağlı olunan şirketlerin de toleransına bağlı olarak izin süresi değişiklik gösterebilmektedir.

Çalışanlar İçin Ölüm İzin Süresi Arasındaki Farklar

Çalışanların sıkça takip ettiği ve yıllara göre değişkenlik gösteren zorunlu izin süreleri bulunur. Dinlenme, seyahat gibi özel durumlarda kullanılmak üzere her çalışana yıllık izin hakkı verilir. İzin süresi çalışma yılına göre değişiklik göstermektedir. Kişilerin merak ettiği izin süresi arasında ölüm izin hakkı da bulunmaktadır. Anne, baba, kardeş, eş gibi yakın akrabalarının vefat etmesi durumunda kullanabilecekleri ölüm izni kaç gün sorusu akla gelir. Memur ya da işçi olarak çalışan kişilere göre kanun farklı ölüm izin süresi belirlemiştir. Benzer bir durum kadrolu olarak çalışan memur ve sözleşmeli personel arasında da bulunmaktadır. Peki sözleşmeli personel için ölüm izni ne kadar? Sözleşmeli olarak bir kurumda çalışan personel için de işçilerde olduğu gibi ölüm izin süresi 3 gün olacak şekilde belirlenmiştir. Çünkü memur ve sözleşmeli personel için sağlanan haklar yasal olarak farklılık göstermektedir.

Yıllık İzin ve Ölüm İzni Hangi Durumlarda Değişir?

Kamu personeli olarak ya da özel sektörde işçi olarak çalışan her kişinin, ölüm izni kullanma hakkı bulunmaktadır. Kişilerin birinci derece yakınlarının vefat etmesi durumunda, gerekli yardım ve desteği sağlayabilmesi için ölüm izni hakkını kullanması gerekir. Çalışan kişiler için ölüm izni kaç gün 2020 yılında da merak edilen sorulardan biridir. Kişilerin vefatı gibi özel durumlar, beklenmedik bir anda gerçekleşebilir. Çalışanlar, özel olarak kullandıkları yıllık izin sürecinde yakınlarını kaybeder ise bu izin hakkı otomatik olarak ölüm iznine dönüşür. Ölüm izni süresi yasal prosedürlere bağlı olarak ücretli bir şekilde kullanılır. Yıllık izin süreci devam ederken birinci derece yakınlarından birinin ölümü gerçekleştiği an itibari ile izin başlar. Vefat sonrası devam eden günler, yıllık izinden düşülemez. Hangi kurumda olursa olsun bu kişiler kanunen ölüm izni kullanmış sayılır.

Hangi Durumlarda Ölüm İzni Kullanılamaz?

4857 sayılı iş kanununa bağlı olarak çalışan kişilerin yasal pek çok hakkı bulunmaktadır. Sigortalı olarak çalışan her kişinin birinci derece yakın akrabasını kaybetmesi halinde, kullanabileceği özel izne ölüm izni denmektedir. Fakat birinci derece yakın sayılan, eşinin anne ve babası yani kayınpeder ve kayınvalidenin ölümü halinde herkes ölüm izni hakkını kullanamaz. 657 sayılı kanuna bağlı olarak çalışan memurlar, bu gibi durumlarda ölüm izni kullanabilmektedir. Özel sektöre bağlı sigortalı çalışan işçiler ise kayınpeder ve kayınvalide gibi birinci derece yakınlarının vefat etmesi durumunda ölüm izni değil, yıllık izin haklarından kullanarak eşlerine destek olabilmektedir. Benzer şekilde yakın akraba sayılan dede, dayı, amca, teyze ve hala gibi akrabaların vefat etmesi durumunda, memur ya da işçi tüm çalışanlar ölüm izni yerine, yıllık izin haklarından yararlanabilir. Kanunen bu yakınlar için ölüm izni hakkı kullanılamamaktadır.

En Çok Aranan Haberler