HABER

Ölüm mangalarına karşı halk birlikleri

Başkent Tunus’un sokakları anarşiye teslim.

Devrik liderin görevden alınan ‘kişisel ordusu’na bağlı eski askerler, ölüm mangaları oluşturarak sokaklarda rastgele ateş açıyor, evleri tarıyor. 100’ün üzerinde Tunuslu, başlarından vurulmuş bir halde ölü bulundu. Evlerini korumak için sopalı, bıçaklı mahalle birlikleri oluşturan halk ise anarşi ve yağmaya direnen ordu birliklerine sevgi gösterilerinde bulunuyor.

**333 TÜRK'E ÖZEL TAHLİYE

23 YILLIK İKTİDARI BİR GECEDE SONA ERDİ**

TUNUS’u 23 yıl demir yumrukla yöneten Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali’nin diplomalı işsizlerin başlattığı eylemlerle terketmek zorunda kaldığı ülkeye Hürriyet girmeyi başardı. Batılı ülkelerin sadece vatandaşlarını tahliye etmek için uçak gönderdiği Tunus’a Libya üzerinden giren Hürriyet Muhabiri Muammer Elveren, kaos ve anarşinin hakim olduğu, ülke ile aynı adı taşıyan başkentte, devrik lidere bağlı ölüm mangalarının insan avına çıktığına tanık oldu. Zeynel Abidin bin Ali’nin devrilmesinin üzerinden 3 gün geçmesine rağmen sokaklar çetelere teslim olmuş durumda. Olaylarda ölen 100’e yakın Tunuslu’nun çoğu başlarından vurularak infaz edilmiş. Libya’nın Trablus kentinden kalkan uçak ile Tunus hava limanına inen Elveren, ülkedeki kaosu şöyle anlattı:
Kafadan infaz

Tunus’ta ilk gözümüze çarpan manzara askerlerin tüm köşe başlarını tutması oldu. Tunus’taki olaylarda öldürülen ve sayısı 100’ü aştığı iddia edilen kurbanların çoğu kafasından tek kurşunla vurulmuş. Gündüz saatlerinde bile sokaklarda korku hakim, çünkü bin Ali’nin “kişisel ordusu” olarak bilinen Ali Şeriati komutasındaki Devlet Başkanlığı Güvenlik Örgütü’ne bağlı 1200 kadar askerin eski rejimi geri getirmek için özellikle sokağa çıkma yasağının uygulandığı geceleri, vatandaşları evlerinde rastgele ateş açarak öldürdüğü söylentileri var. Çok sayıda Tunuslu, görevden alınan ancak silahlarını teslim etmeyen bin Ali’nin eski askerlerinden ve yağmacılardan korunmak için ellerinde sopalarla mahalle savunma grupları kurarak kendilerini korumaya çalışıyor.

Ölüm mangaları gündüz saatlerinde de faaliyette. Devrimin yaşandığı Burgiba Caddesi üzerindeki Tunus Palace Oteli’nden çıkarken bir otomobil içinde ortaya çıkan ölüm mangaları etrafa rastgele ateş açtı. Çocuklardan oluşan çeteler de geceleri yağmaya çıkıyor. Buldukları eşyaları alıyor ve ardından ateşe veriyor. Devlet Televizyonu ise önceki gün tutuklanan ölüm mangalarının komutanı Ali Şeriati’nin “halk arasında bölünmeye yol açmak, milli güvenliği tehdit etmek ve Tunuslular arasında silahlı şiddeti kışkırtmaktan” mahkemeye çıkacağını duyurdu.
3 kişi yasağı

Sokaklarda helikopter ve ambulans sesleri eksik olmuyor. Sokağa çıkma yasağı hafifletildi. Buna karşın, 3 kişiden fazla toplanma yasağı, kontrol noktalarından kaçmaya çalışanlara sorgusuz ateş açılması gibi yetkilerle askerler güvenliği sağlamaya çalışıyor. Ülkede hükümet kuruluşlarının, okulların, dükkanların çoğu kapalı. Bazı kafeler yeniden açıldı, fırınların ve bakkalların önünde uzun kuyruklar oluştu. Olağanüstü hal ilan edilen Tunus’ta ekonomik faaliyetler kesintiye uğramış durumda. Ana tren istasyonuna saldıran protestocular Bin Ali posterlerini yırtıyor. Şiddet olaylarının çoğu Bin Ali ailesinin mülklerine yönelik. Ülkenin yakın geleceğinde belirleyici olacak gücün ordu olduğu görüşü hakim. Nitekim ordu, ülkede benzini kontrol altına alınca trafiği de kontrol altına almış oldu. Halkın orduya sevgisi Bin Ali’nin devrilmesinin ardından daha artmış. Kent merkezinde her köşe başında bir asker, ölüm mangaları ya da yağmacılara karşı halkı korumaya çalışıyor. Ancak asker de asayişi sağlamaya yeterli olmuyor.

Çete yağmalarından artanı topluyorlar
Ülkede başta devrik liderin ailesinin mülkleri olmak üzere çok sayıda ev ve dükkan yağmacıların saldırısına uğradı. Yağmalanan dükkanlardan halk da eline ne geçerse topluyor. Kaotik duruma karşı geçici Cumhurbaşkanı Fuat Mebaza liderliğinde ulusal birlik hükümeti kurma çabaları sürüyor. Yeni hükümetin bugün açıklanması bekleniyor.

Çatışmaların ortasında kaldım

KAOS ve anarşinin hakim olduğu Tunus’ta hava kararmaya başlayınca yüksek binalardan ve çatılarda gizlenen çok sayıda direnişçi, güvenlik kuvvetleri ile şiddetli bir çatışmaya girdi. Burgiba Caddesi üzerinde gökyüzü açılan ateş ve izli mermilerin ışıklarıyla yarı aydınlık hale geldi. Hükümet binalarını koruyan ordu birlikleri, tam siper alarak ateşe karşılık verirken, Tunus semalarında sürekli devriye gezen helikopterler, direnişçilerin gizlendiği düşünülen her yeri kurşun yağmuruna tuttu. Kimin nereye ateş açtığı belli olmayan çatışma uzun süre devam etti. Helikopterin yüksek kalibreli mermilerinin çaptığı yerler parçalanarak başkentin ana caddesini toz ve taş yağmuruna tuttu. Sniper’lar (keskin nişancı) ise sürekli yer değiştirerek, hem helikopterleri hem de tankların ardına saklanan askerleri hedef aldı. Kaldığım başkent Tunus’un açık olan ender otellerinden Tunusia Palace’tan sokakların nabzını tutmak üzere dışarı çıkmamın bedeli bir anda çatışmanın ortasında kalmak oldu. Askerler sokağa çıkma yasağının başlamasıyla sorgusuz ateş açma yetkisini kullanıyor. Hele çatışma ortamında olunca hem askerler, hem de direnişçilerin açık hedefi haline geldim. Sniper ve helikopterlerin yoğun ateşinin başlamasıyla kentin uzak mahallelerinden de patlama sesleri gelmeye başladı.

Fransız devrimi gibi

56 yaşındaki emekli Ferhat Hafayed: “Bu tıpkı Fransız Devrimi gibi. Bir dönemin sonu. Gerçek bir değişim umuyorum. Böyle devam edemeyiz.”

Gammarth’da bir otelde çalışan Meryem: “Şimdi herkes ailesi için endişeleniyor. Vekil devlet başkanı Fuad Mezaba bir burjuva, halktan gelmiyor. İnsanlar onu kabullenmeyecek.”

Aynı otelde çalışan Abri: “Arap dünyası demokrasiye alışık olmadığı için Batı’nın bize yardım etmesi gerek.”

İlk kurban yeğeni

ZEYNEL Abidin bin Ali’nin eşi Leyla Trabelsi’nin yeğeni İmed Trabelsi askeri bir hastanede öldü. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, bıçaklandığını söylediği Trabelsi’nin cuma günü öldüğünü kaydetti ancak nasıl ve nerede bıçaklandığı hakkında bilgi vermedi. Trabelsi’nin ölümü, bin Ali çevresinden teyit edilen ilk ölüm vakası oldu.

Dünyanın desteğini aldılar

Kanada’nın Montreal kentinde Tunus Büyükelçiliği önünde toplanan bin kadar Tunuslu sevinç gösterileri yaptı. Eski sömürgeci ülke Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan Tunuslular ise ABD Başkanı Barack Obama’nın “Yes We Can-Evet Yapabiliriz” sloganı yazılı pankart açtı. Marsilya’daki Tunuslular da devrik lider Bin Ali için “Diktatörlükten Aranıyor” pankartıyla dikkat çekti. Ürdün’ün başkenti Amman’daki Tunus Büyükelçiliği’nde de 100 kadar Ürdünlü sendika üyesi Tunus halkına destek gösterisi yaptı.

Cezayir’de kendini yaktı

TUNUS’ta devlet başkanının ülkesinden kaçmasıyla sonuçlanan isyanı başlatan intiharı hatırlatan şekilde komşu Cezayir’de de belediyenin önünde kendisini ateşe veren bir kişi öldü. Muhsin Buterfif adlı Cezayirli, Bukhadra şehrinde iş ve ev istemek için belediye başkanıyla görüştükten sonra üzerine benzin dökerek kendisini ateşe verdi. Ağır derecede yanan Buterfif, önceki gün öldü. Buterfif’in ölümü üzerine, başkent Cezayir’in 700 kilometre doğusundaki Tebessa vilayetine bağlı şehirde 100 kadar kişi protesto gösterisi yaptı. Vali de belediye başkanını görevden aldı.

Yemenli öğrencilerden isyan çağrısı

ARAP dünyasında halk ayaklanmasıyla devrilen ilk lider olan Bin Ali’nin sonu, diğer Arap liderlerin de korkulu rüyası. Nitekim Yemen’in başkenti Sana’da dün toplanan 1000 kadar öğrenci Araplara liderlerine isyan etme çağrısı yaptı. Öğrenciler Yemen’in 32 yıllık Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’i kast ederek “Devrilmeden bırak” pankartı açtı. Ürdün’deki İslami Hareket Cephesi ise Arap rejimlerine rönesans çağrısı yaparak halka daha fazla özgürlük verilmesini talep etti. Suriye’de ise kamu çalışanlarının yakacak ödeneği yüzde 72 artırıldı.

Arapların işine burnunuzu sokmayın
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Batı’yı Arapların iç işlerine karışmamaları konusunda uyardı. Bu hafta Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde Arap dışişleri bakanlarını ağırlayacak olan Ebul Geyt, Arap Birliği’nin bu konuda bir bildiri yayınlamasını talep ettiklerini söyledi. Mısırlı bakan, Tunus’taki ayaklanmanın diğer Arap ülkelerine de yayılacağı yönündeki tahminler için ise “Saçmalık” ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Tunus olayları üzerine, Arap liderleri halkla işbirliği içinde reform yapmaya çağırmıştı.

En Çok Aranan Haberler