HABER

Ölümcül hastalıklarla savaşan gıdalar

Samsun Tarım İl Müdürü Gıda Mühendisi Sadullah Kirenci, yapılan araştırmaların, sağlıklı bir hayat için kanserden kalp krizine kadar bir dizi ölümcül hastalıkla mücadele eden gıdalar bulunduğunu bildirdi.

Ölümcül hastalıklarla savaşan gıdalar

Günde iki diş sarımsağın enfeksiyonlarla mücadelede büyük fayda sağladığını, balığın ve zeytinyağının yüksek tansiyonu düşürdüğünü, elmanın kolon kanserini önlediğini, portakalın virüslerle mücadele ettiğini kaydeden Kirenci, "Esasen bütün meyve ve sebzeleri mevsiminde düzenli olarak tüketmeliyiz" dedi.

Kirenci, değişik faydaları bulunan gıdaları ise şöyle sıraladı:

Balık: Kalp krizine karşı iyi geliyor. Somon, alabalık ve ton balığı türleri, D vitamini ve omega-3 yağı ile yüksek tansiyonu düşürüyor.

Karnabahar: Kanseri kısıtlayan karotenoid maddesi üretiyor. Özellikle çiğ olarak yenilmesi tavsiye ediliyor.

Fasulye: Şeker hastalığını önlüyor ve vücuttaki insülin üretimini dengede tutuyor.

Sarımsak: Soğuk algınlığına karşı savaşıyor. Enfeksiyonlarla mücadele için, günde iki diş sarımsak yenilmesi, büyük fayda sağlıyor. Sarımsak, bakteriyel ve virütik hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı doğal bir antibiyotik görevi yapıyor.

Soğan: Kolestrol düzeyini düşürüyor. Böylece, kalp krizi ve kansere karşı önleyici görev üstleniyor.

Zeytinyağı: Yüksek tansiyonu düşürüyor ve vücutta taş oluşmasını önlüyor. Zeytinyağı ayrıca, kötü kolesterol, LDL düzeyini azaltıyor, iyi kolesterol HDL'yi ise koruyor ya da artırıyor.

Portakal: C vitamini deposu portakal, hamile kalmayı kolaylaştırıyor, virüsler ve alerji ile mücadele ediyor.

Elma: Kolon kanserini önlüyor. Beyin ve kemiklerin ihtiyaç duyduğu boron maddesini barındırıyor. Elmadaki balic asit ise boşaltım sistemi için yararlı.

Soya fasulyesi: Kemik hastalıklarına karşı 'birebir' diye niteleniyor ve vücuttaki kemiklerin gücünü koruyor.

Yerfıstığı: Açlığın bastırılması için idealdir. Aynı zamanda kan basıncındaki şekeri düzenleyerek acıkmaları, içindeki maddeler ise damar çeperlerindeki yağlanmayı önler.

Kestane: Önemli bir enerji kaynağıdır. Kolayca sindirilebilir. Çölyak hastaları için kestane, buğday içermeyen un kaynağı olabilir. E ve B6 vitaminleri içerir. Yağ oranı düşüktür.

Çamfıstığı: Bronşite ve kalbe iyi geliyor. Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı oluyor. Ruhsal sorunlara iyi geliyor. Kalp hastalıklarında faydalıdır.

Badem: Ağrılara bire birdir. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Böbrek ve mesanedeki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.

En Çok Aranan Haberler