HABER

"Ölümler geç intikalden kaynaklanıyor"

ÇORUM (İHA) - Çorum Vali Vekili Beyazıt Tanç, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin ölüm nedenlerinin, sağlık kuruluşlarına geç intikal etmeleri olduğunu söyledi.

Tanç, yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Kultak Köyü'nde yaşayan Hacı Atak'ın (81), hastalık şüphesiyle Çorum Devlet Hastanesine başvurduğunu ve intaniye servisinde gözetim altında tutulduğunu bildirdi.

Son verilere göre geçen Nisan ayından itibaren Çorum'daki sağlık kuruluşlarına 24 vakanın müracaat ettiğini ve bunların büyük bir kısmının taburcu edildiğini ifade eden Tanç, en büyük problemin vatandaşların hastalığı önemsememeleri ve sağlık kuruluşlarına başvurmakta gecikmeleri olduğunu anlattı. Beyazıt Tanç, "İnsanlardan insanlara buluşan bir hastalık olmadığı için karantinalık bir durum söz konusu değil. Gerek Sağlık gerekse Tarım İl Müdürlüğü ekiplerimiz tüm köylerde çalışmalar yapıyor. Gelecek hafta da tüm camilerimizde hastalık konusunda vatandaşları bilgilendirmek için hutbe verilecek. Ayrıca hastalık için kullanılmak üzere gerekli ilacımız mevcut" diye konuştu.

Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Ali Yılmaz da, hastalıkla ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen yaklaşık 10 bin adet afiş ve broşürün köylere dağıtıldığını bildirdi.

Çorum'da, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar keneye karşı bilinçlendirilmeye başlandı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle 2 günde 3 kişinin hayatını kaybetmesiyle tedirginliğe kapılan vatandaşlar, broşür ve seminerlerle hastalığa karşı bilinçlendiriliyor. Sağlık ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, köylerde hastalıkla ilgili broşür dağıtırken, düzenledikleri seminerlerle alınacak tedbirler hakkında bilgi veriyor.

Ölümcül virüs taşıyan kenelerden bulaşan Kırım Kongo hastalığı nedeniyle geçen yıl Emin Göbüt (30) ve ablası Neriman Aktaş'ın (37) hayatını kaybettiği Çorum'da, önceki günlerde ardı ardına yaşanan ani ölümler halk arasında tedirginliğe yol açtı.

Ankara Numune Hastanesi'nde tedavi altına alınan Bayındır Köyü'nden Himmet Aslan (18), merkez Elicek Köyü'nden Aysel Özcan (42) ve en son Oruçpınar Köyü'nden Saniye Ateş (77), ölümcül hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. İnsandan insana bulaşabilen hastalığa karşı tedbir olarak, hayatını kaybedenlerin birinci derece yakınları takibe alındı. Hastayla yakın temas kuran aile fertlerinden alınan kan örnekleri incelenmek üzere Ankara Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi'ne gönderildi.

İl Tarım ve Sağlık Müdürlükleri'ne bağlı ekipler, ölüm vakası görülen köylerde ilaçlama ve eğitim çalışmalarına başladı. Hastalığa karşı en büyük önlemin erken tedavi ve eğitim olduğunu açıklayan yetkililer, bu amaçla ilk etapta ölüm vakası görülen köyler ve diğer köylerde eğitim çalışmalarının başladığını bildirdi.

Halkın virüslü kenelere karşı bilinçlendirilmesi için kırsal kesimde yaşayan vatandaşlara ilk etapta Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi" isimli broşür dağıtılıyor. Broşürde hastalığın bulaşma yolları, belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgiler yer alıyor. Bunun dışında Tarım ve Sağlık İl Müdürlükleri'ne bağlı ekipler, köylerde halkı bilinçlendirici eğitim seminerleri vermeye başladı.

Diğer taraftan, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'ndan 3 kişinin hayatını kaybettiği Çorum'da önceki akşam Alaca İlçesi Denizhan İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi O.Y.'yi (14) kene ısırdı. Annesi tarafından vücudundaki kene çıkartılan O.Y. baş ağrısı, halsizlik, mide bulantısı ve yüksek ateş gibi şikayetlerle Çorum Devlet Hastanesi İntaniye Servisi'nde tedavi altına alındı.

Çorum'da Nisan ayından bu yana toplam 24 kişinin Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi şüphesiyle tedavi altına alındığını belirten yetkililer, bunlardan 8'nin Çorum Devlet Hastanesi İntaniye Servisi'nde tedavi edildiğini, 13 kişinin de Ankara Numune Hastanesi'ne sevk edildiğini bildirdi. Kırım Kongo hastalığı ön teşhisiyle Ankara'ya gönderilen 13 kişiden 3'nün hayatını kaybettiğini, büyük bölümünün ise tedavileri tamamlanarak taburcu edildiğini ifade eden yetkililer, Karaağaç Köyü'nden A.T. (44), Köprübaşı Köyü'nden F. A. (53) ve Sungurlu Hacettepe Mahallesi'nden Y.K. (56) isimli hastaların halen Ankara Numune Hastanesi'nde gözetim altında tutulduğunu bildirdi.

Hemen her gün çok sayıda kişinin kene ısırması sonucunda sağlık kuruluşlarına başvurduğunu hatırlatan yetkililer, "Bunların büyük bölümü virüs taşımayan keneler tarafından ısırılmış vakalardan oluşuyor. Ancak biz her başvuruyu titizlikle takibe alarak tedavilerine başlıyor ve alınan kan örneklerini Ankara'ya gönderiyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler