Alınan bilgiye göre, yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvuran ve H1N1 virüsü taşıdığı şüphesiyle tedavi altına alınan M.K (48), önceki gün hayatını kaybetti.
Bingöl'de domuz gribi şüphesiyle Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören 48 yaşındaki M.K., hayatını kaybetti. Erzurum'da yapılan tahlil sonuçlarında ise M.K.'nın domuz gribi virüsü taşıdığı ortaya çıktı.
Önceki gün grip olduğu gerekçesiyle Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne kaldırılan M.K. adlı kadın, burada tedavi altına alındı. Anestezi yoğun bakım ünitesinde müşahede altında tutulan M.K.'dan alınan kan örnekleri, tahlil edilmek üzere Erzurum Halk Sağlığı Laboratuvarı'na gönderildi. Burada 2 gün boyunca tedavi altında kalan M.K., tahlil sonuçları gelmeden hayatını kaybetti. Erzurum Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda yapılan incelemenin ardından M.K.'nin domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü taşıdığı belirlendi.
Domuz gribi aşısı yaptırdınız mı?
— Mynet (@mynet) January 14, 2016
Bu arada, kentte hastanelere başvuran ve şüphe üzerine kan örnekleri alınan 14 hastanın tahlilleri de temiz çıktı.
RİSK GRUBU KİMLER?
İnfluenza risk grubunda; Gebeler, 65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı bireyler, bakımevi / huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım dâhil kronik akciğer hastalığı olanlar, koroner arter hastalığı dâhil kalp-damar sistemi hastalığı olanlar,bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, obezler, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre Aspirin kullanması gerekenler yer almaktadır. Özellikle risk grubunda bulunanlar grip aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabilir. Hasta kişiler hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır.Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir.Hasta kişilerin sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske takmaları, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engellemektedir.
KAĞIT MENDİL KULLANIN
Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir.El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir. Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir.