İngiltere’de “Wellcome Vakfı” ve “Biyoteknoloji ve Biyolojik Bilimler Araştırma Konseyi”nin ortaklaşa geliştirdiği bir araştırma sonucunda bilim insanları bir solucanın vücudunda ölümün bir dalga gibi yayılmasını görüntülemeyi başardı.
Hürriyet'in haberine göre bilim insanları bugün hücre düzeyinde ölümün nasıl gerçekleştiğini ve ölümle gelen zincirleme reaksiyonun hücrenin parçalarını nasıl parçaladığını biliyor. Ölümün moleküler mekanizması oldukça iyi anlaşılıyor olsa da ölümün hücreden hücreye nasıl yayıldığı henüz tam olarak açıklanabilmiş değil.
Solucanlarda ise ‘’ölümün’’ hayvanın içinde hücreden hücreye yayılışı parlak mavi bir floresan ışık olarak açıkça görülebiliyor.
“PLoS Biology” dergisinde yayınlanan araştırma floresan görünümün “necrosis” adı verilen bir ölü hücre yolundan kaynaklandığını ve organizmaya yayılmasının kalsiyum sinyalizasyonuna bağlı olduğunun tespit edildiğini belirtiyor.
İNSAN ÖMRÜNÜ UZATABİLİR
Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan University College London Profesörlerinden David Gems ‘’Solucanlarda hücre ölümünün yayılmasını sağlayan kimyasal bir yolu görüntülemeyi başardık. Mavi floresan sanki mavi bir ecel gibi, ölümü vücutta yayıldıkça takip ediyor ve hayat sona erdiğinde o da sönüyor’’ dedi.
Profesör Gems, “Eğer bu yolu durdurursak enfeksiyon gibi bir stresin neden olduğu ölümleri geciktirebildiğimizi gördük. Ancak bunu durdurmak yaştan gelen ölümleri geciktirmede etkili olmadı” dedi.
Araştırmacı, “Bu da bize ileri yaştan gelen ölümün tek bir nedenle değil paralel birçok nedenle gerçekleştiğini gösterdi” dedi.
Bilim insanları solucanlarda görülen bu mekanizmaların memelilerde de oldukça benzer olduğunu ve bu buluşun gelecekte insanda hücre ölümü ile ilgili değerli bilgiler edinilmesini ve insan ömrünün uzatılmasını sağlayabileceğini düşünüyor.