ANKARA - 19 Mayıs Üniversitesi'ndeki (OMÜ) kadrolaşma iddialarını araştırmak amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun raporunda, OMÜ eski Rektörü Prof.Dr. Osman Çakır'ın döneminde yapılan gösteriye katılan öğretim elemanlarının, Prof.Dr. Ferit Bernay'ın rektör olmasından sonra üniversite yönetiminde görev aldığı öne sürülerek, "Bu durum, üniversitede, parti benzeri örgütlü bir yapı oluşturulduğunu ortaya koymaktadır" denildi.
Komisyonun bugün üyelere sunduğu raporun sonuç bölümünde, OMÜ'deki idari tasarrufların, kurum içinde meydana gelen ve sınırları belirginleşen bir ayırım üzerine konumlandırıldığı; üniversite rektörünün göreve başladığı dönemde oluşan gergin ve parçalanmış atmosferin, bugün yaşanan ayırımın temelini oluşturduğu; 2000 yılındaki rektör seçimi öncesinde ve sonrasındaki süreç içinde yaşanan olayların ayrımı derinleştirdiği ve üniversite personelini gruplara ayırdığının anlaşıldığı öne sürüldü.
Eski Rektör Prof.Dr. Osman Çakır'ın döneminde yapılan gösteride yer alan öğretim elemanlarının, Prof.Dr. Ferit Bernay'ın rektör olmasından sonra üniversite yönetiminin çeşitli kademelerinde görev aldığı savunulan raporda, "Bu durum, öğretim elemanlarının kendi içinde belirli bir disiplin içinde hareket edecek şekilde örgütlendiklerini, (tabiri caizse) parti benzeri örgütlü bir yapı oluşturulduğunu ortaya koymaktadır" denildi.
Öğrenci Sosyal Hizmetler Bütçesi'nden öğrencilere yapılan desteklerde adaletli davranılmadığı iddia edilen raporda, "Bazı öğrenci kulüplerinin faaliyet yapmalarına hiç izin verilmeyerek kapatılması sağlanırken, yasadışı bir örgütün kontrolü altında olan öğrenci kulübüne ne istedi ise verilmiştir. Bu öğrenci kulübü kırsalda sürdürdüğü yasadışı faaliyetlerini, kamu kurumu şemsiyesi altında, kamu kaynakları ile sürdürmüştür" görüşüne yer verildi.
Raporda, şu önerilerde de bulunuldu:
"Sorumlu olanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılması, varsa kamu zararının tazmini amacıyla raporun birer örneğinin Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Sayıştay Başkanlığı, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı ve YÖK'e gönderilmesi uygundur.
Yükseköğretim alanında keyfiliğe zemin hazırlayan yasal ve Anayasal kurallar değiştirilmelidir.
Üniversite personeli hakkında yapılan adli işlemler ile ilgili süreç, diğer kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin sürece benzer şekilde düzenlenmelidir."