SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde bir vericiden alınan 2 hastanın gözüne başarıyla nakledildi. Ameliyatları gerçekleştiren OMÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Birinci, günümüzde çok sayıda insanın korneal bulanıklık yüzünden görmesini kaybettiğini, halbuki bir ameliyatla bu insanların görmelerine kavuşabildiğini belirtti.
Doç. Dr. Birinci, korneanın göz küresinin en ön kısmında yer alan saat camı şeklindeki saydam bir doku olduğunu söyleyerek, "Bu dokunun saydam olması sayesinde görüntünün gözdeki ağ tabakaya (Retina) ulaşması ve görmenin gerçekleşmesi mümkün olur. Damarsız bir doku olan kornea, çeşitli iltihaplar, yaralanmalar ve komplikasyonlu katarakt ameliyatları gibi sebeplerle saydamlığını kaybederek beyazlaşır ve görüntünün göze girmesini engeller. Bu durumda hasta diğer göz tabakaları sağlam olsa da göremez. Tedavide yapılması gereken halk arasında göz nakli olarak bilinen kornea naklidir" dedi.
Korneanın diğer organlara göre alıcı tarafından red riski en az olan doku olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Hakkı Birinci, damarsız olması sayesinde alıcı ile verici arasında doku uygunluğunun aranmadığını ifade etti. Birinci, sadece vericinin bazı bulaşıcı sistemik hastalığı veya göz hastalığı olup olmadığının araştırıldığına değinerek, "Kornealar beyin ölümü gerçekleştikten sonra alınabileceği gibi verici hayatını kaybettikten sonra ilk 6-8 saat içerisinde alınsa da özelliğini kaybetmez" diye konuştu.
Günümüzde çok sayıda insanın korneal bulanıklık yüzünden görmesini kaybetmiş durumda olduğunu da hatırlatan Birinci, halbuki bir ameliyatla bu insanların görmelerine kavuşturulabileceğine işaret etti. En önemli sıkıntının kornea bulunması olduğunu, halkın bu konuda duyarlı olması ve kornealarını bağışlamaları gerektiğini vurgulayan Birinci, "Kornealar vericiden alınırken göz küresinin tamamı çıkarılmamakta sadece kornealar alınmaktadır. Bu nedenle de vericide bir şekil bozukluğu da oluşmamaktadır" açıklamasında bulundu.
Bir vericinin 2 gözünden alınan korneaları Ş.T. (67) ve M.Y. (75) isimli 2 hastaya naklettiklerini kaydeden Birinci, şu bilgileri verdi:
"Hastalarımızdan birinde tekrarlayan korneal iltihaplara bağlı, diğerinde de geçirilen göz ameliyatı sonrası korneal yetmezlik vardı. Hastalar görmelerini kaybetmenin yanı sıra tekrarlayan korneal ülserler nedeni ile çok rahatsızlık hissetmekte idiler. Başarıyla gerçekleştirdiğimiz nakiller sayesinde hastaların görmelerini artırmanın yanında bu ızdırapları da ortadan kaldırılmış oldu. Bu arada hastalarımız adına vericinin ailesine teşekkür ediyoruz ve bu davranışlarının halkımıza örnek olmasını temenni ediyoruz. Kliniğimizde kayıtlı çok sayıda hasta ne yazık ki yeterli sayıda kornea bağışı yapılmadığı için umutsuzca beklemektedir"