YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Omü'de 8. Geleneksel Beton Bayramı

OMÜ Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği 2. sınıf öğrencileri ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şubesi'nin...

Omü'de 8. Geleneksel Beton Bayramı

OMÜ Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği 2. sınıf öğrencileri ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği "8. Geleneksel Beton Bayramı" kutlandı.

OMÜ Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Birinci ile 2. sınıf öğrencileri ve İMO Samsun Şubesi işbirliğiyle gerçekleşen Beton Bayramı kapsamında panel düzenlendi. Yöneticiliğini Doç. Dr. Kemal Hacıefendioğlu'nun yaptığı panele; KTÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Hüsem ve Samsun Makine Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Ali Galip Baş konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Metin Hüsem, "Günümüzde kısaca 'amaca uygunluk derecesi' olarak da tanımlanan kalite, önceleri 'standartlara uygunluk' şeklinde ifade edilmekteydi. Tüketici istek ve beklentilerinin zamanla değişiklik göstermesi üzerine kalite, 'kullanmaya uygunluk' olarak algılanmaya başlanmıştır. Kalite, her türlü hatanın ortadan kaldırılmasıdır, sorunların belirlenmesi ve çözülmesi için doğru veridir, sürekli başarı demektir. Müşterinin şimdiki ve gelecekteki isteklerini karşılanmasıdır. Ülkemizde bugüne kadar meydana gelen depremlerden hasar gören veya yıkılan yapılarda, proje hatasından ziyade, beton dayanım yetersizliği ön plana çıkmaktadır. Bugün birçok yapı, beton dayanım düşüklüğü nedeniyle, düşey yükler altında bile taşıma gücünü kaybedecek durumdadır. Betonarme yapılar için donatı kalitesi kadar çap ve aralıkları (düzenleri) ne kadar önemli ise, denetimi daha zor yapılan betonun kalitesi de çok daha önemli olmaktadır. Özellikle kullanım/konfor dışında, daha yapım aşamasında kalitenin önemi, yerinde betonun dayanımının proje dayanımına ulaşmasını sağlayacak şekilde üretilmesi, yerleştirilmesi ve bakımı çok büyük önem kazanmaktadır. Günümüzde teknolojinin de gelişimine bağlı olarak, istenilen her özellikte betonu rahatlıkla üretebilmekteyiz. Ancak ürettiğimiz betonu yapılarımızda kullanırken büyük ihmallerimiz olmaktadır. Kalitesiz betonun geçirimliliği de fazladır. Bu da zamanla betonarme yapılarda donatının korozyonuna neden olur" dedi. Prof. Dr. Metin Hüsem öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı.

İnş. Müh. Ali Galip Baş, "İş Dünyasının İnşaat Mühendisliğinden Beklentileri" konulu sunumunda eğitim yanında kazanılması gereken özellikleri vurgulayarak profesyonellik ve yöneticilikte mühendisin sahip olması gereken özellikleri anlattı. Ali Galip Baş, "Keşkeler için bugünü artık geçin. Bu keşkelerden bundan sonra kurtulmanın yolu, bu yollardan geçmiş olan insanların tecrübelerinden, bilgilerinden faydalanmaktır. Tek başına bilgi yeterli olmuyor. Dolayısıyla tecrübe bu okulunuzdan mezun olduktan sonra beş yıl içerisinde beş ila on yıl içerisinde kazanacaksınız. Daha sonra başka eksiklerinizi göreceksiniz. Bunun için bu sıralarda soru sormayı, gittiğiniz yerlerde iyi bir gözlemci olmayı ihmal etmeyin arkadaşlar. Bu sektör dediğim gibi amacı insan, bütün her şeyi insan için yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ise konuşmasında, "Sizler iyi eğitim alıyorsunuz, iyi bir inşaat mühendisi oluyorsunuz. Çok güzel hatta eksiksiz projeler yapıyorsunuz. Burada sorun yok, sorun nerde? Bu işin kontrol mekanizmasında. Gerçekten inşaatlarımızı kontrol etmemiz gerekiyor. Etmediğimiz zaman sonuçlar ortada. Depremlerde Japonya çok az hasar olmasına rağmen, düşük bir oranda depremde bizde çok daha can kaybı meydana gelebiliyor. Ama burada şu ortaya çıkıyor. Biz bu konularda yeniyiz, kontrol mekanizmalarının oluşturulmasında ekiplerin oluşturulmasında yeni olduğumuz kesin. Özellikle inşaat alanında uğraşan herkesin çok daha dürüst, çok daha doğru olması gerekiyor. Sadece inşaatları depreme dayanıklı olsun diye değil aynı zamanda gerçekten içerisinde sağlıklı bir şekilde inşa etmemiz lazım. Yapılan binaların kesinle mimari olarak hoş görünmesi ve huzur vermesi lazım" diye konuştu.

İnşaat Mühendisliği Laboratuvarlarında yapılan 8. Geleneksel Beton Bayramı'na, 2011- 2012 öğretim yılı bahar yarıyılında yapı malzemeleri dersini okuyan 1. ve 2. öğretim 2. sınıf öğrencilerinin dönem boyunca yaptıkları çalışmalarla ilgili sunumlarıyla başlandı. Sunumu 1. ve 2. öğretim öğrencileri adına Deniz Giritli ve Merve Tüzen yaptı.

Sunumların ardından İnşaat Mühendisliği Laboratuvarları önünde yapılan Beton Bayramı mangal partisine tüm öğrenciler, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri, Rektör Yardımcıları YÖK Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ve Prof. Dr. Hasan Gümüş, dekanlar, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, İMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tüfek ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler