Omurga kanalı darlığı ya da daha doğru bir ifade ile omurga kanalı daralması ortaya çıkardığı siyatik ağrısı ya da omuz ve kol ağrısı nedeni ile hastalar tarafından genellikle bel fıtığı ya da boyun fıtığı ile karıştırılır.
Oysa ileri yaşlarda omurgayı oluşturan yapıların yıpranması sonucu ortaya çıkan bu hastalık her ne kadar bazı durumlarda hastada bel fıtığı ya da boyun fıtığı olması durumunda ortaya çıkan şikayetleri taklit etse de temelde farklı bir hastalıktır, doğal olarak tedavi yöntemlerinde, özellikle de cerrahi tedavi yöntemlerinde de önemli farklılıklar vardır.
Ağrı şikayeti ile başvuran hastayı dinlemek ve hastayı sorgulamak için doktorun yeteri kadar vakit ayırmaması ya da ayıramaması aynı yanılgıya doktorun da kolaylıkla düşmesine neden olabilmektedir. Hastanın şikayetlerini yeterince dinlemeden, hızlıca yapılan üstünkörü bir muayene ertesinde teşhis amacı ile yapılan yetersiz ve bazen son derece kalitesiz standart radyolojik incelemeler doğru teşhisin bir türlü koyulamamasına neden olabilmekte, bu durum ise yanlış tedavileri, yanlış ameliyatları ve yüz güldürmeyen sonuçları da beraberinde getirebilmektedir.
Omurga kanalı darlığı omurga kemiklerinin ortasında bulunan, içinden omurilik ve sinirlerin geçtiği oldukça ince kanalın zamanla daralarak omurilik ve sinirler üzerine baskı uygulamasıdır. Omurga kanalı darlığı omurganın en fazla yük ile karşı karşıya kaldığı bel bölgesinde daha kolaylıkla ortaya çıkar, boyun ve nadiren sırt bölgelerinde de görülebilmektedir. Birçok hastada darlık omurga kanalını terk etmek üzere olan sinirler üzerinde de baskı uygular ve sinirler belden bacağa doğru gitmekte ise bel ve bacak ağrısı, omuz ve kola doğru gitmekte ise boyun, omuz ve kol ağrısına neden olur.
Omurga kanalı darlığı nedenleri arasında birinci sırada yaşlanma vardır. Bu nedenle hastalık genellikle 50 li yaşların üzerinde belirti vermeye başlar ve teşhis edilir. Yaşın ilerlemesi ile beraber omurga kemiklerini birbirine bağlayan bağlar kalınlaşır, omurga kemikleri ve özellikle omurganın arka kısmında bulunan faset eklemler adını verdiğimiz eklemler üzerinde kireçlenmeye bağlı çıkıntılar, hacim artışları, genişlemeler ortaya çıkar. Omurga kemikleri arasında bulunan ve kanalın ön kısmındaki disk eklemleri de yıpranarak bir yandan omurlar arasındaki eklem mesafesinin azalmasına, diğer yandan da omurga kanalının daralmasına katkıda bulunurlar.
Doğuştan gelen omurga kanalı darlıkları olabileceği gibi, romatizmal hastalıklar, omurga kaymaları, omurgada gelişen kırıklar ya da tümörler de omurga kanalı daralmasına neden olabilirler.
Bel bölgesinde gelişen bir kanal darlığı, bel ve bacaklarda ağrıya neden olabilir. Darlık, sinirler üzerinde baskı ve tahriş ortaya çıkartarak, bacak kasların kuvveti ya da ayak ve bacaklarda his ile ilgili sorunlar, uyuşma ve karıncalanmalar, yanmalar ortaya çıkartabilir;
· Yürümekle ortaya çıkan ağrılar ve uyuşmalar, bacaklarda kas krampları,
· Yürümeye başladıktan bir süre sonra durup dinlenmek ihtiyacı,
· Öne eğilerek yürümek ve ağrıyı hafifletmeye çalışmak,
· Hastanın gözünün yürürken sürekli olarak oturacak bir sandalye araması,
· Oturacak bir yer bulamaz ise durarak ya da bir yere dayanarak dinlenmek ihtiyacı sık görülen şikayetler arasındadır.
Omurga kanalı darlığı teşhisi için MR ve Bilgisayarlı Tomografi incelemeleri kullanılabilir. Hastanın şikayetlerine göre daha detaylı nörofizyolojik incelemeler de doktora tedavi planı için önemli derecede yol gösterir.
Omurga kanalı darlığı tedavisi için başlangıçta istirahat, ilaç tedavileri, fizik tedavi uygulamaları denense de yürüme mesafesi kısalmış, ağrı nedeni ile yaşam kalitesi azalmış hastalarda esas olan sıkışmış ve baskı altındaki sinirleri rahatlatacak şekilde doğru olarak planlanmış bir cerrahi tedavidir.
Cerrahi planlamasında amaç daralmış olan kanalda sıkışmış ve baskı altında bulunan sinir yapılara omurga kanalı içinde yeteri kadar yer açacak şekilde omurga kanalını genişletmektir. Doğru planlanan ve gerçekleştirilen bir cerrahi işlem ertesinde hastanın memnuniyet oranı oldukça yüksektir, bir yandan bel ağrısı, diğer yandan da bacak ağrısı şikayetleri kaybolur ve hastanın yaşam kalitesi artar, ameliyat öncesinde yapamadığı bir çok işi yapar hale gelir, normal aktivitelerine geri dönebilir.
Omurga kanalı darlığı tedavisi amacı ile gerçekleştirilen cerrahi işlem sırasında omurga kanalını genişletmek amacı ile bir kısım bağ ve kemik dokusu özel aletlerle sıkışmış olan sinirlerin çevresinden alınır. Cerrahi planlamanın önemi bu noktada çok değerlidir. Bir yandan sinirler üzerindeki baskıyı yeterince kaldıracak ve hastanın şikayetlerini giderecek ölçüde bağ ve kemik dokusu sinir yapılar üzerinden çıkartılmalı, diğer yandan da bu işlem sırasında zaten yıpranmış olan omurganın dengesi olabildiğince bozulmamalıdır. Bazı durumlarda omurganın bozulmuş olan dengesini düzeltmek ve desteklemek amacı ile omurga kemiklerini birbirine bağlayacak metal sistemlerin kullanılması gerekebilir. Halk arasında bu işlem bele platin ya da vida yerleştirilmesi olarak bilinir.
Omurga kanalı darlığı ameliyatı basit bir ameliyat olarak görülse de yukarıda belirttiğimiz cerrahi dengenin doğru olarak planlanması ve uygulanması için bir yandan cerrahın bu konuda çok tecrübeli olması, diğer yandan da hastanın başından sonuna dek yeterli incelemelerle doğru şekilde değerlendirilmesi, uygun teknik olanaklara sahip ameliyathanelerde bu işlemin yapılması gereklidir.
25 yıldır ülkemizde ve yurtdışında binlerce hastaya başarı ile uyguladığımız ameliyatların yüz güldürücü ve dünya ortalamalarının üzerindeki sonuçları, yukarıda belirttiğimiz kurallara hassasiyet ile uymamızda yatmaktadır.
SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: drtunckoc@mynet.com