Ani hareketler, yanlış duruş-oturuş-yatma-eğilme pozisyonları fıtıktan kamburluğa kadar pek çok rahatsızlığın meydana gelmesinde önemli etken oluyor. Omurga sağlığınızı korumanın en önemli yolu ise egzersiz ve uzun süreli kalıcı etkileri önlemek için uzman tavsiyelerine kulak vermek...
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, uzun süreli yanlış hareket ve duruşlarla omurga sağlığını tehdit eden hastalıkların artabileceğine dikkat çekiyor. Vücudumuzdaki organların rahat çalışması ve hareket kabiliyetimizin için bel kemiği sayılan omurga, darbeler ve yanlış hareketler sonucunda rahatsızlandığı takdirde, pek çok sorun da tetiklenmiş oluyor.
Omurga sağlığının, tüm bedenin dengesi için çok önemli olduğunun altını çizen Öztürk, omurga rahatsızlıklarının en fazla ofis ortamında ve ağır temizlik işi yapan kişilerde görüldüğünü söylüyor. Ofis ortamında giyilen yüksek topuklu ve gösterişli ayakkabıların, uzun vadede ciddi problemler oluşturacağını da belirten Doç. Dr. Çağatay Öztürk; “Topuklu ayakkabılar ayak anatomisini bozarak vücutta ciddi problemlere yol açıyor. Topuklu ayakkabı giyildiği takdirde vücudun kuvvet merkezinde öne doğru kayma oluşuyor bu da kalça ve omurganın hizasını bozuyor. Yüksek topuklu ayakkabıların üzerinde durabilmek için vücut kendisini sürekli geri doğru atıyor dolayısıyla bele binen yük artıyor bu da bel ağrısı ve omurgada şekil bozukluğuna sebebiyet veriyor.” diyor.
Hareketsiz ortamlarda bel ve boyun fıtığı gibi rahatsızlık risklerinin arttığını belirten Doç. Dr. Çağatay Öztürk, omurga sağlığının önemini şöyle anlatıyor; ‘‘Omurga, vücudumuzu birbirine bağlayan bir köprüdür. Beynimizden çıkıp kuyruk sokumuna kadar uzanan ve pek çok organın rahat çalışmasını sağlayan omurgamızın sağlığını mutlaka düşünmeliyiz. Yanlış hareketler ve duruş pozisyonları, ağır yükler ve uzun süreyle aynı pozisyonda kalmak omurga sağlığını olumsuz etkiler. Omurga sağlığını korumak için öncelikli olarak vücuda aşırı yük binmesine sebep olacak pozisyonlardan kaçınmak gerekir. Çalışan insanlar gün içerisinde uzun saatler boyunca masa başında oturduğu için sandalyelerinde mutlaka bel desteği bulundurmalıdırlar. Masa ve sandalyenin pozisyonu ve bilgisayarın konumu duruş bozukluğuna neden olmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Bir diğer önemli konu ise gün içinde düzenli egzersiz yapmaktır. Ofiste uzun saatler hareketsiz çalışan herkes, belirli aralıklarla küçük egzersizler yaparak omurga sağlığını koruyabilir. Günde sadece 5-10 dakikalık egzersizlerle ve doğru duruş-oturuş pozisyonlarıyla omurganıza daha iyi bakmış olursunuz.’’
Omurgadan doğabilecek rahatsızlıkların bel, boyun, sırt ağrılarının yanı sıra nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlere neden olduğunu söyleyen Dr. Öztürk, kollarda herhangi bir ağrı, uyuşma ya da genel olarak halsizliğin fark edilmesi durumunda gecikmeden bir hekime danışmanın büyük önem taşıdığının altını çiziyor.