Tahrir Meydanı'nı ele geçiren on binlerce protestocu Mısır hükümetinin reformlarını hızlandırmasını istiyor.
Mısırlılar, devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve iktidarında görev yapmış diğer yetkililerin derhal yargılanmasını talep ediyor ve tepkilerini sokaklara çıkarak duyuruyor.
Halk gece boyunca Tahrir Meydanı'nda toplanmaya devam etti. Muhalefet liderleri "Hesap Günü" ilan ettikleri bugün, bir milyon insanın Tahrir Meydanı'nda toplanmasını istemişlerdi.
Polis ve diğer güvenlik birimlerinin, protestocularla bir sürtüşme yaşamaktan kaçınarak kenarda kaldığı gözleniyor.
Kimi yerlerde göstericilerin trafik akışına yardımcı olduğu gözlendi.
Bugün meydanın ortasına şiddetli güneşten korunmak amacıyla dev bir tente gerildi.
Protestocular, askeri yönetimi, Ocak-Şubat aylarındaki gösterilere katılan kişilerin öldürülmesi ya da yaralanmasında rol oynadığı söylenenleri gereltiği gibi yargıya sevketmemekle suçluyorlar. Sivil protestocuların askeri mahkemelerde yargılanmasına da son verilmesi isteniyor.
18 Yaşındaki protestocu Muhammed Ebul Makarem, "Hiçbir şey değişmedi. Değişim zaman alır. Ama şimdi yapılabilecek reformlar var." diyor.
Muhalefet liderlerinden Tarık el-Holi, daha da ileri giderek, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, "Üniversiteler ve yargı da dahil, tüm devlet kurumlarının eski iktidara bağlı kişilerden arındırılmasını istiyoruz. İçişleri Bakanlığında reform yapılmasını istiyoruz. Mübarek'in iktidardan uzaklaştırılması üzerinden beş ay geçti; hedeflerimize henüz ulaşamadık." dedi.
Mısırlıların bazılarıysa devam eden protestolardan rahatsız; hayatın normal akışına dönmesini ve ekonominin canlanmasını umut ediyor.
Bunun yanı sıra kalabalığa karışıp şiddeti kışkırtabilecek gruplardan dolayı kaygılananlar da var.
Mısır'da yolsuzluk ve kamu kaynaklarını israf etmek suçlamalarıyla yargılanan Mübarek döneminde görev almış 3 bakan hafta başında suçsuz bulunmuştu.
Maliye bakanı Yusuf Butros Gali'nin de aralarında yer aldığı bakanlar, Mübarek rejiminin devrildiği şubat ayından bu yana yargılanan, ve mahkeme tarafından aklanan ilk devlet görevlileri olmaları sebebiyle önem taşıyorlar.
Maliye bakanı Gali, rejimin devrilmesinden sonra Mısır'dan kaçmış, gıyabında yapılan yargılamalar diğer sonucunda hapis cezasına çarptırılmıştı.
Mübarek rejimini deviren halk ayaklanmasını doğuran sebeplerin başında yolsuzluk iddiaları ve kamu kaynaklarının yöneticiler tarafından israf edilmesi vardı.
Bu sebeple Mübarek döneminde görev almış kişilerin yargı süreci, Mısır'da yönetimi devralmış olan askeri idarenin Mübarek rejimine dair tavrının izlenebileceği önemli göstergeler olarak değerlendirilmişti.