HABER

"Ön mutabakat sağlandı"

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Çukurova Grubu'nun Yapı ve Kredi Bankası'ndaki hisselerinin satışına yönelik taraflar arasında bir ön mutabakat sağlandığının gözlendiğini söyledi.

Şener, yeni Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, cuma günü yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şener, toplantıda, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin sorunları ile ekonomideki gelişmelerin ele alındığını belirtti. Şener, 25 Haziran 2004 tarihinde yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda, yurtdışı müteahhitlik sektörünün sorunlarının gündeme alındığını hatırlatarak, müteahhitlerin yurtdışı çalışmalarında teminat mektubu sorunları olduğunu ve bunun aşılmasını talep ettiklerini söyledi. Bunun ardından Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan kararla teminat mektuplarında aranan yüzde 50 sermaye yeterliliğinin yüzde 40'a düşürüldüğünü hatırlatan Şener, daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı kuruluş temsilcileri ile 5 Ocak'ta Başbakanlık'ta yapılan şurada konunun tekrar ele alındığını belirtti. Şener, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü için vazgeçilmez olduğunu belirterek, hükümetin, ekonominin dışa açılması ve pazar payının artırılması konusunu her zaman desteklediğini ifade etti. Türk müteahhitlerinin 62 ülkede 30 yılda 58 milyar dolar civarında proje ürettiğini belirten Şener, 2002 yılında bu sektörden elde edilen gelirin 1 milyar 453 milyon dolar olduğunu, son 2 yılda bu sektörde kaydedilen artışla bu rakamların 2003'te 3.4 milyar dolar, 2004'te de 5.4 milyar dolara çıktığını bildirdi. Bu sonucun, ülkelerin Türkiye'ye olan bakış açısının değişimi ile orantılı olduğunu belirten Şener, 2003-2004 yılları arasında müteahhitlerin yurtdışından ihale almasında da büyük bir artış kaydedildiğini söyledi. Şener, daha önceden müteahhitlerin ifade ettiği üzere teminat mektupları ile ilgili sorunun çözüme kavuşturulması amacıyla kamu bankalarının bu konuda çalışma yapmasının uygun görüldüğünü kaydederek, Ziraat Bankası'nın 'Yurtdışı Teminat Mektubu Garanti Fonu' kurulması konusunda teklif sunduğunu söyledi. Bu şekilde sorunun kökünden çözüme kavuşturulacağının ifade edildiğini belirten Şener, fonla birlikte iştirakçi firmaların yılda 5 milyar dolara yakın teminat mektubu kredisi alabileceğini bildirdi. Şener, müteahhitlik ve finans sektörleriyle biraraya gelerek, çalışmaların 1 Şubat'a kadar tamamlanmasının istendiğini belirterek, "Netice alınacak bir çözüm bulunursa hükümet de elinden geneli yapacaktır" dedi.

Şener, cuma günü yapılan toplantının ikinci ana maddesinin ekonomideki son gelişmeler olduğunu belirterek, ekonomideki göstergelerin iyi yönde seyrettiğini ifade etti. Uluslararası Derecelendirme Komisyonu'nun, Türkiye'nin kredi notunu yükselttiğini hatırlatan Şener, bunun sayesinde reel faiz oranlarının düşeceğini ve borç vadelerinin uzayacağını bildirdi. Şener, son gelişmelerin, hükümetin işbaşına gelmesinden bu yana ekonomide yaşanan iyileşmeyi teyid ettiğini kaydederek, Türkiye'nin 17 Aralık'ta AB'den müzakere tarihi almasının da ekonominin genelindeki iyi gidişe katkı sağladığını söyledi. Bütçe dengesi, mal piyasası dengesi, finans sektörü ve dış dengeler göz önüne alındığında Türk ekonomisinde istikrarın varolduğunun, geliştiğinin ve ekonominin büyüdüğünün görülebileceğine dikkat çeken Şener, 2004 yılı sonunda milli gelirin 293 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Şener, toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Çukurova Grubu'nun Yapı ve Kredi Bankası'ndaki hisselerinin satışa çıkarılmasına yönelik basında yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine Şener, basına intikal eden yönü ile taraflar arasında bir ön mutabakat olduğunu ve bir 'ön el sıkışma' gerçekleştiğinin gözlendiğini söyledi. Şener, gelinen noktada ilgili alıcı grubun konuyu daha detaylı inceledikten sonra metni imzalamasının daha uygun olduğunu ifade ederek, "Şu anda resmi bir planlama yok. BDDK kanalıyla da bir açıklama beklenmiyor ama ilgili taraflarca bir açıklama yapılabilir. Artık konu son safhadadır" dedi.

Şener, Bankacılık Yasa Tasarısı'nın ne zaman tamamlanacağına yönelik bir soruya verdiği cevapta, Tasarı'nın Başbakanlığa gönderildiğini ve bu konuya yönelik bakış tarzlarını ifade ettiklerini söyledi. Bu tasarının ne zaman Bakanlar Kurulu'nun imzasına açılacağını bilmediğini belirten Şener, "Daha önce hazırladığımız takvimi takip ediyoruz. Zamanlamada bir sorunumuz yok. Asıl takvime göre bu tasarının Meclis'e sevkedilmesi 2005 başlarıdır" dedi. Şener, uzun vadeli konut kredisi konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, bu konunun 2005 yılı sonuna kadar aktif bir hale getirilmesi için çaba harcadıklarını bildirdi.

En Çok Aranan Haberler