HABER

Önce AB uyum yasaları

ANKARA (İHA) - Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan, erken seçimden kaçtıkları yönündeki iddialara tepki göstererek, "Seçimden kaçmıyoruz" dedi.

ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile SP Genel Başkanı Kutan, TBMM'de bir araya geldi. SP Grup Salonu'nda saat 15.00'te başlayan görüşmeye, ANAP kanadından Devlet Bakanı Nejat Arseven, Grup Başkanvekili Beyhan Aslan ve Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Altınkaya, SP kanadından ise Grup Başkanvekilleri Yasin Hatipoğlu ve Veysel Candan ile Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu katıldı.

KUTAN'IN AÇIKLAMALARI Görüşme sonrası ilk açıklamayı SP Lideri Recai Kutan yaptı. Kutan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Yılmaz'ın AB uyum yasaları çerçevesinde 13 yasada yapılacak değişiklikler ve bununla ilgili tekliflerini kendilerine 'takdim' ettiklerini belirterek, "Bize göre faydalı bir görüşme oldu" diye konuştu.

Kendilerinin baştan bu yana erken seçimden yana olduklarının altını çizen Kutan, AB yasalarının çıkarılmasını da istediklerini belirtti. Kutan, "Türkiye'de gerçek anlamda bir demokratikleşme olsun, insan hakları ve özgürlükler en kamil manada tesis edilsin. Aslında AB istediği için değil, halkımızın bunlara ihtiyacı olduğu için mutlaka bu değişiklikleri yapalım. Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik yapılması halkımızın talebidir. Halkımızla görüştüğünüzde, siyasetten ve Meclis çalışmalarından şikayet edilirken, 'Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası durduğu sürece bundan farklı bir Meclis aritmetiği ortaya çıkmaz ve şu andaki siyasetteki sıkıntılar aynen devam eder' görüşü ağırlık basıyor. Bütün siyasi partiler, bu anlamda taahhütlerde bulunmuşlardır" dedi.

"SEÇİMDEN KAÇMIYORUZ" Bu şartlar çerçevesinde bir erken seçim kararı alınırken elbirliğiyle AB ile ilgili değişikliklerin yapılmasını arzuladıklarını kaydeden Kutan, "Ancak gördük ki, bazı çevreler bizim bu iyi niyetli talebimizi 'SP seçimden kaçıyor' şekilde yorumladı. Bu değişiklikler olunca nasıl oluyor da biz seçimden kaçacağız. Erken seçimi geriye atmak şeklinde yorumlanması mümkün değil. Bu düpedüz bir nevi saptırmadır" diye konuştu.

Seçim kararı alındıktan sonra bu yasaların çıkmasının mümkün olmadığını kaydeden Kutan, "Herhangi bir geciktirme söz konusu değil. Bunların çıkmasını garanti altına almak için önce bunları çıkaralım, sonra da seçim kararını alalım. Sayın Yılmaz bize bu teklifi getirdi. 13 kanunda yapılacak düzenlemeler var. Türk Ceza Kanunu'ndan başlayarak. Bunlar henüz uzmanlarımız tarafından incelenmiş değil. İlk bakışta demokratikleşme, özgürlükler ve insan hakları konusunda önemli bazı imkanları getireceği görülüyor. Esasen mevcut olan AB komisyonun bunu inceleyerek, burada değiştirilmesini tavsiye edeceğimiz hususlar varsa, gerek ANAP, gerekse diğer siyasi partilerin temsilcileriyle müzakere edeceğiz" dedi.

"İŞ GÜVENCESİ YASASI DA GÖRÜŞÜLSÜN" "Bu 13 yasa da yapılacak değişiklikler hususunda bir teklifimiz oldu" diyen Kutan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir süreden beri Emek Platformu ile bazı görüşmelerimiz oluyor. İş Güvencesi Yasası'nın AB ile ilgili yasalar çerçevesinde ele alınması talebinde bulundular. Biz Sayın Mesut Yılmaz'a 14. madde olarak İş Güvencesi Yasası'nın da bu listeye dahil edilmesi talebinde bulunduk. Müzakere edilecek. Gördüğüm kadarıyla ANAP grubu bizim bu teklifimiz istikametinde bir görüşe sahipler. Yani onlar da Meclis toplandığında AB ile ilgili yasalar çıkarılsın düşüncesindeler. Dolayısıyla bu görüşmeler özellikle AB ile ilgili olan ve Seçim Yasası konularında bir müşterek anlayışa varmak mümkün olacaktır."

Kutan, Yılmaz'dan gelen bir başka teklifle ilgili olarak ise, "Bunlarda bir uzlaşımız olması halinde TBMM'ye bir müşterek teklif verelim önerisi. Biz meseleye tamamen olumlu bakıyoruz. Biz bir erken seçimden yanayız. Faydalı bir görüşme yapmış olduğumuzu tekrar ifade ediyorum" diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Kutan, Yılmaz ile birlikte vermeyi düşündükleri önerge ile ilgili bir soru üzerine, "Muhtemeldir ki, aynı tarihte bir önerge verilecekse, bizim önergemiz söz konusu olursa, verilmiş olan önergeden farklı olacak. Yani gündem farklı olacak. Dolayısıyla ayrı bir teklif vermemiz söz konusudur" karşılığını verdi.

Kutan, verdikleri gensorunun gündeme alınmasını isteyip istemeyecekleri ile ilgili bir soruya, "Gensoru ile ilgili olarak ortaya çıkan bir gerçek var. Bu iktidar partilerinin dışındaki bütün partiler seçime bu hükümetle gidilmemesi görüşünü şimdiye kadar ifade etiler. Biz de aynı kanaatteyiz. Bu hükümet en kısa zamanda gitmelidir. Bir gensoru verildi. Ama görebildiğim kadarıyla şimdiye kadar bu yönde görüş bildiren siyasi partiler, gensoruya destek verme eğiliminde olmuyorlar. Yapacak bir şey yok" cevabını verdi.
Kutan, bu yasalarda anlaşma olmaması halinde ne yapacakları sorusuna, "Meclis'e gene de gidilecek. Komisyonlara gidilecek. Orada enine boyuna müzakere edilecek. Ona göre Meclis'te bulunacağız" yanıtını verdi.

Kutan, Ecevit'in HADEP ve AK Parti'yle ilgili açıklamaları ile Çiller'in buna karşı 2 turlu seçimi önermesinin hatırlatılması üzerine, "Sayın Ecevit'in beyanlarını demokratik bir zihniyetle bağdaştırmak mümkün değildir. Türkiye bir hukuk devletidir. Bir hukuk devletinde de herhangi bir kurumun veya herhangi bir şahsın tehlikeli olup olmadığı, suçlu olup olmadığına karar verecek olanlar herhalde siyasetçiler değildir. Yargı bir karar vermediği sürece, bu iddiaları kabul etmek mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.

En Çok Aranan Haberler