Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde seramik boyama ve çini kursuna katılan 8 genç kız, 7 ay süren kurs sonunda atölyelerini kurdu.
Aydıntepe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce SODES kapsamında açılan ve 7 ay süren seramik boyama ve çini kursuna katılan 8 genç kız, hem boş zamanlarını değerlendirmek hem de gelir elde etmek amacıyla atölye kurmaya karar verdi.
Kurdukları atölyede ürettikleri hediyelik eşyaları satışa sunan genç kızlar, kısa sürede beklediklerinin üzerinde ilgiyle karşılaştı. Genç kızlara, bir süre sonra iki arkadaşları da katıldı.
Atölyeyi kuranlar arasında yer alan Ebru Akdeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiniciliği ilk olarak SODES kursuyla öğrendiklerini belirterek, "Aldığımız 7 aylık eğitimden sonra arkadaşlarla bu işi devam ettirmek için bir atölye kurma kararı aldık. Açtığımız atölye kısa sürede tanındı ve siparişler almaya başladık. Aldığımız siparişleri zamanında teslim edebilmek için iş bölümü yaptık. Birimiz çizim, birimiz boyama yaparak siparişleri tamamlayıp alıcılara gönderiyoruz" dedi.
Sona Bozkır ise arkadaşlarıyla açtıkları çini atölyesine beklediklerinden fazla ilgi gördüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Atölyemiz kısa sürede benimsendi ve çok sevildi. Halkımızdan beklediğimizden fazla ilgi görmek bizi gerçekten çok memnun etti. Bu memnuniyet karşısında daha fazla çalışmaya başladık ve çok güzel ürünler çıkardık. Ürünlerimiz beğenilince gerek hediyelik eşya gerekse turistik ürünler açısından tanındık ve artık Bayburt'un adı çiniyle de anılmaya başlandı."
-Çiniciliği meslek haline getirdiler-
Çinilere Türkiye'nin ve Bayburt'un tarihi mekanlarının yanı sıra ünlü ressamların tablolarını da işlediklerini kaydeden Bozkır, şöyle devam etti:
"Örneğin Osman Hamdi Bey'in ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunu çinilere işledik. Buna ilaveten bazı ünlü ressamların tablolarını vazolarımıza, tabaklarımıza işledik. Bayburt'u ziyarete gelen bakan ve bürokratlara Valilik ve belediye aracılığıyla bizim ürünlerimiz hediye ediliyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Çini işi bizim için bir basamak oldu ve tanındık. Bu iş mesleğimiz haline geldi. Bu sayede ileride belki daha iyi işler de yapabiliriz."
Sevda Eraslan da atölyeyi aileleri ve Aydıntepelilerin desteğiyle devam ettirdiklerini belirterek, "Kursa başladığımız ilk gün çini işlemeciliğini bir meslek, bir iş olarak yürüttük. Şu anda da 8 arkadaş bu atölyeyi açtık ve gayet başarılı şekilde işlemeciliği yürütüyoruz. Atölyeden kazandığımız parayla hem aile bütçesine katkıda bulunuyoruz hem de çinicilikle ilgili eğitimimize devam ediyoruz" dedi.
Mediha Battal ise atölyenin hem kendi hayatlarını hem de ailelerinin hayatını değiştirdiğini ifade ederek, "Emeğimizle yaptığımız ürünlerden gelir elde ediyoruz. Ailemize ve bize bunun çok büyük katkısı oluyor" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz