ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyada geniş topraklara yayılmış ve çok zengin kaynaklara sahip olan İslam ülkeleri arasındaki ticaretin geliştirilmesi için, öncelikle bu ülkelerin ticaret politikalarının şeffaflaştırılması, söz konusu ülkelerin mevzuatları arasında uyum sağlanması, korumacı politikaların kaldırılarak, gümrük tarifelerinin indirilmesi ve tarife dışı engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Rifat Hisarcıklıoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sharjah kentinde gerçekleştirilen İslam Ülkeleri 9. Özel Sektör Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında, ekonomik yapıları ve kaynakları bakımından farklı özellikler gösteren İslam ülkelerinin önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirterek, bu ülkelerin gerek kendi aralarındaki ticaret ve yatırım faaliyetlerinde, gerekse dünya pazarlarında yeterli payı alamadıklarını ifade etti. İslam ülkelerinin sahip oldukları ticari kapasitenin, kendi aralarındaki ticari ve ekonomik işbirliğinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "İslam ülkeleri olarak, mukayeseli avantajlara sahip potansiyel alanların da, ortak bir strateji çerçevesinde dünya pazarlarında pay almasını sağlamalıyız" dedi.
İSLAM ÜLKELERİ ARASINDAKİ MEVZUAT UYUMU İslam ülkelerinin dünya ihracatından aldığı payın 1996 yılında yüzde 7.5 iken, 2000 yılında yüzde 8'e yükseldiğini, bu ülkelerin toplam ihracatlarının yüzde 55'ini gelişmiş ülkelere, yüzde 34'ünü ise gelişmekte olan ülkelere yaptığını anımsatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
"Dünyada geniş topraklara yayılmış ve çok zengin kaynaklara sahip olan İslam ülkeleri arasındaki ticaretin geliştirilmesi için öncelikle, ticaret politikaları şeffaflaştırılmalı, İslam ülkeleri arasında mevzuat uyumu sağlanmalı, korumacı politikalar kaldırılarak, gümrük tarifeleri indirilmeli ve tarife dışı engeller kaldırılmalıdır. İslam ülkeleri arasında karşılıklı imkanlardan azami faydalanılması halinde ticari ilişkilerimizin daha iyi bir seviyeye geleceğini ümit ediyoruz. Bu amaçlara ulaşabilmek için İslam ülkeleri arasındaki ticaretin ve yatırımların gelişmesi yönünde İslam ülkelerinde özel sektörün desteklenmesi ve kurumsal mekanizmaların güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu açıdan, İslam Odası Özel Sektör Toplantıları önemli bir fırsat oluşturmaktadır. Bu fırsat en etkili şekilde değerlendirilmeli ve İslam Özel Sektör Toplantılarında kurulan bağlantılar, somut ve verimli bir şekilde yatırımlara ve ticarete dönüşmelidir."