YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Önce Piyano Resitali, Sonra Ayin

Ermeni Cemaatinin Ortadoğu'daki en büyük kilisesi konumunda bulunan ve yıkılmaya yüz tutan Diyarbakır'daki Surp Gragos...

Önce Piyano Resitali, Sonra Ayin

Ermeni Cemaatinin Ortadoğu'daki en büyük kilisesi konumunda bulunan ve yıkılmaya yüz tutan Diyarbakır'daki Surp Gragos Ermeni Kilisesi'nde, onarım ve restorasyon çalışmasının ardından 97 yıl sonra ilk kez piyano konseri verilirken, sabah saatlerinde ise ayin düzenlendi.

Ermeni piyanist Raffi Bedrosyan'ın konserini, ABD'den gelen 80 kişilik Ermeni grubun yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve eşi Reyhan Yalçındağ Baydemir, Milletvekili Altan Tan, Sur belediye başkanı Abdullah Demirbaş, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Bazı AK Partililer ve STK temsilcileri de izledi. Konser öncesi konuşan Piyanist Bedrasyon, 1915 yılından önce kilisede ayda bir konser verildiğini belirterek “Bu kilisenin onarılması, geçmişte buralarda Ermenilerin yaşadığını ispatlamak ve aynı zamanda gelecek için bir diyalog, inanç merkezi olarak kalmasını çok istiyoruz. Burada ilk kez 97 yıl sonra bir konser verilecek bir Ermeni tarafından. Restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çan kulesinin inşaatı devam ediyor Kasım ayına kadar biteceğini umuyoruz. Bu konserin amacı aynı zamanda Çan kulesinin inşaatına gereken maddi yardımı sağlamaktır bağışlarla” dedi.

BAYDEMİR’İN KONUŞMASINI EŞİ İNGİLİZCE'YE ÇEVİREREK MİSAFİRLERE AKTARDI

Konser öncesi konuşan Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in Türkçe konuşmasını, yabancı misafirler için sahneye davet ettiği eşi Reyhan Yalçındağ Baydemir İngilizce'ye tercüme etti. Baydemir, Kürdistan ve Mezopotamya coğrafyasında Türk, Kürt, Arap, Yedizi ve Ermenilerin alın teri ve emeği olduğunu, amaçlarının yaraları kaşımak değil geçmiş ile yüzleşmek olduğunu belirterek şunları söyledi: “Amacımız yaraları kaşımak değil, geçmişimizle yüzleşmektir. Geçmişte yaşananları bugün vicdanımız ile mahkum etmektir. Aydınlık bir gelecek kurmak için geçmişimiz ile yüzleşmek gerekir. Benim bu kentte ne kadar hakkım varsa, buranın dışında yaşayan diğer halklarında o kadar hakkı vardır. Bu nedenle kendilerine geri dönmeleri çağrısı yapıyorum. Gelin Ortadoğu'ya örnek olacak bir paylaşım gösterelim ve birlikte el ele vererek örnek bir barış sergileyelim” dedi.

Baydemir konuşmasının sonunda kısa bir İngilizce selamlama yaparken, eşine de takılarak “Benim İngilizcem seninkinden daha iyiydi” diye şakalaştı.

Konuşmalardan sonra Ermeni Piyanist Raffı Bedrasyon, Ermeni ve batı klasiği bestelerden seçmeler ile konser verdi. Davetliler, 636 yıllık geçmişi bulunan kilisede 97 yıl aradan sonra verilen ilk piyano konserinde unutulmaz bir gece yaşadı. Ermeni cemaati için çok büyük önemi olan Surp Gragos Ermeni Kilisesine ilk kez gelen Ermeni'ler akşam konser dinledikten sonra sabahta ayin düzenlediler. Ayini Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan yönetirken, yurt dışından gelen Ermenilerde gelerek dua ettiler. Kilisenin 97 yıl önce top atışı ile yıkılan kulesinde yer alan çanın aynısı, Rusya'da özel olarak yaptırılarak Diyarbakır’a getirildi. Diyarbakır'a getirilen Soğan başlı 100 kilo ağırlığındaki bronz çanın 97 yıl aradan sonra yeniden yapılacak olan kuleye asılacağı ve 4 Kasım'da Kilisenin ilk yapım günü açılışta çalınacağı öğrenildi. Çan kulesi 1915 yılında, kentteki cami minarelerinden yüksek olduğu gerekçesiyle top ateşiyle yıkılmıştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler