KADIN

Önce saçkıran olduğunu düşündü ancak...

11 yaşında, saç derisindeki lekeler yüzünden saçkıran olduğunu düşünen İngiltere Hampshire'de yaşayan Alice Weekes, 15 yaşında sedef hastası olduğunu öğrendi. Şu an 18 yaşında olan Alice, vücudunun yüzde 70'ini kaplayan yaralarına rağmen cildini sevdiğini söylüyor.

Önce saçkıran olduğunu düşündü ancak...

5

İnsanların alaycı bakışları, hastalığının bulaşıcı olup olmadığını soran insanlara inat, vücudunu artık gizlemek istemeyen Alice Weekes,''neye benzediğimi bilmiyorum ama kendimi ve cildimi sevmeyi öğreniyorum. Tropik tedaviler uyguladım ancak dermatoloğum bırakmamı söyledi. Şimdi onun çizdiği reçeteye göre ilerliyorum. Benim gibi sorunları olan kişilere tavsiyem eğer özgüven sorunu yaşıyorlarsa her şeyi bir kenara bırakmalı ve onlara sunulan cildi kucaklamalılar. Yalnız değilsiniz'' diye konuşuyor.

4

Psoriasis( Sedef Hastalığı) Nedir?

Psoriasis, dünya nüfusunun yaklaşık %2'sini etkileyen ve süreğen özellik gösteren bir deri hastalığıdır. Bu hastalıkta pembe - kırmızı, hafif kabarık bir zemin üzerinde beyaz, kalın, parlak ve kuru kepekler gözlenmesi nedeniyle halk arasında sedef hastalığı olarak adlandırılmıştır.

Sedef hastalığı (psoriasis); cilt hücrelerinin yenilenme süresinin hızlanması sonucunda ortaya çıkan bir çeşit kronik bağışıklık sistemi (otoimmün) hastalığıdır. Cilt hücrelerinin oldukça hızlı bir şekilde yenilenmesi, deride pullaşmaya ve kepeklenmeye neden olur. Derideki bu pulların etrafında iltihaplanma ve kızarıklıklar görülür. Sedef hastalığı her yaştan ve cinsten insanı etkileyebilir ama genellikle yetişkinlerde görülür. Özellikle ailenizde sedef hastası bulunuyorsa sizin de hasta olma riskiniz artar. Sedef hastalığı; kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir; cilt teması hastalığın sağlıklı kişilere geçmesine neden olmaz. Sedef hastalığını tam iyileştiren bir tedavi yoktur ama yeni ilaçlar ile iltihaplar ve plakalar azaltılabilmekte, hastalık önemli oranda geriletilmektedir.

6

Psoriasis; tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, artrit, yüksek kan basıncı (hipertansiyon), obezite, iltihaplı bağırsak hastalığı gibi bazı hastalıklarla da ilişkilidir. Sedef hastalığının kesin nedeni tam olarak bilinmese de ailesel yatkınlık yani genetik sebepler; hastalığın en önemli sebebi olarak kabul edilir. Sedef hastalığı; diğer cilt rahatsızlıklarına benzer bir görünüme sahip olduğu için bu hastalığı teşhis etmek bazen zorlaşabilir. Hastalığının tedavisinde ise daha çok deri kremleri, ultraviyole ışık tedavisi, reçeteli ilaçlar ya da birkaç tedavi şeklinin birlikte kombine edildiği yöntemler tercih edilebilir.

Sedef Hastalığı Kimlerde Görülür?

Her yaştan kişide görülebilen, erkek- kadın ayırt etmeyen bu hastalığın teşhisi daha çok yetişkinlik döneminde koyulur. Ortalama hastalık başlangıç yaşı ise 33’tür.

7

En Çok Aranan Haberler