BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında 15 üye ülkenin "çoğunluğu", Fransız-Alman önerisine destek verdi.
Dışişleri Bakanlarının akşam yemeğinin konusu Türkiye oldu. Fransa ve Almanya'nın "ortak tavrı" olarak bilinen, Aralık 2004'te müzakere tarihi ile ilgili bir karar alınması ve 1 Temmuz 2005'te müzakerelerin başlaması ile ilgili öneri, AB ülkelerinin çoğunluğu tarafından kabul gördü. AB Dönem Başkanlığı'nın Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, AB ülkelerinin tamamının, Türkiye'nin "Kopenhag kriterlerinin" siyasi bölümünün içinin doldurulmasından sonra müzakerelerin başlatılması konusunda "hemfikir" olduğunu belirtti ve tüm ülkelerin, Türkiye'deki uygulamaların sonucunun görülerek, bu konuda "izleme süreci"nin başlatılması görüşünü ortaya koyduklarını belirtti. Kıbrıs konusunda da AB Dışişleri Bakanları, Helsinki sürecini teyit ettiler ve tercihlerinin "Birleşik Kıbrıs"ın üyeliği olduğunu söylediler. AB Dışişleri Bakanları'nın Türkiye konusundaki görüşleri taslak haline getirilerek, AB Dönem Başkanı Danimarka'ya sunulacak ve bu konu Kopenhag'da AB liderlerine iletilecek.
Öte yandan, AB Dışişleri Bakanları sonuç bildirgesinde, Türkiye ile ilgili kararın Kopenhag'da ele alınacağı ve nihai kararın AB ülkeleri liderleri tarafından verileceği belirtilecek.