HABER

"Öneri yeterli değil"

"Öneri yeterli değil"

AB dönem başkanı Finlandiya, Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili önerisini yeterli bulmadığını bildirdi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir limanı Kıbrıs Rum kesimine açma önerisini, Türkiye'nin "uygulama yönünde harekete geçtiğinin olumlu bir göstergesi" olarak nitelendirdi.

Tuomioja, bunun henüz yeterli olmadığını belirterek, AB dışişleri bakanlarının Türkiye'nin önerisini Pazartesi günü Brüksel'de ele alacaklarını söyledi.

İNİSİYATİF 3 ANA BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

AB dönem başkanı Finlandiya, Brüksel'de AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) toplantısında yaptığı başkanlık sunuşunda, "Türkiye ile bir süreden beri yaptığı görüşmelerden edindiği izlenimlere" dayanarak, üye ülkelere, Ankara'nın liman ve Kıbrıs sorunlarının çözümüne yönelik yeni inisiyatifini aktardı.

Üç ana bölümden oluşan inisiyatif çerçevesinde, Türkiye'den isimleri belirtilmeyen bir liman ve havaalanının Rumlara, KKTC'deki Ercan havaalanı ile Mağusa limanının uluslararası ticarete 2007 yılı içinde açılması öngörülüyor. Paketin üçüncü bölümünde ise üye ülkelerden adadaki iki lidere kapsamlı çözüm için yine 2007 yılı içinde çalışmalara başlamaları çağrısında bulunmaları isteniyor.

Bu arada, söz konusu önerilerin ne Türkiye, ne de Finlandiya tarafından yazıya döküldüğü, bu çerçevede basında yer aldığının aksine, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün herhangi bir mektubunun da bulunmadığı öğrenildi.

Diplomatik kaynaklara göre, COREPER toplantısında AB daimi temsilcileri, başkentlerine danışarak tartışmayı bugün de sürdürmeyi önerdi.
COREPER'de ayrıca, Türkiye'nin önerisiyle ilgili tartışmaya AB Komisyonu'nun da katkı yapması benimsendi.

TALAT'DAN ÖNERİYE DESTEK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye-AB müzakere sürecinin tıkanmaması için limanlardan birinin açılması önerisini desteklediklerini, öneriyi doğru ve olumlu bir yaklaşım olarak gördüklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Bernard Bot'un davetlisi olarak bir günlük çalışma ziyareti için geldiği Hollanda'da yaptığı açıklamada Talat, Türkiye'nin bu önerisine karşı Rumların gösterdiği tepkinin "garip" olduğunu ifade ederek, "Bu konuya tepkileri ve tavırları, Kıbrıs Rum tarafının ne kadar katı durduğunu ve Kıbrıslı Türkleri ne kadar baskı altına almak istediğini gösteriyor. Bu tavrı, Avrupa Birliği'nin gözlemesi ve anlaması gerekiyor" diye konuştu.

KIBRIS RUM YÖNETİMİ ÖNERİYİ REDDETTİ

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas, öneriyi reddederek, "Bunun görüşülemez olduğunu AB'ye açıkça söylediklerini" bildirdi. Lillikas, Türkiye'nin bu önerisinin "AB'yi hiçe saymak" olduğunu, çünkü "her türlü ciddi içerikten yoksun" olduğunu öne sürdü.

"ERDOĞAN ZİRVEYE KATILMAYACAK"

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 14-15 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak AB Liderler Zirvesine davet alsa bile katılmayacağını söyledi.

AB konusunda her şeyi açıklayamayacaklarını kaydeden Kapusuz, "Ama Türkiye ipin ucunu bu önerisi ile yakalamıştır. Önerinin etkili olduğu Kıbrıs Rum Kesimi'nin itiraz etmesinden de anlaşılmaktadır. Şimdi rakibi sıkıştırmışken, bir iki kroşe daha vurmak lazım" diye konuştu.

Türkiye'nin B planının yanında bir de C planı olduğunu ifade eden Kapusuz, "C planının ne olduğunu AB Liderler Zirvesinden sonra göreceksiniz" dedi.
Kapusuz, Erdoğan'ın TBMM Genel Kurulunda 15 Aralık'ta başlayacak olan bütçe görüşmelerine katılacağını söyledi.

En Çok Aranan Haberler