LEFKOŞA (İHA) - KKTC Dışişleri ve Savunma Bakanlığı, AB'nin, Kıbrıs Türk halkının uluslararası anlaşmalarla saptanmış hak ve hukukunu yok farz ederek, Rum Yönetimi'ni tüm Kıbrıs adına üyeliğe kabul etme kararının, Kıbrıs Türk halkı açısından bağlayıcı hiçbir hukuki ve yasal geçerliliği olamayacağını vurguladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının başta Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş olmak üzere, doğrudan görüşmeler sürecini sürdürmeye, Kıbrıs'ta adil ve gerçekçi bir uzlaşıya varılması için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu, yaptığı açıklamalarla teyit ettiğini hatırlattı.
KKTC olarak Kıbrıs'ta 2 tarafın egemenliğini ve eşitliğini kabul eden, Türk-Yunan dengesini sürdüren, mevcut garantilerin devamını öngören uzlaşmaya dayalı bir ortaklık kurulmasına yönelik bir siyasal anlaşmaya varılmasının arzu edildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
"Kıbrıs Türk halkının onayı alınmadan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tüm Kıbrıs adına AB üyeliğine alınması, 1959-60 anlaşmalarına açık bir ihlali olduğu kadar Kıbrıs Türk halkının eşit egemenliğinin ve Ada'nın geleceğindeki eşit söz hakkının gözardı edildiğini de göstermektedir. 1963 yılında Rum tarafınca Türk tarafının ortaklık cumhuriyetinden silah zoruyla dışlanmasıyla birlikte Ada'nın tümünü temsil etme yetkisi olan tek bir devlet, hükümet ve parlamento ortadan kalkmıştır. Bu bağlamda AB'nin almış olduğu bu kararın Kıbrıs Türk halkı açısından bağlayıcı hiçbir hukuki ve yasal geçerliliğinin olamayacağının altını çizmekte yarar görüyoruz.
Kıbrıs Türk tarafı başta sayın cumhurbaşkanımız olmak üzere, doğrudan görüşmeler sürecini sürdürmeye, Kıbrıs'ta adil ve gerçekçi bir uzlaşıya varılması için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu, yaptığı açıklamalarla teyit etmiş bulunmaktadır."