HABER

Onlar da ‘hayır’ diyecek!

12 Eylül’de yapılacak referanduma hayır diyecek sanatçılar taksimde buluştu.

12 Eylül’de yapılacak referandumda ‘hayır oyu’ kullanacaklarını açıklayan aralarında Rutkay Aziz, Genco Erkal, Bedri Baykam’ın da bulunduğu bir grup sanatçı, saat 12.00’de Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapıp, ‘Sanatçılar hayır diyor’ dövizi ile Taksim’e yürüdü.

Ortak basın açıklamasını okuyan sanatçı Gülsen Tuncer, “Anayasadaki değişikliklerin sadece iktidar partisi tarafından hazırlanması, bilim, kültür, sanat dünyasından görüş alınmaması, değişiklik ve uzlaşma tekliflerinin değerlendirilmemesi, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuki geleceği konusunda endişeler uyandırması, biz sanatçıları son derece rahatsız etmiştir” dedi.

Kampanya sürecindeki kamplaşmaların da rahatsızlıklarının artırdığını belirten Tuncer, “ Toplumumuzun temel sorunlarına, ekonomik, sosyal, siyasal hukuki, kültürel, sanatsal çözümler önermeyen ve adeta dayatılan bu anayasa değişikliğine, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin çağdaş Türkiye’nin, Atatürk devriminin ve özgür düşüncenin savunucusu olan biz sanatçılar, hayır diyoruz. ‘Sanatçılar hayır diyor’ başlığı ile açılan imza kampanyasına da destek veriyoruz. Halkımıza saygılarımızı sunuyoruz. Onların sağduyusuna güveniyoruz. Bu kampanya sürecince bütün arkadaşlarımızla aydınlatma sürecine katkıda bulunacağımıza söz veriyoruz” dedi.

HAYIR, DEMEKLE YÜKÜMLÜYÜZ

Sanatçı Rutkay Aziz de, “Gerçekten demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni yaşatmak istiyorsak, giderek bunun da 12 Eylül Anayasası’na ve 12 eylül darbesinin referandumu olmadığına inanıyorsak, hayır demekle yükümlüyüz. Bu süreç, öylesine tehlikeli bir süreç ki, yargının bağımsızlığını yitirmesi ve siyasallaşması doğrultusunda, Türkiyemiz açısından, yarınlarımız açısından çok ciddi tehlikeler yaratacağına inandığımız için yüreğimizle ‘hayır’ diyoruz. Halkımızın da ‘hayır’ diyeceğine bütün inancımı taşıyorum” diye konuştu.

Sinema sanatçısı ve CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek ise, dünyanın hiçbir yerinde 26 soru sorulup, bir cevap istenmeyeceğini söyledi.“Buna demokrasi demek mümkün değil. Herşeyden önce bu anayasa paketinin bu anlamdaki şekli yapılanması, demokrasi ve yapılacak değişikliğin bir demokrasiye taşınacağını göstermiyor” diyen Şimşek, “Bu sadece Recep Bey’in ve Recep Bey’lerin 8 yıldır yiyip içip kaçma değişikliği, Yüce Divan’dan kurtulma değişikliğidir. Güçler ayrılığı dengesi, yasama, yürütme yargının ayrılıkları vardır. Bu anayasa değişikliği tek gücü, tek adamda toplayacak ve yargı, yasama, yürütme bir tek elde olacak. Bu tek adam diktatörlüğüdür. Bir adım sonra Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemini, sonra da padişahlık sistemini getirecektir” dedi.

Sanatçı Bedri Baykam da, “Sürekli medyaya, sivil toplum kuruluşlarına yapılan tehditlerden, orduya yapılan baskılardan sonra, şimdi sıra yargıyı ele geçirme operasyonuna geldi. Böylece diktatörlüğe, sivil faşizme giden yolun önünde son engel olarak gördükleri yargı tamamen savunmasız kalacak” diye konuştu. Caz müzisyenleri adına konuşan Ayşe Gencer ise, “90 sene önce babanem Atatürk ile vals yapmış bir kadın. Nihal Türkaydın’ın torunuyum. Yasaklarla müziğimizi yapamadığımız bu memlekette yaşamak istemiyorum. Müziğimi yapmak için kanımın son damlasına kadar uğraşacağım” dedi.

Topluluk daha sonra ‘Bağımsız yargı, bağımsız Türkiye’, ‘Referandumda hayır çıkacak, AKP yıkılacak’ sloganları ve ‘Sanatçılar hayır diyor’ pankartı ile Taksim’e yürüdü. Topluluk Atlas Pasajı’ndaki Avrupa 2010 Ajansı’nın önünden geçerken, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olmasına rağmen, AKM’nin kapalı olmasını, slogan atarak protesto etti. Topluluk, Taksim Meydanı'nda dağıldı.

En Çok Aranan Haberler