YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Önlemek, Ödemekten Daha Ucuz Ve Insani'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı Betül Gürler önlemenin ödemekten daha ucuz ve insani olduğunu söyledi. Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) tarafından Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliği ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası (İSG) ile ilgili bilgilendirme semineri düzenlendi.
Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası bilgilendirme seminerine Bartın Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, Ulus Kaymakamı Ali Fuat Atik, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Hüseyin Uzun, Emniyet Müdürü Mehmet Altınok, AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan, TSO Meclis Başkanı Halil Çelen, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Ramazan Erdim, KOSGEB Müdürü Yalçın Akyön, SMMO Başkanı Aykut Oktay Ulu, Bartın GİAD Başkanı Sinan Kireç, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sabri Tutum, Atılım Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Necmi Ateş, daire amirleri, STK temsilcileri, il genel meclisi üyeleri, sanayici ve işadamları, iş kadınları ve yaklaşık 300 kişi katıldı.
İSG CAN YAKMAMALI
Yoğun ilgi gösterilen ve salonda bir çok kişinin ayakta izlediği İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bilgilendirme programın açılış konuşmasını yapan BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt dernek faaliyetleri hakkında bilgiler vererek İş Sağlığı ve Güvenliği yasasının işveren sanayici ve işadamlarına her geçen gün yeni sorumluluk ve yükler getirdiğini söyledi. Gerek bilgi eksikliği gerek uygulamadaki yanlışlıklardan dolayı hiçbir işveren, sanayici ve işadamına para cezası verilmesini asla istemediklerini dile getiren Dikyurt, “Yeni iş kanunu nedeniyle kimsenin ceza alarak canının yanmasını istemiyoruz. Bu yüzden ne işverenimizin ne de işçimizin başına her hangi bir mağduriyetin gelmemesi için bu yasanın irdelenerek iyi bilinmesi gerektiğini vurguluyoruz. Yeni iş sağlığı ve güvenliği yasasına kademeli geçişte gerekli alt yapının, yetişmiş ve eğitimli personelin, nitelik ve nicelik olarak da iş güvenliği uzmanlarının yeterli düzeyde olması gerekmektedir. Yani yasanın uygulanması aşamasında alt yapıdan dolayı her hangi bir sancının yaşanması işverenimizi de zor durumda bırakmamalı” dedi.
HİÇ BİR ŞEY İNSAN HAYATINDAN ÖNEMLİ DEĞİLDİR
Hiç bir şeyin maliyetinin insan hayatından daha önemli olmadığını belirten Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Ramazan Erdim ise yaptığı konuşmada, “Ülkemizdeki iş kazası istatistiklerine baktığımızda ülkemizde ölümlü iş kazası oranının dünya ortalamasına göre çok yüksek olduğu görülmektedir. Ölümlü ve ağır hasarlı iş kazası yönünden Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada olduğumuz görülmektedir. Bir işyerinde iş güvenliği önlemleri alınmadığından dolayı meydana gelebilecek ölümlü veya ağır yaralamalı bir kaza sonucunda işverenlerimizin vicdani rahatsızlıkları bir yana yüksek miktarda idari ve cezai yaptırımlarla karşılaşmaktadırlar. Bu yaptırımlar karşısında işverenlerin alacağı iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin maliyetinin çok daha düşük olacağını zannediyorum. İnşallah hiçbir işverenimizin ve çalışanlarımızın başına bu tür olaylar gelmez” dedi.
BİR İŞÇİ BİLE OLSA RİSK DEĞERLENDİRME ŞARTI
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında bilgilendirme sunumu yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı Betül Gürler İş Sağlığı ve Güvenliğinin çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamak için yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardan oluştuğunu söyledi. Dünyada her yıl 270 milyon iş kazasında 2 milyon kişinin işle ilgili hayatını kaybettiğini, 160 milyon kişinin de işle ilgili hastalık yaşadığını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı Betül Gürler, “Türkiye’de her gün 172 iş kazasında 4 kişi hayatını kaybederken 6 kişi sürekli iş göremez hale geliyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda cezalandırıcı bir yaklaşım yerine önleyici bir yaklaşım esas alındı, kanun iş kazası veya meslek hastalığı yaşanmadan önce önlem almaya yöneliktir. Bütün iş yerlerine risk değerlendirmesi zorunluluğu getirilmektedir. Risk değerlendirmesi çok önemlidir, yapılmadığı takdirde cezaları vardır. İşveren işyerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini etkileyecek tehlikelerin belirlenerek gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır. İş yerleri yapılan işin niteliğine göre az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli şeklinde tehlike sınıflarına ayrıldı. Bir işçi bile olsa tüm işyerlerinde risk değerlendirme ve acil durum planı şartı vardır. Planı olmayan şubattan sonra her ay 5 bin liranın üzerinde ceza ödeyecek. 6331 sayılı İSG Kanunu hükümleri 50 ve daha fazla çalışanı olan tüm işyerleri için 1 Ocak 2013'de,50 kişiden az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise 30 Haziran 2013'te, 50 kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile tüm kamu işyerleri için 30 Haziran 2014'te başlayacak”dedi.
İŞ KAZASI GELİRKEN SÖYLER
İş yerlerinde yaşanan ‘ramak kala’ olan olayları raporlamanın önemli olduğuna dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı Betül Gürler, “Kaza geliyorum demez, ancak iş kazası gelirken de söyler. ‘Ramak kala’ olan olaylar raporlanıp gerekli önlemler alınmadığı takdirde iş işten geçtikten ve hayatlar kaybedildikten sonra alınacak tedbirler işe yaramaz. Önlemek, ödemekten daha ucuzdur ve insanidir ki bazen çok acı şeylerin ve hayatların kaybedilmesinin müsebbibi olmak ödeyebilmekle bile telafi edilemez. İdari para cezalarına maruz kalınmaması için İş sağlığı ve Güvenliği Kanunun yaptırımlarının yerine getirilmesi unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.
İSG bilgilendirme seminerine katılanların sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı Betül Gürler’e BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt ve Bartın Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir tarafından günün anısına tel sarma işlemeli tepsi hediye edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler