İnternet her şeyi değiştirdiği gibi alışveriş kavramını da farklı bir yöne getirmiş durumda. Zira artık ticaret deyince sokak sokak dolaşıp mağazalar gezerek yapılan pazarlıklar neticesinde alınan ürünler değil, internet ortamından hatta yürürken bile akıllı telefonlarınızdan yapılan alım ve satımlar akla geliyor. Salan alışverişleri geliştirecek yan sektörler de oluşmaya devam ediyor. Bunlardan biri indirim kuponu sektörü. İnternet alışverişlerinde kullanılabilen bu indirim kodları alışverişleri satın alma anında ekstra ucuzlatıyor. Amaç tabi ki online alışverişlere olan talebi artırmak.
Örneğin n11.com sitesinden alışveriş yapıyorsunuz ve beğendiğiniz ürünleri sepetinize eklediniz. Ödeme sayfasına geldiğinizde oradaki n11 kupon alanına girilecek bir kod ile ödemenizi indirimli fiyat üzerinden tamamlayabiliyorsunuz. Bu kodlar neredeyse tüm siteler tarafından kullanılıyor. Diyelim ki Boyner’in sanal alışveriş sitesine girdiniz ve aklınızdaki ürünleri buldunuz. Yine ödeme aşamasında boyner indirim kuponu kullanarak alacağınız ürünün fiyatını o anda ucuzlatabilirsiniz.
Ancak ülkemiz hala online ticaret konusunda dünyanın ve Avrupa'nın oldukça gerisinde sayılabilir. Çünkü 2017 yılının ilk altı ayı göz önüne alındığında yapılan istatistikler şunu gösteriyor ki 10 kişiden sadece ikisi ayda bir internet üstünden alışveriş yapıyor. Geri kalan 8 kişi ise klasik anlamda bildiğiniz fiziksel mağazalara yöneliyor. Tabii bu durumun birçok ekonomik ve sosyolojik sebebi bulunmaktadır. Bu konuda gerek sosyologların gerekse ekonomistlerin çok farklı açıklamaları var. Ancak şu bir gerçek ki ülkemizde online alışveriş dünya standartlarında hizmet veren siteler tarafından yapılmasına rağmen hala hak ettiği yeri bulmuş değil.
Online Alışveriş İstatistikleri Nelerdir?
Online alışveriş daha çok 40 yaş ve altı kesim ile 20 yaşlar arasında sıkışmış durumda. 40 yaş üzeri hala mağazalara gidip alışveriş yapmayı tercih ederken, özellikle 20 ve 30 yaş arası genç kesim internet üstünden alışveriş yapmayı daha cazip buluyor. Ancak yaş aralığını artırdığımızda 15 ve 55 yaş arası bir kesim incelendiğinde kitlelerin yüzde doksanı bir kez bile olsun internetten henüz alışveriş yapmamış. İnternetin çok daha pratik uygulamaları ve oldukça cazip fiyat indirimleri onu gerçek mağazaların bir adım önüne taşımasına rağmen sosyologlara göre bunun sebebi tamamen güven endeksi. Klasik anlamda mağazacılıkta birçok kişinin başından geçen kalitesiz ürün satılması veya ürünlerin hak ettiği fiyatın çok daha üzerinde alıcıya sunulması gibi bir takım olumsuz davranışlar kitlelerin internete sıcak bakmamasına sebep oluyor. Bununla birlikte internet çok fazla güvenlik sağlayıcı unsurla desteklenmiş kaliteli alışveriş siteleri tarafından koruma altında. Hatta şu da bazı güvenlik uzmanları tarafından net bir şekilde dile getiriliyor: “internetten alışveriş yapmak gerçek mağazalardan alışveriş yapmaya göre çok daha güvenli”. Farklı bir istatistik ise alışveriş yapanların cinsiyete göre dağılımı. Ülkemizde online alışverişte kadın ve erkek arasında neredeyse fark yok. Her iki kesim de eşit oranda internet üstünden alışveriş yapmaya çalışıyor. Sonuç olarak ülkemizde sanal alışverişler gelişmiş ülkelere göre hala geride olmasına rağmen, zamana bağlı artan bir grafik izliyor.