Blucinin kumaşı ilk olarak Anadolu’da üretildi. Beyaz ve mavi pamuklu kumaşlar önce Fransa’ya, oradan İspanya’ya ve Amerika’daki kolonilerine gitti. Amerika’nın San Francisco şehrinde blucine dönüşüp tüm dünyaya yayıldı. Blucin'in 137 yıllık tarihi NTV Tarih'in Mayıs sayısında... Terzi Jacob Davis ürettiği pantolondaki dikişleri perçinlerle sağlamlaştırır.
Kumaşı aldığı toptancısı Levi Strauss'a ortaklık teklif eder ve kıyafet tarihine damgasını vuracak süreç başlar.
Levi Strauss’'n 1866-1906 arasındaki merkez binası. 18 ay içinde 200 adet satan pantolonlar hem yumuşacık hem ölesiye sağlamdır. Çok geçmeden vaziyete uyanan terzileri gören Davis telaşlanır ve 68 dolarlık patent masrafını ödeyerek patenti alır.
Patenti alınan “işçi tulumu”, bakır perçinli modern efsanenin doğumu olur. Üretildiği denim özel mavi kumaş ise 18. Yüzyılda Hindistan, Anadolu ve Fransa’dan geçen bir yolculuk yapar. Blucinin yolculuğu NTV Tarih Mayıs sayısında...
Reşat Ekrem Koçu, Türk Giyim, Kuşam ve Süslenme Sözlüğü’nde(1967) “Blucin Pantalonlar” maddesini açıklarken, “çırak oğlan” ve “büroda çalışan kadın” resimlerine yer vermiştir ve şöyle yazmıştır; “Hali vakti yerinde ailelerin garabet düşkünü oğulları ve ayaktakımı tercih eder.”
1940’larda reklamlarda blucin Vahşi Batı imajıyla özdeşleşmişt. Levi’s’ın 50 yıllık standart bileşenleri. Sol cebin kenarına asılan “Red Tab” etiketi 1936’dan beri var; kırmızı zemin üzerinde büyük, beyaz harflerle LEVI’S yazısı, hakiki pantolonu rakiplerden ayırır.
Blucinin bizdeki karşılığı kot kelimesi, Fransa’da görüp beğendiği blucini Türkiye’de üreten Muhteşem Kot’tan yadigar.
1950’lerde James Dean ve Marlon Brando gibi yıldızların, filmlerinde blucin giymesi o dönemin gençliğinde bir furya yarattı. Özellikle “Kanlı Hücum” büyük ses getirdi. Blucinin 137 yıllık tarihiyle ilgili daha fazla bilgi NTV Tarih Mayıs sayısında...