İlkokul mezunu olsa da ilk okuduğu kitap Maksim Gorki'nin Ana adlı eseri...
Ümmiye Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kurdu.
Evlendikten sonra Mersin’in Arslanköy adlı köyüne taşınan Ümmiye Koçak, burada halen eğitmen anne olarak canla başla çalışıyor...
Ümmiye Koçak, “Hasret Çiçekleri” adlı oyunuyla 2006 yılında Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde sahne almış.
Köy kadınlarının yaşadıkları sorunları tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında Türkiye’nin ilk ve tek Kadınlar Tiyatro Topluluğunu kurar. Grubun ilk sahneye koyduğu oyun Remzi Özçelik’in ''Taş Bademleri'' adlı oyunu olur. Grup, daha sonra kendi hikâyelerinden oluşan bir oyun derleyerek ''Kadının Feryadı'' adlı oyunu sahne taşır.
Tarlada çalışarak biriktirdiği paraları, son kuruşuna kadar kadının kadına olan şiddetini konu alan Yün Bebek adlı uzun metraj filmi için harcamış.
49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılan ''Yün Bebek'' filmi ona New York'tan “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü getirmiş!
Mersin Arslanköy Kadınlar Tiyatrosu üyesi kadınların yazdığı, yönettiği ve oynadığı ‘Yün Bebek‘ filmi dünya basınında oldukça rağbet gördü.
32 yıllık evli ve 3 çocuk annesi olan 57 yaşındaki Ümmiye Koçak bugüne kadar 11 tiyatro oyunu yazdı.
. Erik Eşkisi
. Ozon Tapakası
. Kara Kuyu
. Doktor Beleş
. Turunçgil Hayattır
. Çicekler Solmasın
. Hasret Çiçekleri
Ümmiye Koçak yaklaşık 500 kez sahneye çıktı ve oyunlarını Türkiye'nin dört bir yanında 30 bine yakın kişi izledi.
Son oyunu Shakespeare’in Hamlet oyunu oldu.
” Kraliçeye lastik ayakkabı giydirdim. Basma elbise giydirdim. Herkesin anlayabilmesi için sözleri yöremize uyarladım. Hamlete Hamit , Brütüs’e Yasin dedim.”
''Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı" ödülüne layık görülen Ümmiye Koçak parası olmadığı için ödülünü almaya gidemedi.