ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB ile müzakereleri yürütecek olan başmüzakerecinin siyasi kimliği bulunmasının işleri kolaylaştıracağını ve kararların uygulanması için kabineden birinin başmüzakereci seçilmesinin daha doğru olacağını söyledi. Gül, başmüzakerecinin Başbakan Erdoğan tarafından yakında açıklanacağını bildirdi.
Gül, AB'nin Dönem Başkanı Lüksemburg'un AB ve Göç İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nicolas Schmitt ile Dışişleri Konutu'nda biraraya geldi. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından her iki bakan ortak bir basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Gül, çok verimli geçtiğini belirttiği görüşmede, Müzakere Çerçeve Belgesi, Katılım Ortaklığı Belgesi, AB ile Türkiye arasındaki sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yönelik hazırlıklar ile Kıbrıs konusunu ele aldıklarını söyledi. Gül, Kıbrıs konusunda Türkiye'nin çıkarması gereken 2 tüzük olduğunu ve konuk bakanla görüş birliğine vardıklarını bildirdi. Gül, Türkiye'nin AB sürecine verdiği önemi hatırlatarak, 17Aralık'ta siyasi eşiğin aşılmasına rağmen Türkiye'nin önünde başta çıkarılması gereken kanunlar olmak üzere pek çok iş bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin demokratik süreci aynı ciddiyetle devam ettireceğini dile getiren Gül, "Önümüzdeki öncelikli mesele AB'dir. Bu süreci en başarılı şekilde götürmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİ AVRUPA'NIN BAŞARISI OLACAK"
Schmitt ise, reform sürecini sürdüren Türkiye'nin, reformların uygulanmasını gerçekleştirerek üzerine düşeni yerine getireceğine inandığını ifade etti. AB olarak da kendilerinin bu sürecin devamı için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Schmitt, bu anlayış içinde gerek AB, gerekse Türkiye'nin güçlerini birleştirebileceğini dile getirdi. Schmitt Türkiye'nin AB üyeliğinin Avrupa içinde bir başarı olduğunun da altını çizerek, bu şekilde AB'nin ne kadar çekici bir yer haline geldiğinin ortaya konduğunu kaydetti.
Daha sonra her iki bakan gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye'nin 17 Aralık'tan sonra AB sürecine hiçbir katkı yapmadığı yönünde Avrupa başkentlerinden gelen eleştirileri değerlendiren Gül, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti. Önemli olanın Türkiye'nin ne yamak istediği ve Türkiye'nin tüm sektörleri ile AB'ye hazırlanması olduğunun altını çizen Gül, "Önemli olan Türkiye'nin tüm bürokrasisi ile hazırlanmasıdır. Bunun en iyi şekilde yapılması için de iyi bir hazırlık gereklidir" dedi. Gül, Türkiye'nin de Avrupa Komisyonu'ndan birtakım beklentiler içinde olduğunu kaydederek, hükümetin en fazla uğraştığı konunun AB olduğunu söyledi.
Başmüzakerecinin kim olacağı yönündeki bir soruya Gül, Başbakan Erdoğan'ın yakında bir açıklama yapacağını, önemli olanın kişiler değil, kurumlar olduğunu bildirdi. Başmüzakerecinin siyasi kimliği bulunmasının işleri kolaylaştıracağını vurgulayan Gül, müzakere süresince alınan karaların uygulanması için başmüzakerecinin hükümetin içinden birinin seçilmesinin daha doğru olacağını ifade etti.
Konuk bakan Schmitt de, Kıbrıs'a yönelik sorulan bir soru üzerine, "Buna ilişkin 2 düzenleme var ve birbirleriyle bağlantılıdır. Bizler ilerleme kaydetme adına tüm taraflara ikna etmeye çalışıyoruz" dedi.