HABER

Onunla bir dönem sona erdi!

Osmanlı Hanedanı’nın yaşayan en yaşlı üyesi olan 91 yaşındaki Neslişah Sultan dün sabah Ortaköy’deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

1921’de doğan, son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettin ve son halife Abdülmecid Efendi’nin torunu olan Neslişah Sultan, saltanat altında doğan ve Osmanlı Hanedan Defteri’ne kaydedilen son hanedan mensubuydu.

Cumhuriyet’in kurulmasından önce 1921’de doğan, Osmanlı Hanedan Defteri’ne kaydı yapılan son kişi olan Fatma Neslişah Sultan dün sabah Ortaköy’deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettin ve son halife Abdülmecit Efendi’nin torunu olan 91 yaşındaki Fatma Neslişah Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı’nın yaşayan en yaşlı üyesiydi. Hayattaki 16 sultandan biri olan Neslişah Sultan’ın cenazesi, bugün Yıldız’daki Hamidiye Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan’da annesi Sabiha Sultan ve kardeşi Necla Sultan’ın yattığı aile kabristanına defnedilecek.
Devletin zirvesinden taziye

Neslişah Sultan’ın vefatından derin bir üzüntü duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek taziye mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın aileyi arayarak taziyede bulunduğu da öğrenildi. Sultan 2. Abdülhamid’in torunu Şehzade Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, “Evde hayatını kaybetti, yanında kızı vardı. Yurtdışından da az öncede oğlu geldi, diğerlerinin de gelmesini bekliyoruz. Aşiyan’a defnedilmesinin ardından, kendisinin zaman geçirmeyi çok sevdiği Yıldız Sarayı’nda da halka açık taziye düzenlenecek” dedi.

Son padişahın torunu

4 Şubat 1921’de Nişantaşı’ndaki sarayda doğan Neslişah Sultan’ın babası son Halife Abdülmecit’in oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi, annesi ise son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in küçük kızı Sabiha Sultan’dı. Neslişah Sultan saltanat sırasında doğan son hanedan mensubu olarak hanedan defterine kaydedilen son kişiydi. Doğumu sarayda 121 pare top atışı ve padişahın adına bastırdığı altın sikkeyle duyuruldu. Kadeşleri Hanzade ve Necla Sultan ise önceki yıllarda vefat etti.

3 yaşında sürgüne

Türkiye tarafından 3 Mart 1924 günü kabul edilen 431 sayılı kanun gereğince sürgüne gönderildiğinde 3 yaşındaydı. Neslişah Sultan diğer Osmanlı Hanedanı mensuplarıyla sürgün edilene kadar Dolmabahçe Sarayı’nda yaşadı. Ailesi sürgünde önce Fransa’nın Nice kentine yerleşti. Liseyi Nice’te okuyan Neslişah Sultan daha sonra ailesiyle birlikte Mısır’a yerleşti. Fransızca, İngilizce ve Almanca, Arapça öğrendi. 26 Eylül 1940’ta Mısır’ın son hidivi Abbas Hilmi Paşa’nın oğlu Prens Muhammed Abdülmunim ile evlendi. Bu evlilikten Prens Abbas Hilmi ve Prenses İkbal adlı iki çocuğu oldu. Neslişah Sultanı’nın Sabiha (38) ve Davud (33) adında iki de torunu bulunuyor.
Mısır’ın First Lady’si

Mısır’daki 1952 darbesinin ardından eşi kral naibi olunca Neslişah Sultan yaklaşık 10 ay naibe olarak Mısır’ın First Lady’si oldu. Krallığın kalkması ve cumhuriyetin ilanından sonra eşiyle Mısır hükümetinin başındaki Cemal Abdülnasır’a karşı uluslararası bir komploya karışmakla suçlanarak tutuklandı. Aylar süren yargılama ve ev hapsinden sonra aklanıp Mısır’dan ayrılmalarına izin verildi. İkinci kez sürgün yaşayan Neslişah Sultan, eşi ile 1963’e kadar Fransa’da yaşadı.

Atatürk annesiyle evlenmek istedi

Türkiye’nin 1952’de Osmanlı Hanedanı için çıkardığı aftan 11 yıl sonra 1963’te İstanbul’a yerleşti. 1963’te Türk vatandaşlığına geçerek “Osmanoğlu” soyadını aldı. 1980’de eşi Prens Abdülmünim’i kaybeden Neslişah Sultan entelektüel kişiliğiyle tanınıyordu. Fransızca, İngilizce ve Almanca, Arapça bilen Neslişah Sultan, Türkçeyi de çok iyi konuşuyordu. Yüzme, kayak ve biniciliğe meraklı olan Neslişah Sultan, Avrupa’daki sanat çevrelerinde çok değer verilen bir isimdi. Hayatındaki ilginç anılardan biri Atatürk’ün gençliğinde annesi Sabiha Sultan’la evlenmek için iki kere saraya başvurmuş olmasıydı. Ancak Sabiha Sultan istemediği için bu evlilik gerçekleşmedi.

En Çok Aranan Haberler