İSTANBUL (İHA) - Onur Air Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Cankut Bagana, Hollanda ve Almanya'nın Onur Air uçaklarına getirdiği yasaklamayla ilgili kendilerine bir gerekçe belirtilmediğini ifade ederek, "Bize bu konuda açıklama yapılmazsa, mahkemeye başvurarak hakkımızı hukuki yoldan arayacağız" dedi.
Bagana, dün art arda gelen kararlarla ilgili bugün şirketin Florya'daki binasında basın toplantısı düzenledi. 43 yıldır turizm ve ulaştırma sektöründe çalıştığını ve ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını belirten Bagana, "Onur Air, 28 uçağa sahip, Türkiye'nin 2. büyük havayolu şirketidir. 336 tane teknik personeli, bin 500 çalışanı, 6 bin koltuk kapasitesiyle THY'den sonra Türkiye'nin 2. büyük havayolu şirketi. Geçmişten bugüne dek 38 milyon kişiyi taşımıştır. 2004 cirosu 480 milyon dolardır" dedi.
Bagana, getirilen yasaklarla ilgili kendilerine bir gerekçe gösterilmediğini ifade ederek, "Güvenliğimiz Türk Sivil Havcılık otoriteleri tarafından 24 saat kontrol altındadır. Tüm dünya standartlarına göre kontroller yapılmaktadır. Onur Air, dünyada 'Airbus filosunu en güvenli kullanan şirket' ödülünü almıştır. Onur Air bugüne kadar güvenliğinden dolayı ihtar veya ceza almamıştır. Alışılmamış ve görülmemiş olay nedeniyle izahat bekliyoruz. Dışişleri Bakanlığımız ve sivil hava otoritemiz bu konuda bir açıklama talep etmiştir ve şu ana kadar bu açıklamayı bekliyorlar. Bize gerekçe belirtmeden böyle bir karar alındı. Almanya, Hollanda'yı referans göstererek aynı kararı almıştır. Ben kendi adıma karşılık ilkesinin uygulanmasını istiyorum" diye konuştu.
Olayın planlı olarak gerçekleştirildiğini öne süren Hamit Cankut Bagana, konunun, devleti ilgilendiren bir sorun haline geleceğini söyledi. Bagana, "Burada Onur Air'in girişimlerinden çok devlet yetkililerimizin girişimde bulunması gerekiyor. Biz Onur Air olarak Hollanda ve Almanya sivil havacılık otoritelerinden açıklama istedik. Bize bu açıklama verilmezse, mahkemeye başvurarak hukuki yoldan hakkımızı arayacağız. Gelen her iki karar, onların sivil hava otoritelerinden direkt olarak değil, memurları aracılığıyla tebliğ edildi. Biz, hak etmediğimiz bir muameleyle karşılaştığımıza inanıyoruz. Bu muamele sonucunda bir hafta içinde yaklaşık 40 bin yolcu mağdur olacak. Almanya ve Hollandalı yetkililerden, bu olayın nedenini bir an önce açıklamalarını istiyoruz. Onur Air, Avrupa pazarının yüzde 20'sini taşıyan bir firma. Almanya'da yaklaşık 600 bin kişiye karşılık veren bir firma. Birilerinin ayağına basıyor olmamız çok doğal. Nedenin ne olduğunu bilmiyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise, olayın, uluslararası temayüle sığmayan bir uygulama olduğunu kaydederek, "Onur Air, son 5 yıldır yaşanan krize rağmen filosunu büyütmüştür. Onur Air, Sivil havacılık sektöründe krizi en alt seviyelerde atlatan firmalardan biridir. Eğer Onur Air'in bir güvenlik sorunu varsa, bu sorunun ilk muhatabı Türk sivil havacılık otoriteleridir. Ama ne yazık ki bu Türk sivil havacılık otoritesinin dahi bu işten bilgisi yoktur. Yanlış bir uygulamanın getireceği zararlardan en çok Türk turizmi etkilenecek" dedi.